Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Κανένα αποτέλεσμα στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ - Όσα ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Στις 6 Μαΐου το νέο ραντεβού

23 Απριλίου 2020 21:26
Κανένα αποτέλεσμα στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ - Όσα ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Κανένα αποτέλεσμα δεν υπήρξε, επί της ουσίας, ύστερα από τέσσερις ώρες στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τις 27 χώρες να μην καταλήγουν σε κάποια οριστική συμφωνία, ειδικά για τα μέτρα στις επιχορηγήσεις και τα δάνεια για τον κορωνοϊό, με το νέο ραντεβού να εγκρίνεται για τις 6 Μαΐου.

Στις 6 Μαΐου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υποβάλει σχέδιο πρότασης για έναν νέο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό, συμπεριλαμβανομένου ενός σχεδίου για το Ταμείο Ανάκαμψης, δήλωσε η πρόεδρος της Επιτροπής Ουρσούλα φον ντερ Λάιεν στους ηγέτες της ΕΕ. Το χρονοδιάγραμμα δίνει στην Επιτροπή μόλις 13 ημέρες για την ανάπτυξη των σχεδίων, τα οποία αναμένεται να περιλαμβάνουν χρηματοδότηση για μια πρωτοβουλία ανάκαμψης συνολικού ύψους 2 τρισεκατομμυρίων ευρώ. Προ ημερών, βέβαια, ο Εμανουέλ Μακρόν κάθε άλλο παρά ενωτικός εμφανίστηκε.

«Στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής συζητήσαμε για την πρόοδο σχετικά με τις διάφορες διαστάσεις της ευρωπαϊκής απάντησης στην πανδημία του κορωνοϊού. Η ευημερία κάθε κράτους μέλους της ΕΕ εξαρτάται από την ευημερία ολόκληρης της ΕΕ. Είμαστε όλοι μαζί σε αυτό», δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Σαρλ Μισέλ. «Η υγεία και η ασφάλεια των πολιτών μας έρχεται πρώτη. Πρέπει να συντονιστούμε όσο το δυνατόν περισσότερο για να διασφαλίσουμε τη σταδιακή και ομαλή άρση των περιορισμών, ιδίως τώρα που πλησιάζουμε στην περίοδο των διακοπών», πρόσθεσε.

«Εχει ήδη εγκριθεί ένα πακέτο ασφαλείας αξίας 540 δισεκατομμυρίων ευρώ για εργαζόμενους, επιχειρήσεις και κυβερνήτες και θα τεθεί σε λειτουργία έως την 1η Ιουνίου 2020», επεσήμανε ο Σαρλ Μισέλ, ο οποίος έκανε λόγο για τέσσερις σημαντικές αρχές. «Χαιρετίσαμε τον κοινό χάρτη πορείας για την ανάκαμψη, ο οποίος θέτει σημαντικές αρχές: αλληλεγγύη, συνοχή και σύγκλιση

Ορίζει 4 βασικούς τομείς δράσης: μια πλήρως λειτουργική Ενιαία Αγορά, μια άνευ προηγουμένου επενδυτική προσπάθεια και ένα παγκόσμιο και λειτουργικό σύστημα διακυβέρνησης».

Μετά τη Σύνοδο Κορυφής, η Ανγκελα Μέρκελ ρωτήθηκε εάν υπήρχε ένταση μεταξύ Βορρά και Νότου. Η Γερμανίδα καγκελάριος απάντησε: «Ηταν μια πολύ, πολύ φιλική συζήτηση, όπου ο καθένας εξέφρασε τη γνώμη του».

Αυτά που ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από τη δική του πλευρά, ζήτησε επίσης τη συγκρότηση ενός Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ έκανε νύξη για τα ελληνοτουρκικά ζητήματα.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός:

-Τόνισε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει πλήρως την επείγουσα συγκρότηση ενός Ταμείου Ανάκαμψης (Recovery Fund) επιπροσθέτως της λειτουργίας του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (ΠΔΠ). Ο πρωθυπουργός δήλωσε σύμφωνος με την άποψη ότι το Ταμείο αυτό πρέπει να είναι πολύ μεγάλο (huge) και ότι θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί με κάποιου είδους κοινό εργαλείο μακροπρόθεσμου χρέους. Το Ταμείο θα πρέπει να λειτουργήσει εμπροσθοβαρώς και να εστιάσει πρωτίστως σε επιχορηγήσεις προς τα κράτη μέλη παρά σε δάνεια. «Δεν πρέπει να επιτρέψουμε περαιτέρω αύξηση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ», προειδοποίησε ο πρωθυπουργός. Τόνισε δε ότι μια στρατηγική η οποία δεν θα επιβαρύνει το δημόσιο χρέος κάθε χώρας, θα ήταν πράξη προς το συμφέρον όλων των χωρών κι όχι μόνο πράξη αλληλεγγύης. Σημείωσε μάλιστα ότι η Ευρώπη δεν πρέπει να κάνει για άλλη μια φορά «πολύ λίγα, πολύ αργά» (too little, too late).

-Πρότεινε στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ να ζητήσει από την Κομισιόν την επεξεργασία μιας πολύ συγκεκριμένης πρότασης για την επανέναρξη των αεροπορικών συνδέσεων, το συντομότερο δυνατόν. Επεσήμανε δε, ότι η Ενιαία Αγορά δεν υφίσταται μόνο για να υποστηρίζει την ελεύθερη διακίνηση αγαθών αλλά έχει ως πυλώνα και την ελεύθερη μετακίνηση προσώπων. Στο πλαίσιο αυτό, και δίνοντας έμφαση στον τουρισμό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε να υπάρξει το συντομότερο κοινή δράση σε Ευρωπαϊκό επίπεδο: «Όταν μιλάμε για Ευρωπαϊκή στήριξη, μια χειροπιαστή απόδειξη θα ήταν να στηριχθεί ο τουρισμός στις χώρες του Νότου», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω, τόνισε ότι θα πρέπει να δοθεί εγκαίρως ένα θετικό σήμα στην τουριστική αγορά, καλώντας όλες τις πλευρές να εργαστούν με ταχύτητα.

-Επανέλαβε την πρόταση που έχει ήδη διατυπώσει για μια κοινή Ευρωπαϊκή προσέγγιση όσον αφορά τις πατέντες ενός πιθανού εμβολίου κατά του κορονοϊού προκειμένου να διασφαλιστεί η ισότιμη πρόσβαση των κρατών-μελών σε αυτό όταν θα φτάσουμε στη φάση της μαζικής παραγωγής εμβολίων.

-Τόνισε ότι πρέπει να σταλεί ένα καθαρό μήνυμα προς την Τουρκία για τις προκλητικές ενέργειες της τόσο στο Αιγαίο όσο κι έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ένταση των τουρκικών παραβιάσεων μέσω υπερπτήσεων οι οποίες αναβαθμίζουν το επίπεδο των προκλήσεων από τη γείτονα χώρα, ιδιαίτερα μετά και την πρόσφατη αποτυχία της Άγκυρας στην προσπάθεια της να παραβιάσει τα σύνορα στον Έβρο.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share