Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Άρση μέτρων: Πως θα λειτουργήσει το Δημόσιο από 4 Μαΐου; (video)

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε!

29 Απριλίου 2020 10:51
Άρση μέτρων: Πως θα λειτουργήσει το Δημόσιο από 4 Μαΐου; (video)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Πιο ευέλικτο και πιο ουσιαστικό θα είναι και μετά τη σταδιακή άρση των μέτρων το Δημόσιο με στόχο την προστασία της υγείας των υπαλλήλων και την ταχύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.

Το μήνυμα αυτό έστειλε χθες ο υφυπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος, κατά την εξειδίκευση των μέτρων που θα ισχύουν από την ερχόμενη Δευτέρα. Όπως είπε, θα διατηρηθεί η εξ αποστάσεως εργασία (τηλεργασία), όπως και η χορήγηση αδειών ειδικού σκοπού, αλλά και αδειών σε υπαλλήλους οι οποίοι ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου.

Ειδική αναφορά έκανε στο πέρασμα της ψηφιακής εποχής προαναγγέλλοντας νέες δράσεις σε ό,τι αφορά τις συναλλαγές των πολιτών με το Δημόσιο: «Εξακολουθούμε και ενθαρρύνουμε τη χρήση των νέων δυνατοτήτων ψηφιακής διακυβέρνησης και της δυνατότητας εξυπηρέτησης όλων των πολιτών από τα ΚΕΠ, μέσω αποστολής εγγράφων με ταχυμεταφορά.

Έχουν γίνει σημαντικά βήματα στον τομέα αυτό και τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθούν και νέες υπηρεσίες για την εξυπηρέτηση των πολιτών και των επιχειρήσεων. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους είναι κάτι που θα παραμείνει και μετά την πανδημία».

Ο κ. Λιβάνιος αναφέρθηκε και στη συνεργασία του υπουργείου Εσωτερικών με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, η οποία, όπως είπε, σήκωσε το μεγαλύτερο βάρος για τη στήριξη των ευπαθών ομάδων. Παράλληλα ευχαρίστησε όλους τους εργαζομένους στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», στην Καθαριότητα, στη Δημοτική Αστυνομία, αλλά και σε όλους τους φορείς, που συνέβαλαν στην εξυπηρέτηση κυρίως των ευπαθών ομάδων.

Τα μέτρα αναλυτικά:

  1. Θα συνεχιστεί η εξ αποστάσεως εργασία στο Δημόσιο, όπως ακριβώς συμβαίνει μέχρι σήμερα και η εκ περιτροπής εργασία.
  2. Για την ασφάλεια των υπαλλήλων που κινούνται με τα μέσα μαζικής μεταφοράς οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο στην πρωινή βάρδια θα προσέρχονται στις υπηρεσίες σε τρεις φάσεις: στις 7, στις 8 και στις 9. Κάθε φορέας θα πρέπει να φροντίζει για την ισοκατανομή του προσωπικού σε κάθε μία από αυτές τις 3 ζώνες προσέλευσης. Αντίστοιχα θα προσαρμόζεται και η ώρα αναχώρησης.
  3. Θα συνεχιστούν για όσο χρειαστεί οι άδειες ειδικού σκοπού, οι οποίες θα προσαρμόζονται ανάλογα με την πορεία ανοίγματος των δομών εκπαίδευσης και της προσχολικής αγωγής. Οταν θα ανοίξουν τα γυμνάσια, τα δημοτικά και οι παιδικοί και βρεφικοί σταθμοί, με εγκυκλίους που θα εκδώσει το υπουργείο Εσωτερικών θα μειώνονται οι δικαιούχοι της άδειας ειδικού σκοπού.
  4. Διατηρείται η ειδική άδεια απουσίας για τους υπαλλήλους οι οποίοι ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου.
  5. Δεν αλλάζει ο τρόπος εξυπηρέτησης των συναλλασσομένων με το Δημόσιο. Εφόσον δεν είναι εφικτή η ηλεκτρονική ή απομακρυσμένη εξυπηρέτηση -μέσω της πύλης gov.gr- αυτή συνεχίζει να γίνεται αποκλειστικά με προκαθορισμένο ραντεβού.
  6. Οι πολίτες θα μπορούν να εξυπηρετούνται από τα ΚΕΠ χωρίς να πηγαίνουν σε αυτά και θα λαμβάνουν τα σχετικά έγγραφα στο σπίτι με ταχυμεταφορά.
  7. Κλειστά θα παραμείνουν τα ΚΑΠΗ και οι Λέσχες Φιλίας στους δήμους.
  8. Κλειστοί θα μείνουν οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί αλλά και τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης. Η επαναλειτουργία τους θα επανακαθοριστεί σε συνάρτηση με την επιδημιολογική εξέλιξη.
  9. Δεν θα λειτουργήσουν τα κλειστά γυμναστήρια.
  10. Κλειστές θα παραμείνουν οι παιδικές χαρές, το άνοιγμα των οποίων θα εξαρτηθεί από το άνοιγμα των σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.
  11. Κανονικά θα λειτουργούν να ανοικτά γήπεδα και οι ανοικτοί αθλητικοί χώρο για να υποδεχθούν τους αθλούμενους, τηρουμένων των υγειονομικών κανόνων.

Δείτε και το σχετικό ρεπορτάζ από την εκπομπή "Καλημέρα Ελλάδα" παρακάτω στο Athensmagazine.gr:

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share