Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Σοκ: Μεταδίδεται ο κορωνοϊός με το τσίμπημα κουνουπιού;

Ο ΠΟΥ απαντάει

30 Απριλίου 2020 23:09
Σοκ: Μεταδίδεται ο κορωνοϊός με το τσίμπημα κουνουπιού;

Μια απορία που μας γεννάται, μιας και πλησιάζει το καλοκαίρι και σιγά σιγά κάνουν την εμφάνιση τους τα κουνούπια, είναι αν μπορούν να μεταδώσουν τον κορωνοϊό.

Τα κουνούπια γνωρίζουμε ότι είναι φορείς αρκετών ιών, ενώ πολλά είναι μεταλλαγμένα και αυτό είναι κάτι που μας ανησυχεί. Προστατευόμαστε για να κολλήσουμε άθελα μας από ένα κονούπι; Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει ήδη δώσει απάντηση σε αυτό το ερώτημα, λέγοντας ότι ο νέος κορονοϊός δεν μπορεί να μεταδοθεί μέσω τσιμπήματος κουνουπιών.

Δεν υπάρχουν πληροφορίες ούτε στοιχεία που να δείχνουν ότι ο νέος κορονοϊός SARS-CoV-2 μπορεί να μεταδοθεί από τα κουνούπια. Είναι ένας αναπνευστικός ιός, ο οποίος εξαπλώνεται κυρίως μέσω σταγονιδίων που δημιουργούνται όταν ένα μολυσμένο άτομο βήχει ή φτερνίζεται, ή μέσω σταγονιδίων σάλιου ή εκκρίσεων από την μύτη.

Κορωνοϊός - Γαλλία: 339 θάνατοι σε ένα 24ωρο - Σημαντική μείωση

Μειώνεται ο αριθμός των ημερήσιων θανάτων από κορωνοϊό στη Γαλλία, αφού σήμερα καταγράφηκαν 339 άνθρωποι, περίπου 100 λιγότεροι σε σχέση με τους χθεσινούς 427.

Μάλιστα σημαντική μείωση στους θανάτους και στις μολύνσεις παρατηρείται και στην Ιταλία. Έτσι, ο συνολικός αριθμός νεκρών ανέβηκε στους 24.376, εκ των οποίων οι 15.244 πέθαναν σε νοσοκομεία και οι 9.132 σε γηροκομεία και άλλα κέντρα νοσηλείας.

Στο μεταξύ, 26.283 είναι οι ασθενείς που νοσηλεύονται προσβεβλημένοι από τον ιό (551 λιγότεροι από χθες) και 4.019 είναι εκείνοι που βρίσκονται σε ΜΕΘ (121 νέες εισαγωγές σήμερα).

Κορωνοϊός - Ρωσία: Θετικός ο πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν

Σοκ προκάλεσε η είδηση ότι ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, Μιχαήλ Μισούστιν, είναι θετικός στον κορωνοϊό. Από όταν βγήκε θετικός στο τεστ, ο Μισούστιν έχει τεθεί σε καραντίνα.

Από τον Ιανουάριο έχει αναλάβει καθήκοντα πρωθυπουργού, και αποτελεί ακόμα έναν ηγέτη που βγαίνει θετικός στον ιό. Μάλιστα η Ρωσία βρίσκεται στην πρώτη δεκάδα της παγκόσμιας λίστας των θυμάτων κορωνοϊού, με πάνω από 100.000 μολύνσεις, ενώ το lockdown έχει πάρει παράταση.

Τα μέλη του ρωσικού πρωθυπουργικού επιτελείου που ήρθαν σε επαφή με τον Μισούστιν θα υποβληθούν σε διαγνωστικά τεστ.

«Μόλις τώρα έμαθα ότι τα τεστ κορωνοϊού που έκανα, ήταν θετικά» δήλωσε ο Ρώσος πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια τηλεσύνδεσης που είχε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Μισούστιν πρότεινε τον πρώτο αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Αντρέι Μπελοούσοφ ως υποψήφιο για την θέση ασκώντα χρέη πρωθυπουργού κατά την περίοδο που θα βρίσκεται σε αυτοαπομόνωση: «Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να εργάζεται κανονικά, εγώ σχεδιάζω να βρίσκομαι ενεργά σε επαφή μέσω τηλεφώνου και τηλεσυνδέσεων για όλα τα βασικά ζητήματα. Ως προσωρινά ασκώντα χρέη πρωθυπουργού προτείνω την υποψηφιότητα του (πρώτου αντιπροέδρου) Αντρέι Ρεμόβιτς Μπελοούσοφ».

Ο Ρώσος πρόεδρος ευχήθηκε στον Μιχαήλ Μισούστιν: «Θα ήθελα να σας ευχηθώ να αναρρώσετε το συντομότερο δυνατόν, περαστικά σας», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος απευθυνόμενος στον Ρώσο πρωθυπουργό. Το τηλεοπτικό δίκτυο «Ρωσία-24» μετέδωσε την συνομιλία αυτή Πούτιν-Μισούστιν.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share