Πέμπτη, 26 Νοεμβρίου 2020

Κορωνοϊός: Ανοίγει τα σύνορα για τους τουρίστες τον Ιούλιο η Κυβέρνηση

Όλα όσα είπε ο Υπουργός

24 Απριλίου 2020 12:58
Κορωνοϊός: Ανοίγει τα σύνορα για τους τουρίστες τον Ιούλιο η Κυβέρνηση
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Η Κυβέρνηση ετοιμάζεται να ανοίξει τα σύνορα για τους τουρίστες μέσα στον Ιούλιο, όπως επεσήμανε ο Υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, ο οποίος μίλησε για το ζήτημα του κορωνοϊού στο BBC News, καθώς και το τι σημαίνει η πανδημία για τις επιπτώσεις στη «βαριά βιομηχανία» μας.

Ο κύριος Θεοχάρης μίλησε για τα περιοριστικά μέτρα, που έλαβε η χώρα μας άμεσα, για να αντιμετωπίσει τον φονικό ιό, δεν έκρυψε το δυνατό οικονομικό αντίκτυπο, που έχει ήδη υπάρξει στην Ελλάδα, ενώ ολοκλήρωσε λέγοντας, ότι η χώρα θέλει να είναι έτοιμη τον Ιούλιο για τους τουρίστες και να μην χαθεί η περίοδος. Τα ξενοδοχεία, βέβαια, στέλνουν τη δική τους κραυγή αγωνίας με πιθανή χρεοκοπία τους στο 65%.

Αναλυτικά, όσα είπε στη συνέντευξη:

Για την προσέγγιση της Ελλάδας απέναντι στον κορωνοϊό: «Ήταν μια πολύ επιθετική, κατά κάποιο τρόπο, προσέγγιση, υπό την έννοια ότι ήμασταν προνοητικοί. Ο Πρωθυπουργός μας έλαβε νωρίς αποφάσεις για μη διεξαγωγή των καρναβαλικών εκδηλώσεων πριν ακόμα να έχουμε θύματα και κινηθήκαμε πολύ γρήγορα εγκαίρως στην καμπύλη κλείνοντας σχολεία, καταστήματα κλπ. Σε συνδυασμό με αυτό υπήρξε μια πολύ ακριβής και συνεπής πολιτική εκπαίδευσης-ενημέρωσης, που εξηγούσε στο κοινό γιατί έπρεπε να εφαρμόσει αυτό που του ζητείται και πώς αυτό θα βοηθούσε στην εξομάλυνση της καμπύλης και στην επίτευξη των στόχων μας. Αυτό ήταν πολύ επιτυχημένο και ανατέθηκε στους ειδικούς της υγείας, οι οποίοι καθησύχασαν το κοινό».

Για τον οικονομικό αντίκτυπο: «Είναι σημαντικός και, καθώς αντιμετωπίζουμε με επιτυχία την υγειονομική πλευρά της κρίσης, στρέφουμε την προσοχή μας στο πώς σταδιακά θα επαναλειτουργήσουν οι τομείς της οικονομίας, χωρίς να υπάρξει ο κίνδυνος να επιστρέψουμε σε καραντίνα. Φυσικά η επίδραση είναι μεγάλη. Ο τουρισμός έχει σταματήσει. Ξεκινήσαμε τους δύο πρώτους μήνες του έτους με ανάπτυξη +24%. Αυτό φυσικά σταμάτησε από τον Μάρτιο και ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να εφαρμόσουμε διαδικασίες διασφάλισης της υγείας, ένα κοινό πλαίσιο κανόνων που θα επιτρέψουν σε διμερές ή πανευρωπαϊκό επίπεδο να μπορούμε να ταξιδεύουμε ή να κάνουμε κάποιου είδους διακοπές».

Για το είδος βοήθειας που χρειάζεται η χώρα: «Φυσικά η Σύνοδος Κορυφής θα επικεντρωθεί σε διάφορα θέματα. Το δημοσιονομικό πακέτο είναι πολύ σημαντικό, διότι αντιμετωπίζουμε μια κρίση που είναι πολύ οξεία. Είναι σημαντικό να έχουμε επαρκή εργαλεία στήριξης. Και το δεύτερο πράγμα που εγώ προσωπικά θα ήθελα να ακούσω είναι η αναγνώριση της σημασίας και της ειδικής περίπτωσης του τουριστικού τομέα. Η Ευρώπη είναι η περισσότερο τουριστικά αναπτυγμένη περιοχή παγκοσμίως. Χρειάζεται να κατανοήσουμε ότι, χωρίς την επανεκκίνηση του τουριστικού τομέα, δεν μπορούμε να δούμε μια σταθερή οικονομική επανεκκίνηση. Είναι σημαντικό να αναγνωριστεί αυτό και να δούμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε αυτή την επανεκκίνηση που απαιτείται».

Για το πότε θα μπορέσει η χώρα να ανοίξει για τους τουρίστες: «Φυσικά αυτό είναι κάτι που πρέπει να συζητηθεί με τους ειδικούς στον τομέα της υγείας. Είμαστε στη διαδικασία επεξεργασίας των πρωτοκόλλων που θα υποβληθούν στην επιτροπή ειδικών και ελπίζουμε ότι θα μπορέσουν να μας δώσουν την έγκρισή τους για να ανοίξουμε σταδιακά. […] Στοχεύουμε να μπορέσουμε να ανοίξουμε κάποια στιγμή εντός του Ιουλίου. Φυσικά αυτό δεν μπορεί να γίνει για όλες τις χώρες, για όλους τους προορισμούς, το αναγνωρίζω αυτό, αλλά τουλάχιστον πρέπει να προσπαθήσουμε να ανοίξουμε τη διμερή επικοινωνία και τα ταξίδια με κάποιες χώρες».

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share