Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Αγωνία για την 31χρονη που ξεπέρασε τον κορωνοϊό - Τον «κόλλησε» και πάλι;

Σύντομα τα αποτελέσματα

27 Απριλίου 2020 16:41
Αγωνία για την 31χρονη που ξεπέρασε τον κορωνοϊό - Τον «κόλλησε» και πάλι;
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Αγωνία επικρατεί για την 31χρονη ασθενή, η οποία ξεπέρασε τον κορωνοϊό, αλλά σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, η ίδια υποβλήθηκε και πάλι σε τεστ, για να φανεί αν τον «κόλλησε» και πάλι.

Σήμερα (27/4) το απόγευμα αναμένονται τα αποτελέσματα του δεύτερου μοριακού ελέγχου στη γυναίκα, με τους επιστήμονες να διερευνούν όλα τα ενδεχόμενα, ακόμα κι αυτό της επαναλοίμωξης. Το πιθανότερο όμως είναι ότι το τεστ έχει ανιχνεύσει υπολείμματα του γενετικού υλικού του ιού, ο οποίος, όπως γνωρίζουν οι επιστήμονες, μπορεί να παραμείνει στον οργανισμό για πάρα πολύ καιρό, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι μπορεί και να τον μεταδώσει. Τραγική ήταν, μάλιστα, η περίπτωση 33χρονης μητέρας που πέθανε στο σπίτι της από τον φονικό ιό.

Πρόκειται για μια γυναίκα ηλικίας 31 ετών, η οποία είχε νοσηλευτεί διαδοχικά στα νοσοκομεία Ευαγγελισμός και Παμμακάριστος με συμπτώματα κορωνοϊού, μετά από παρακολούθηση βγήκε αρνητική στα τεστ και πήρε εξιτήριο. Είκοσι μέρες μετά αντιμετώπισε έντονους κοιλιακούς πόνους και πήγε στο Ιπποκράτειο, της έγινε τεστ όπου βγήκε θετική στον κορωνοϊό και αμέως διακομίστηκε στον Ευαγγελισμό, όπου οι γιατροί ερευνούν τι ακριβώς συμβαίνει με τη συγκεκριμένη ασθενή.

Σημειώνεται πως το περιστατικό έχει μπει στο μικροσκόπιο του ΕΟΔΥ, καθώς αντίστοιχα περιστατικά έχουν καταγραφεί και σε άλλες χώρες, εγείροντας ερωτήματα για το κατά πόσο είναι εφικτή η επαναλοίμωξη ενός ασθενούς από τον ιό.

Κορωνοϊός - Μυτιλήνη: Έλεγχος ανίχνευσης του ιού στο Νοσοκομείο του νησιού

Μοριακός έλεγχος θα πραγματοποιηθεί στο Νοσοκομείο της Μυτιλήνης, με την μέθοδο realtime PCR ανίχνευσης του κορωνοϊού, όπως ανακοίνωσε ο διοικητής του ιδρύματος Γιώργος Καμπούρης.

Ο έλεγχος θα γίνει σε ειδικό χώρο του νοσοκομείου, για περιστατικά που ορίζονται ως ύποπτα κρούσματα σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, ακολουθώντας τις προβλεπόμενες συνθήκες βιοασφάλειας. Διενεργείται επίσης από εξειδικευμένο ιατρικό παραϊατρικό προσωπικό, και το αποτέλεσμα της εξέτασης είναι διαθέσιμο σε μία ώρα.

Σύμφωνα με όσα είπε «η realtime PCR είναι μια ταχεία μέθοδος με υψηλή ειδικότητα και ευαισθησία». Όπως είπε «η εγκατάσταση της λειτουργίας αυτής με τη συμβολή του διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας και της προϊσταμένης του Μικροβιολογικού Εργαστηρίου του Νοσοκομείου δίνει τη δυνατότητα στο Νοσοκομείο να είναι ένα από τα λίγα περιφερειακά νοσοκομεία της χώρας ανάλογου μεγέθους, που διαθέτει πλέον τη δυνατότητα της ανίχνευσης των δειγμάτων του κορωνοϊού εδώ στο νησί».

Σύμφωνα πάντα με το διοικητή του Νοσοκομείου «τα οφέλη τα οποία προκύπτουν είναι σημαντικά και περιλαμβάνουν, την άμεση διάγνωση πιθανών κρουσμάτων με αποτέλεσμα την μείωση χρόνου αναμονής λόγω της διαδικασίας αποστολής των δειγμάτων σε κέντρο αναφοράς στην Αθήνα. Η αποφυγή στρεσογόνου κατάστασης σε εξετασθέντες, συγγενείς και προσωπικό, ο περιορισμός χρήσης μέσων ατομικής προστασίας αλλά και γενικότερα η ορθολογική διαχείριση και εξοικονόμηση πόρων αποτελούν μόνο μερικά από τα θετικά σημεία λειτουργίας μοριακού ελέγχου ανίχνευσης της COVID -19 στο ακριτικό μας νοσοκομείο».

Ας σημειωθεί ότι η γρήγορη διάγνωση του ιού θεωρείται σημαντικός παράγοντας για τον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου και την προστασία της Δημόσιας Υγείας «που αποτελούν αδιαπραγμάτευτο στόχο μας» τονίζει ο κ. Καμπούρης.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share