Σάββατο, 27 Νοεμβρίου 2021

Γαλλία: Ανοίγουν τις πόρτες τους όλα τα καταστήματα στις 11 Μαΐου - Μόνη εξαίρεση τα καταστήματα εστίασης

Τι αποφάσισε η κυβέρνηση

23 Απριλίου 2020 15:30
Γαλλία: Ανοίγουν τις πόρτες τους όλα τα καταστήματα στις 11 Μαΐου - Μόνη εξαίρεση τα καταστήματα εστίασης
Από Νάντια Ξυθάλη Τσουκνάκη

Η γαλλική κυβέρνηση αποφάσισε να ανοίξουν και πάλι τις πόρτες τους όλα τα καταστήματα λιανικού εμπορίου στις 11 Μαΐου, την ημέρα δηλαδή που θα αρθεί και η απαγόρευση της κυκλοφορίας. Μόνη εξαίρεση σε αυτή την απόφαση θα αποτελέσουν τα καταστήματα του χώρου εστίασης, καφέ, μπαρ και εστιατόρια. Όσον αφορά τη χώρα μας, νέα παράταση δόθηκε στα μέτρα για την απαγόρευση της κυκλοφορίας, δείτε εδώ την ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπρόσωπου.

«Θέλουμε όλες οι εταιρίες λιανικής να είναι σε θέση να ανοίξουν στις 11 Μαΐου με τον ίδιο τρόπο, για λόγους δικαιοσύνης», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ στο γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό France Info. «Θα έβαζα μόνο στην άκρη τα εστιατόρια, τα μπαρ και τα καφέ που θα χρειαστούν ειδική διαχείριση».

Θα πρέπει επίσης να υπάρξουν πρωτόκολλα για τη προστασία των πελατών και των εργαζομένων, δήλωσε ο Λεμέρ. Μένει να δούμε εάν η επανέναρξη λειτουργίας θα είναι δυνατή πανεθνικά ή μόνο κατά περιοχή, πρόσθεσε.

Από τότε που ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δεσμεύθηκε να ξεκινήσουν να αίρονται τα μέτρα περιορισμού στις 11 Μαΐου, η κυβέρνηση προσπαθεί να εκπονήσει ένα σχέδιο που θα ελαχιστοποιήσει τις πιθανότητες να εξαπλωθεί ένα δεύτερο κύμα κρουσμάτων σε όλη τη χώρα.

Καθώς εκτιμάται ότι λιγότερο από το 10% των 67 εκατ. πληθυσμού της Γαλλίας θα έχει προσβληθεί από τον ιό έως το τέλος του lockdown, η κυβέρνηση έχει ήδη ξεκαθαρίσει ότι θα παραμείνουν οι περιορισμοί για μετακινήσεις μεταξύ περιοχών.

Αυτό πιθανόν θα σημαίνει ότι αυτοί που βρίσκονται στις περισσότερο πληγείσες περιοχές της ανατολικής Γαλλίας και την περιοχή του Παρισιού θα έχουν σε πρώτη φράση αυστηρότερους περιορισμούς.

Γαλλία

Η κυβέρνηση εξετάζει επίσης την πιθανότητα περιορισμού στις μετακινήσεις των μεγαλύτερων σε ηλικία πολιτών, που κινδυνεύουν περισσότερο να μολυνθούν.

«Μετά το lockdown, δεν θα ζούμε όπως πριν», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ σήμερα. «Κάποιες περιοχές είναι καλύτερα από κάποιες άλλες και η κυβέρνηση εργάζεται για να προσαρμόσει την περίοδο μετά το lockdown στις πραγματικές συνθήκες των συνοικιών, των κοινοτήτων και των περιοχών».

Οι εταιρίες έχουν ήδη ενημερωθεί ότι θα πρέπει να ενθαρρύνουν τους υπαλλήλους τους να συνεχίσουν να εργάζονται από το σπίτι εάν μπορούν, για να περιορίσουν τον αριθμό των ανθρώπων στα μέσα συγκοινωνίας στις μεγάλες πόλεις. Στόχος είναι να διασφαλιστεί ότι υπάρχουν διαθέσιμες μάσκες για τους πολίτες έως το τέλος του lockdown, αν και παραμένει ασαφές εάν θα είναι υποχρεωτική η χρήση τους.

Η κυβέρνηση θέλει επίσης να αυξήσει τον αριθμό των τεστ σε περίπου 500.000 την εβδομάδα, από περίπου 25.000 αυτή τη στιγμή, και εξετάζει εάν αυτοί που βρίσκονται θετικοί μπορούν να απομονωθούν για να διασπαστεί η αλυσίδα της μετάδοσης.

Η Γαλλία καταγράφει τον τέταρτο υψηλότερο στον κόσμο αριθμό θανάτων λόγω του κορωνοϊού, με πάνω από 20.000 νεκρούς και περισσότερα από 158.000 κρούσματα.

Τα καταστήματα λιανικής θα χρειαστεί να προσαρμοστούν σε αυστηρούς κανόνες για να περιορίζουν τον αριθμό των πελατών τους που βρίσκονται ταυτόχρονα σε αυτά. Εστιατόρια, καφέ, μπαρ, αθλητικά κέντρα και θρησκευτικοί χώροι δεν θα ανοίξουν πριν από τα μέσα Ιουνίου, το νωρίτερο, αν και οι πολίτες κατά βάση δεν θα χρειάζονται την ειδική γραπτή άδεια για να βγουν να περπατήσουν ή να κάνουν τζόκινγκ.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share