Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Οριστικό: Την Τρίτη (28/4) το διάγγελμα του Κυριάκου Μητσοτάκη για την άρση των μέτρων

Απευθύνεται στους πολίτες!

26 Απριλίου 2020 19:01
Οριστικό: Την Τρίτη (28/4) το διάγγελμα του Κυριάκου Μητσοτάκη για την άρση των μέτρων
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Οριστική είναι η ημερομηνία, όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόκειται να απευθυνθεί στον ελληνικό λαό, με το διάγγελμά του να προβλέπεται για την προσεχή Τρίτη (28/4), αφορώντας την άρση των περιοριστικών μέτρων λόγω κορωνοϊού.

Ο Στέλιος Πέτσας, Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, είχε προαναγγείλει εδώ και μέρες το διάγγελμα του πρωθυπουργού, ενώ είχε τονίσε πως θα ενημερωθεί και η Βουλή για όλα τα μέτρα, που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα για την πανδημία.

Κάπως έτσι, την Τρίτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να μιλήσει για το πώς θα επιστρέψουμε, βήμα βήμα, προς την κανονικότητα, χρησιμοποιώντας και πάλι το τηλεοπτικό διάγγελμα, για να επικοινωνήσει με τον κόσμο.

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Αυτά σχεδιάζουν στην Κυβέρνηση για την άρση των μέτρων - Οι προτάσεις στον Κυριάκο Μητσοτάκη

Το Σάββατο (25/4) είναι μια σημαντική ημέρα, σχετικά με το πρόγραμμα που θα γνωστοποιήσει σύντομα η Κυβέρνηση, για το πώς σκοπεύει να άρει τα μέτρα περιορισμού απέναντι στον κορωνοϊό, με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να αναμένει τις προτάσεις των λοιμωξιολόγων.

Οι κρίσιμες συσκέψεις ξεκινούν από το πρωί σήμερα, στις 10:00, όταν και ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας, ο οποίος θα του δώσει την εισήγηση των λοιμωξιολόγων, αλλά ο τελευταίος λόγος θα του ανήκει.

Στις 12 το μεσημέρι υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα ξεκινήσει η κρίσιμη σύσκεψη της ομάδας άρσης των μέτρων. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης πρόκειται να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για τα στάδια της άρσης των μέτρων.

Σημειώνεται ότι το κυβερνητικό επιτελείο έχει τεθεί σε κατάσταση συναγερμού ύστερα από όσα διαδραματίζονται τα τελευταία 24ωρα στην κλινική «Ταξιάρχαι» στο Περιστέρι. Μάλιστα υπάρχουν πολλές τηλεφωνικές επικοινωνίες του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, τόσο με τον Υπουργό Υγείας όσο και με τον καθηγητή λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα.

Πάντως από τα μέχρις στιγμής δεδομένα δεν ανατρέπεται ο σχεδιασμός της κυβέρνησης, καθώς όλα όσα συνέβησαν στο Περιστέρι συμπίπτουν με την ημερομηνία εξόδου από τα μέτρα. Παράλληλα, εδώ και αρκετή ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη η κρίσιμη συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων, καθώς συζητούν για το πότε και πώς θα ανοίξουν τα σχολεία. Βασική επιδίωξη του Μαξίμου είναι από τις 11 Μαΐου μέχρι και τον Ιούνιο να ανοίξουν όλες οι βαθμίδες εκπαίδευσης. Θεωρείται, όμως, δεδομένο ότι στον εκπαιδεύτικο τομέα αλλά και στους υπόλοιπους που θα ανοίξουν αν χρειαστεί θα διακοπούν εκ νέου, αν ο κορωνοϊός παρουσιάσει επιδημιολογική έξαρση.

Το χρονοδιάγραμμα του restart περιλαμβάνει το άμεσο άνοιγμα των εξής καταστημάτων:

- Μικρά εμπορικά καταστήματα

- Κομμωτήρια

- Κέντρα αισθητικής

Στα μέσα Μαΐου

- Θα επιστρέψουν στα θρανία οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου και των φροντιστηρίων

- Θα υπάρξει αποκατάσταση της πλήρους λειτουργίας των Μέσων Μεταφοράς

Στο μεταξύ η βασική κατεύθυνση της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν όλες οι βαθμίδες της εκπαίδευσης μέχρι το τέλος Μαΐου εκτός από τα πανεπιστήμια.

Παράλληλα οι σχεδιασμοί περιλαμβάνουν τα εξής:

- Ανοιγμα καφέ, μπαρ, εστιατόρια σε εξωτερικούς χώρους

- Αποκατάσταση εσωτερικών πτήσεων

Για τον Ιούνιο

- Πραγματοποίηση Πανελλαδικών εξετάσεων

- Ανοιγμα πολυκαταστημάτων

- Ανοιγμα πολιτιστικών χώρων, μουσείων

- Ανοιγμα αθλητικών εγκαταστάσεων

- Ανοιγμα τουριστικών καταλυμάτων

- Επανέναρξη της Super League

Τι θα γίνει στον τουρισμό;

Αυτό που παραμένει επί της ουσίας ακόμη ασαφές είναι το τι μέλλει γενέσθαι με τον τουρισμό. Όσο και αν «πληγώνει» οικονομικά τη χώρα η απουσία των αλλοδαπών τουριστών, δεν έχει βρεθεί η φόρμουλα για το «ελεγχόμενο ρίσκο» σε αυτόν τον τομέα. Για αυτό ακριβώς τον λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε από τους Ευρωπαίους εταίρους να σχεδιαστεί ένα συνεκτικό πλαίσιο για την εξομάλυνση των μεταφορών και της τουριστικής δραστηριότητας. Αν υπάρξει, τότε θα αποτελέσει τη βάση για την επαναλειτουργία του εισαγόμενου τουρισμού, τουλάχιστον σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share