Σάββατο, 08 Μαΐου 2021

Κορωνοϊός: Συγκινούν αυτοί οι εθελοντές που μαγειρεύουν καθημερινά και παραδίδουν το φαγητό σε σπίτια ηλικιωμένων

Δείγμα ανθρωπιάς

24 Απριλίου 2020 14:26
Κορωνοϊός: Συγκινούν αυτοί οι εθελοντές που μαγειρεύουν καθημερινά και παραδίδουν το φαγητό σε σπίτια ηλικιωμένων
Από Άννα Πανταζή

Συγκινεί η πράξη του ιδιοκτήτη καφενείου μετέτρεψε το κλειστό μαγαζί του σε μαγειρείο για άστεγους και ανθρώπους με προβλήματα υγείας, την εποχή του κορωνοϊού.

Ξέρει άλλωστε πώς είναι να ζεις στον δρόμο ως πρώην χρήστης και ο ίδιος, γι' αυτό και στη διανομή φαγητού, δεν παραλείπει τους άστεγους χρήστες ουσιών που διαμένουν προσωρινά σε χώρο της ΔΕΘ, με πρωτοβουλία του δήμου Θεσσαλονίκης και του ΟΚΑΝΑ.
Μπορεί ο κορωνοϊός να ανάγκασε τον Δημήτρη Παντζαρτζίδη να κλείσει το κατάστημά του αλλά η κουζίνα του, από τις 13 Απριλίου, «χορταίνει» αλληλεγγύη όσους δεν έχουν σπίτι για να μείνουν. Συγκινητική στιγμή να σημειωθεί ότι ήταν και η συναυλία της ΕΡΤ στο Αττικόν.

Γεύματα για όσους πλήττονται από τον κορωνοϊό

«Με άγγιξε αυτή η κατάσταση γιατί παλαιότερα έχω κι εγώ περάσει παρόμοια φάση και η χαρά μου να μπορώ να προσφέρω αυτά τα πράγματα στους ανθρώπους είναι κάτι που δεν πληρώνεται. Να είσαι από κάτω, να σηκωθείς, να σταθείς και να πας να φροντίσεις αυτούς τους ανθρώπους είναι ό,τι πιο πολύτιμο μου 'χει συμβεί στη ζωή μου», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Παντζαρτζίδης από το μικρό μαγέρικο, όπου κάθε μέρα, με μια ομάδα εθελοντών, ετοιμάζει γεύματα με πρώτες ύλες που τους προμηθεύει ο δήμος Θεσσαλονίκης.

μαγειρεύει για ηλικιωμένους

Γεύματα σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης

«Η προσπάθεια ξεκίνησε σε συνεννόηση με όλα τα παιδιά του μαγαζιού για να μπορέσουμε να δώσουμε λίγη αγάπη και φροντίδα στους ανθρώπους που βρίσκονται στον δρόμο. Είμαστε άνθρωποι που έχουμε περάσει από αυτή την κατάσταση, ξέρουμε πόσο δύσκολα είναι να είσαι στον δρόμο και τώρα νιώθουμε πάρα πολύ περήφανοι που μπορούμε να προσφέρουμε αυτές τις μερίδες», σημειώνει ο κ. Παντζαρτζίδης, προσθέτοντας ότι η διανομή ξεκίνησε στις 13 Απριλίου, σε συνεργασία με τον αντιδήμαρχο κοινωνικής πολιτικής του δήμου Θεσσαλονίκης Χάρη Αηδονόπουλο, με τα γεύματα στην προσωρινή δομή αστέγων που στήθηκε, λόγω του κορωνοϊού, σε περίπτερο της ΔΕΘ σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ.

Ζεστά γευματα για ηλικιωμένους, άστεγους και χρήστες, την εποχή του κορωνοϊού

«Ωστόσο», συνεχίζει, «η διανομή επεκτάθηκε και σε άστεγους που κοιμούνται σε διάφορα σημεία στο κέντρο αλλά και σε άλλους που δεν μπορούν, λόγω προβλημάτων υγείας, να ετοιμάσουν ένα γεύμα και είναι ανήμποροι να βγουν από το σπίτι τους». Χαρακτηριστική περίπτωση είναι ο κ. Αντώνης, ο οποίος μένει με την ηλικιωμένη σύζυγό του και τον γιο του, σε ένα διώροφο σπίτι στην Ανω Πόλη. Με πολλά προβλήματα υγείας όλη η οικογένεια, αδυνατούσε να φροντίσει για τα γεύματά της, καθώς δεν μπορούσε κανείς να κατέβει ούτε τις σκάλες, οπότε τη λύση ανέλαβε η ομάδα εθελοντών.

«Κάθε μέρα, πηγαίνουμε 15 μερίδες στη ΔΕΘ και άλλες 30 τις μοιράζουμε πόρτα πόρτα και δρόμο δρόμο», λέει ο ιδιοκτήτης του καφενείου
«Πηγαίνουμε κάθε μεσημέρι κάτω από το σπίτι τους, ο κυρ Αντώνης μας πετάει έναν γάντζο από το μπαλκόνι και εκεί του βάζουμε τη σακούλα με τις μερίδες φαγητού», αναφέρει ο κ. Παντζαρτζίδης.

Διανομή φαγητού με όλες τις προφυλάξεις για τον κορωνοϊό

Η διανομή… αλληλεγγύης ξεκινάει καθημερινά από το Καπάνι με αυτοκίνητα εθελοντών και τηρώντας όλους τους κανόνες ασφαλείας, λόγω της πανδημίας, διασχίζει τη δυτική Θεσσαλονίκη και την Ανω Πόλη και καταλήγει με ενδιάμεσες στάσεις, στη ΔΕΘ. Εκτός από τους άστεγους, η ομάδα μοιράζει φαγητό σε ανθρώπους που μένουν μόνοι τους σε διαμερίσματα και δεν μπορούν να μετακινηθούν λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας.

Διανομή φαγητού από το Καπάνι, «Πηγαίνουμε κάθε μεσημέρι κάτω από το σπίτι τους, ο κυρ Αντώνης μας πετάει έναν γάντζο από το μπαλκόνι και εκεί του βάζουμε τη σακούλα με τις μερίδες φαγητού», αναφέρει ο κ. Παντζαρτζίδης

«Κάθε μέρα, πηγαίνουμε 15 μερίδες στη ΔΕΘ και άλλες 30 τις μοιράζουμε πόρτα πόρτα και δρόμο δρόμο», λέει ο ιδιοκτήτης του καφενείου.

Χρήστες και αστεγία στον κορωνοϊό

Ενα πιάτο ζεστή ψαρόσουπα και ψωμί περιελάμβανε το χθεσινό γεύμα των 15 ατόμων που φιλοξενούνται προσωρινά στη ΔΕΘ. Η δομή έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά λειτουργίας καθώς, όπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιάννης Λιγδάς από την υπηρεσία «streetwork» του OKANA, υπάρχουν περιορισμοί κινήσεων.
«Στο πλαίσιο των κανονισμών του προσωρινού ξενώνα, απαγορεύεται η χρήση ναρκωτικών και οι φιλοξενούμενοι μπορούν να βγαίνουν έξω για συγκεκριμένο λόγο και ώρες. Δυσκολεύονται βέβαια να προσαρμοστούν, όπως και στη συγκατοίκηση γιατί έξω κοιμούνται ο καθένας μόνος του αλλά, από την άλλη, εδώ έχουν φροντίδα, νοιάξιμο και καθαριότητα», σημειώνει ο κ. Λιγδάς.
Από την πλευρά της, η κοινωνική λειτουργός στον ΟΚΑΝΑ Μαρία Νικολούζου, διευκρινίζει ότι γίνονται προσπάθειες, κατά την παραμονή των ανθρώπων στη δομή, να προμηθευτούν έγγραφα που τους λείπουν και είναι απαραίτητα για να πάρουν φάρμακα και να λάβουν τα επιδόματα που δικαιούνται. Καταλήγοντας πάντως και οι δύο εργαζόμενοι του ΟΚΑΝΑ, αναφέρθηκαν στην «επόμενη μέρα μετά τον κορωνοϊό» ξεκαθαρίζοντας ότι «αν και οι ανάγκες των χρηστών είναι πάρα πολλές, εντούτοις δεν υπάρχουν αρκετές δομές για την υποστήριξή τους».

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share