Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Ευχάριστα νέα: Πολύ σύντομα έτοιμο το εμβόλιο για τον κορωνοϊό

Πού οφείλεται η αισιοδοξία;

1 Μαΐου 2020 13:23
Ευχάριστα νέα: Πολύ σύντομα έτοιμο το εμβόλιο για τον κορωνοϊό
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Ευχάριστα νέα φέρνει η αισιόδοξη πρόβλεψη του λοιμωξιολόγου των ΗΠΑ, Άντονι Φάουτσι, που έχει αναλάβει εξάλλου και την εκστρατεία εναντίον του κορωνοϊού στην χώρα, με τον ίδιο να προβλέψει πως το εμβόλιο μπορεί να είναι έτοιμο ακόμη και τον Ιανουάριο.

Όπως είπε ο Δρ Φάουτσι, ο οποίος είναι ένας από τους κορυφαίους λοιμωξιολόγους των ΗΠΑ και διευθυντής του National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIH), θα καταβληθεί κάθε ανθρώπινη δυνατή προσπάθεια να είναι διαθέσιμο ένα αποτελεσματικό εμβόλιο μέχρι τότε. Την πρόβλεψή του, πολύ πρόσφατα, είχε δώσει και ο Μπιλ Γκέιτς για το θέμα.

«Θέλουμε να κινηθούμε γρήγορα, αλλά παράλληλα με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα» τόνισε χαρακτηριστικά. «Η επιτάχυνση της διαδικασίας θα επιτευχθεί μέσω αύξησης της παραγωγής των εμβολίων που έχουν τη μεγαλύτερη πιθανότητα να είναι αποτελεσματικά πριν ακόμα ολοκληρωθούν τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών».

Ο Ιανουάριος αποτελεί την πιθανή ημερομηνία του πιο αισιόδοξου σεναρίου για το διάστημα των 12-18 μηνών που απαιτείται συνήθως για την ανάπτυξη εμβολίου.

Παλεύει και η Κίνα ταυτόχτονα

Την ίδια ώρα, εμβόλιο για τον κορωνοϊό σε 100 εκατομμύρια δόσεις δηλώνει έτοιμη να κατασκευάσει η ιδιωτική εταιρεία βιοτεχνολογίας Sinovac Biotech στην Κίνα, παρά το γεγονός ότι το σκεύασμα απέχει πολύ από την αδειοδότηση από τις αρμόδιες αρχές.

Το εμβόλιο έχει ήδη το όνομα Coronavac, η συσκευασία είναι σε χρώμα λευκό και πορτοκαλί, ενώ έχει ήδη παραχθεί σε χιλιάδες δόσεις με βάση εγγενή παθογόνα, στις εγκαταστάσεις της Sinovac Biotech στο Τσανγκπίνγκ στην Κίνα. Πλέον, τα εργαστήρια ελέγχουν την ποιότητα του πειραματικού εμβολίου, όπως μετέδωσε το AFP.

Η Sinovac Biotech πρέπει να δείξει ότι έχει ικανότητα παραγωγής σε ευρεία κλίμακα και να υποβάλει τα αποθέματά της υπό τον έλεγχο των αρχών. Ως εκ τούτου έχει ξεκινήσει παραγωγή πριν από το τέλος των κλινικών δοκιμών.

Τη στιγμή που περίπου 100 εργαστήρια παγκοσμίως αγωνίζονται για την παρασκευή εμβολίου κατά του κορωνοϊού, μόλις οκτώ έχουν ξεκινήσει κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους, σύμφωνα με το London School of Hygiene & Tropical Medicine. Μεταξύ αυτών, και η Sinovac Biotech με το Coronavac.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share