Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Ανοίγουν τα τακτικά ιατρεία - Τι θα γίνει με τα χειρουργεία;

Όλα όσα είπε ο κ.Κονταζαμάνης

28 Απριλίου 2020 19:55
Ανοίγουν τα τακτικά ιατρεία - Τι θα γίνει με τα χειρουργεία;

Ανοίγουν τα τακτικά ιατρεία και ξεκινούν πάλι τα χειρουργεία Το Σύστημα Υγείας άντεξε την πανδημία του κορωνοϊού και βγαίνει «ενισχυμένο», είπε ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κονταζαμάνης, με προσλήψεις προσωπικού, αύξηση των διαθέσιμων και λειτουργικών κλινών.

Ο κ. Κονταζαμάνης, είπε πως οι στόχοι ήταν να περιορίσουμε την μετάδοση και να ενισχύσουμε το σύστημα υγείας για να ανταποκριθεί στις νέες ανάγκες, μιας και τα κρούσματα συνεχίζουν να αυξάνονται. Αναφορικά με τις συνήθειες της ατομικής προστασίας ανέφερε τους κανόνες που πρέπει κάποιος να τηρεί:

  • Η υγιεινή των χεριών (τακτικό πλύσιμο και χρήση αντισηπτικού)
  • Αναπνευστική υγιεινή (χρήση καλύμματος ή μάσκας όταν βρισκόμαστε σε κλειστό χώρο και υπάρχει συγχρωτισμός)
  • Η τήρηση της ελάχιστης απόστασης 1,5 μέτρου μεταξύ 2 ατόμων

Από εδώ και πέρα οι στόχοι πλέον είναι 2: Να είναι σε ετοιμότητα το σύστημα υγείας σε περίπτωση αύξησης των κρουσμάτων και να επιστρέψει το σύστημα σταδιακά σε κανονικούς ρυθμούς. Τα νοσοκομεία αναφοράς κορωνοϊού συνεχίζουν κανονικά τη λειτουργία τους. Η διαλογή ύποπτων κρουσμάτων συνεχίζεται σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας. Οι ΜΕΘ COVID παραμένουν σε ετοιμότητα.

  • Τα νοσοκομεία Παμμακάριστος, Αγ. Βαρβάρα και ΝΙΜΤΣ, παραμένουν σε αποκλειστική χρήση για ασθενείς με κορονοϊό.
  • Τα νοσοκομεία επανέρχονται σταδιακά, από την ερχόμενη Δευτέρα, στην κανονική λειτουργία τους, με την επανέναρξη των τακτικών χειρουργείων και των απογευματινών ιατρείων.
  • Σε κάθε νοσοκομείο της χώρας, ορίζονται κλινικές ετοιμότητας για κορωνοϊό.
  • Στα μεγάλα αστικά κέντρα δημιουργούνται, στο πλαίσιο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, μονάδες αποκλειστικά για COVID.
  • Υλοποιείται το σχέδιο επέκτασης των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, με τη λειτουργία νέων κλινών.
  • Ταυτόχρονα δημιουργείται, στρατηγικό απόθεμα υλικών προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αυξημένες ανάγκες, λόγω αύξησης κρουσμάτων, την επόμενη περίοδο.
  • Αξιοποιούνται οι δωρεές ιδιωτών, μεγάλων δωρητών, φορέων και οργανισμών. Προμηθευόμαστε απαραίτητα υλικά, εκσυγχρονίζουμε τις υποδομές μας, αναβαθμίζουμε τον εξοπλισμό μας. Οι δωρεές έχουν πλησιάσει τα 100 εκ. ευρώ.
  • Όπως ανέφερε ο κ. Κοντοζαμάνης, 3.748 άτομα υπηρετούν ήδη στο ΕΣΥ, αριθμός μεγαλύτερος από τις 2.000 προσλήψεις που αρχικά είχαν προβλεφθεί.

Αυξήθηκε κατά 145 εκ. ευρώ τη χρηματοδότηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. «Η χρηματοδότηση αυτή θα συνεχιστεί. Δεν τίθεται θέμα χρημάτων. Προέχει για εμάς η προστασία όλων των συμπολιτών μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι νέες υπηρεσίες που ξεκίνησαν την περίοδο της πανδημίας, συνεχίζουν να παρέχονται (π.χ. λειτουργία γραμμής ψυχοκοινωνικής υποστήριξης).

Ο υφυπουργός Υγείας χαρακτήρισε επίσης, ενθαρρυντικό γεγονός τη μαζική συμμετοχή συμπολιτών μας, άνω των 10.000, στην πλατφόρμα εθελοντισμού που δημιουργήθηκε για την πανδημία. Σημειώνεται ότι η πλατφόρμα αυτή παραμένει ενεργή.

Αναφορικά με την διεξαγωγή μοριακών ελεγχών για την ανίζνευση του κορονοϊού είπε: «Αυξάνουμε την παραγωγική δυνατότητα διεξαγωγής μοριακού ελέγχου ανίχνευσης του κορονοϊού. Θα καλύψουμε με τον τρόπο αυτό τις ανάγκες για διεξαγωγή τεστ, σύμφωνα με τα νέα κριτήρια που έχει θέσει η Επιτροπή των Ειδικών Επιστημόνων, όπως για παράδειγμα, τη διενέργεια ελέγχου στο προσωπικό των υπηρεσιών υγείας και σε πληθυσμούς αυξημένου κινδύνου για νόσηση».

Σημειώνεται ότι η Επιτροπή Ειδικών, η ειδική Επιτροπή Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας θα συνεχίζει κανονικά τις συνεδριάσεις της.

«Η επιδημιολογική επιτήρηση του νέου κορονοϊού παραμένει αναγκαία. Και συνεχίζεται. Τα αποτελέσματα της θα αποτελέσουν το γνώμονα στη λήψη των απαραίτητων αποφάσεων», συνέχισε συμπληρώνοντας πως οι «Έλληνες ερευνητές και ελληνικά ερευνητικά κέντρα συνεχίζουν να συμμετέχουν σε κλινικές μελέτες και έρευνες για τη θεραπεία της νόσου».

Ο κ. Κοντοζαμάνης αναφέρθηκε και στα τεστ αντισωμάτων τα οποία όπως είπε θα χρησιμοποιηθούν για επιδημιολογικούς σκοπούς, ενώ τα ταχεία τεστ (rapid tests) ανίχνευσης του ιού αυτή τη στιγμή αξιολογούνται.

Τέλος ο κ. Κοντοζαμάνης είπε κλείνοντας: «Διανύσαμε τεράστια απόσταση, όλοι μαζί, σε μικρό χρονικό διάστημα, προκειμένου να καλύψουμε ελλείψεις δεκαετιών στο ΕΣΥ και να ανταπεξέλθουμε στις πρωτόγνωρες συνθήκες που ζει η Πατρίδα μας. Το σύστημα υγείας έχει δημιουργήσει την παρακαταθήκη που θα μας επιτρέψει να το κάνουμε καλύτερο και πιο αποτελεσματικό. Έχουμε ακόμα δρόμο. Η πανδημία δεν έχει τελειώσει. Όσα μέχρι σήμερα χτίσαμε, όσα μέχρι σήμερα κερδίσαμε, δεν πρέπει να τα χάσουμε».

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share