Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Κορωνοϊός: Θετικός ένας γάτος στον ιό

Σοκαριστικό

2 Μαΐου 2020 19:55
Κορωνοϊός: Θετικός ένας γάτος στον ιό

Ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι ένας γάτος βγήκε θετικός στον κορωνοϊό στη Γαλλία, κάτι που ανακοίνωσε σήμερα η Εθνική Κτηνιατρική Σχολή του Αλφόρ, στο ανατολικό Παρίσι. Μάλλον κόλλησε από τους ιδιοκτήτες του, για αυτό και συνίσταται να κρατούν αποστάσεις με τις γάτες τους.

«Η κοινή ερευνητική ομάδα της Εθνικής Κτηνιατρικής Σχολής του Αλφόρ (ENVA), της Εθνικής Αρχής Υγειονομικής Ασφάλειας Τροφίμων, Περιβάλλοντος και Εργασίας (Anses) και του Εθνικού Ινστιτούτου Αγρονομικής Έρευνας (Inrae), σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Παστέρ, εντόπισαν τον πρώτο γάτο φορέα του SRAS-CoV-2 στη Γαλλία» αναφέρεται στον ιστότοπο της ENVA. Μάλιστα είχε υποστηριχθεί και παλαιότερα ότι οι γάτες μπορούν να κολλήσουν τον ιό.

H ομάδα έκανε τεστ, με τη βοήθεια κτηνιάτρων της περιοχής του Παρισιού, σε γάτους, οι ιδιοκτήτες των οποίων έχουν μολυνθεί. Ο ένας από τους γάτους, σε περιοχή κοντά στο Παρίσι, βγήκε θετικός και έχει εκδηλώσει «κλινικές ενδείξεις στο αναπνευστικό και γαστρεντερικό σύστημα».

«Σε αυτό το στάδιο επιστημονικών γνώσεων, φαίνεται πως οι γάτες δεν προσβάλλονται εύκολα από τον ιό SRAS-CoV-2 ακόμα κι όταν βρίσκονται σε επαφή με τους ιδιοκτήτες τους που έχουν μολυνθεί» επισημαίνει η ENVA, «με μόλις 4 γάτες που έχουν φυσικά προσβληθεί να έχουν καταγραφεί παγκοσμίως» έως σήμερα.

«Δεν προκαλεί αναγκαστικά έκπληξη το γεγονός ότι βρέθηκε ένας γάτος φορέας του ιού, καθώς αυτό έχει ήδη περιγραφεί, στο Χονγκ Κονγκ (ένα κρούσμα), στο Βέλγιο (ένα κρούσμα) και στη Νέα Υόρκη (δύο κρούσματα), όμως παραμένει ένα σπάνιο φαινόμενο, διότι ακόμα κι αν ερευνώντας προληπτικά σε μια περιοχή όπου ο SARS-CoV-2 κυκλοφορεί ευρέως, δεν έχουμε προς το παρόν εντοπίσει παρά ένα μονάχα ζώο θετικό στον ιό» επισημαίνει η Σοφί Λε Ποντέρ, καθηγήτρια ιολογίας στην ENVA και μεταξύ των συντακτών της μελέτης.

Η Σχολή συστήνει στους ασθενείς με Covid-19 «να περιορίσουν τις στενές επαφές με τις γάτες τους, να φοράνε μάσκα παρουσία τους και να πλένουν τα χέρια τους προτού τις χαϊδέψουν», προκειμένου «να προστατεύουν το κατοικίδιό τους»

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share