Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Ο κύβος ερρίφθη: Με αυτή τη σειρά θα αρθούν τα μέτρα περιορισμού

Δείτε αναλυτικά!

27 Απριλίου 2020 16:17
Ο κύβος ερρίφθη: Με αυτή τη σειρά θα αρθούν τα μέτρα περιορισμού
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Φαίνεται πως… ο κύβος ερρίφθη από την Κυβέρνηση για το πώς θα αρθούν τα μέτρα περιορισμού, ώστε η χώρα να επιστρέψει στην κανονικότητα μετά τον κορωνοϊό.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ενημέρωσε τους πολιτικούς συντάκτες για το πώς θα προχωρήσουμε στις διάφορες φάσεις άρσης των μέτρων, αναφερόμενος κυρίως στα καταστήματα. Ο ίδιος, παράλληλα, εξήγησε το τι θα γίνει το 3ήμερο της Πρωτομαγιάς.

«Αρχικά, θα ανοίξουν τα κομμωτήρια και οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και προσωπικής υγιεινής με συγκεκριμένους κανόνες σχετικά με την εξυπηρέτηση του κοινού. Στη συνέχεια θα ανοίξουν σταδιακά και σε εύλογη χρονική απόσταση μεταξύ τους οι βαθμίδες της εκπαίδευσης», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Σε επόμενη φάση θα ανοίξουν οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις, οι επιχειρήσεις εστίασης πάντοτε υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και εφόσον εξελίσσεται ομαλά η υγεία του πληθυσμού. Ανοιχτές θα είναι και οι εκκλησίες για ατομική λατρεία από τα πρώτα βήματα της αποκλιμάκωσης των περιοριστικών μέτρων, ενώ σε επόμενο στάδιο οι χώροι λατρείας θα ανοίξουν με συγκεκριμένους κανόνες και μέτρα προστασίας της λειτουργίας τους και για το ποίμνιο», διευκρίνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Τέλος, «θα ανοίξουν οι ξενοδοχειακές μονάδες αρχικά δωδεκάμηνης διάρκειας και αφού διευθετηθεί και το θέμα των μεταφορών και τα εποχιακά τουριστικά καταλύματα από τέλος Ιουνίου με αρχές Ιουλίου».

Όπως είπε ο κ. Πέτσας, η φιλοσοφία και οι διαδοχικές φάσεις του σχεδίου μετάβασης στη νέα κανονικότητα θα ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, που θα απευθυνθεί στους πολίτες αύριο, Τρίτη, στις 18.00 το απόγευμα και θα ακολουθήσει αναλυτική παρουσίαση του σχεδίου από τους συναρμόδιους υπουργούς.

Η πορεία αυτή θα γίνει με σχέδιο, σταδιακά, συγκροτημένα. Μετά τη λήξη των περιοριστικών μέτρων που ισχύουν μέχρι τις 4 Μαΐου, συνέχισε ο κ. Πέτσας, «το συγκροτημένο σχέδιο της κυβέρνησης θα αρχίσει να ξεδιπλώνεται σε επιμέρους στοχευμένες φάσεις διαδοχικά μέσα στους μήνες Μάιο και Ιούνιο. Ο κανόνας θα είναι ότι τα στάδια άρσης των περιοριστικών μέτρων θα απέχουν χρονικά μεταξύ τους ώστε να υπάρχει η δυνατότητα να αξιολογείται συνεχώς η εξέλιξη της πανδημίας».

«Δείξαμε ότι οι Έλληνες στα δύσκολα, ενωμένοι, τα καταφέρνουμε»

«Η μέχρι σήμερα επιτυχία του σχεδίου μας κυρίως σε σύγκριση και με άλλες αναπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες αντίστοιχου πληθυσμού δεν είναι μια φωτογραφία της στιγμής για το αρχείο» τόνισε ο Στέλιος Πέτσας.

Όπως είπε, η αποτελεσματικότητα των μέτρων κρίθηκε στο ότι οι πολίτες επέδειξαν ατομική υπευθυνότητα και συλλογική ωριμότητα.

Στη συνέχεια, σημείωσε ότι «σκοπός των αυστηρών μέτρων δεν ήταν να μείνουμε για πάντα κλεισμένοι στα σπίτια μας». Αλλά σκοπός ήταν να μπορέσουμε κάποια στιγμή «να πάρουμε τις ζωές μας πίσω. Να κερδίσουμε τον τρόπο ζωής που μας στέρησε προσωρινά ο πόλεμος απέναντι σε έναν ύπουλο και αόρατο εχθρό όπως η πανδημία του κορωνοϊού».

Όπως υπογράμμισε, είναι ξεκάθαρο ότι θα διατηρήσουμε όλες τις απαραίτητες συνήθειες και συμπεριφορές που θα μας συντροφεύουν από δω και πέρα, κυρίως όσον αφορά «την τήρηση των αποστάσεων και των μέτρων ατομικής υγιεινής και προστασίας και των όποιων επιπλέον μέτρων μας υποδείξουν οι ειδικοί».

«Δείξαμε ότι οι Έλληνες στα δύσκολα, ενωμένοι τα καταφέρνουμε. Το ίδιο ενωμένοι θα προχωρήσουμε στη σταδιακή μετάβαση στη νέα κανονικότητα», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share