Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

ΕΦΕΤ: Ανακοίνωση βόμβα για τρόφιμα και... κορωνοϊό

Προσοχή

26 Απριλίου 2020 08:55
ΕΦΕΤ: Ανακοίνωση βόμβα για τρόφιμα και... κορωνοϊό
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Σε μία ανακοίνωση βόμβα προχώρησε ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ μιλώντας σε εκπομπή λέγοντας ότι ο κορωνοϊός δεν αναπτύσσεται στα τρόφιμα. Επίσης, σε μία έκτακτη ανακοίνωση είχε προχωρήσει τις προηγούμενες ημέρες ο ΕΦΕΤ για το τι να προσέξουμε όταν αγοράζουμε αυγά.

Συγκεκριμένα, όπως είπε ο κ. Αντώνης Ζαμπέλας, o ιός δεν αναπτύσσεται στα τρόφιμα, αλλά και δεν επιβιώνει στο πεπτικό μας σύστημα. Μπορεί να λειτουργήσει όπως σε όλες τις επιφάνειες -όπως για παράδειγμα τα πόμολα- και διατηρείται εκεί για κάποιες ώρες.

Ωστόσο, τόνισε ότι ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει πως δεν υπάρχει κίνδυνος από το τρόφιμο, δηλαδή δεν μπορεί να δημιουργήσει τροφιμογενή λοίμωξη, όπως γαστρεντερικά, διάρροιες ή σε ακραίες περιστάσεις κίρρωση του ήπατος. Προχωρώντας σε πρακτικές συμβουλές, τόνισε ότι δεν χρειάζεται να φορούν γάντια οι χρήστες των τροφίμων, χρειάζεται όμως να φορούν όλοι όσοι εργάζονται σε αγορές και να τα αλλάζουν τακτικά, δηλαδή ανά μία με δύο ώρες.

«Πλένουμε λοιπόν τα τρόφιμα πολύ καλά, ενώ επίσης η ήπια θέρμανση στους 60 βαθμούς για τέσσερα λεπτά καταστρέφει τον ιό» είπε ο κ. Ζαμπέλας.

"Έκτακτη" προειδοποίηση από τον ΕΦΕΤ

Με μια ανακοίνωση, ο ΕΦΕΤ προχωρά σε χρήσιμες συμβουλές για το Πασχαλινό τραπέζι, με στόχο την προστασία της υγείας του καταναλωτή. Όπως επισημαίνει, τις ημέρες του Πάσχα, οι παραδοσιακές διατροφικές συνήθειες οδηγούν σε αύξηση της ζήτησης και στην κατανάλωση συγκεκριμένων κατηγοριών τροφίμων κυρίως ζωικής προέλευσης.

Η σωστή επιλογή τους, η έγκαιρη μεταφορά τους στο σπίτι και οι ορθοί χειρισμοί στη συντήρηση στο οικιακό ψυγείο και στο μαγείρεμα αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες για την αποφυγή αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία και στα οικονομικά συμφέροντα του καταναλωτή, ενώ παράλληλα συμβάλλουν στη διατήρηση των πλεονεκτημάτων της παραδοσιακής διατροφής με βάση τη μεσογειακή δίαιτα.

Μετά την ανακοίνωση σχετικά με τα τρόφιμα εν όψει πανδημίας, ο ΕΦΕΤ θέτει υπόψη των καταναλωτών ορισμένες χρήσιμες συμβουλές και βασικές οδηγίες για την υγιεινή και την ασφάλεια των τροφίμων που προτίθενται να καταναλώσουν ενόψει της εορτής του Πάσχα.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share