Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Γερμανία: Επιβεβαιώθηκε ο "φόβος της επόμενης ημέρας" για τους εργαζόμενους - Τι συμβαίνει με τις επιχειρήσεις

Τι θα αλλάξει στις βιομηχανίες

23 Απριλίου 2020 10:52
Γερμανία: Επιβεβαιώθηκε ο
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Αλλάζουν τα δεδομένα για τις επιχειρήσεις στη Γερμανία καθώς εκμεταλλεύτηκαν το ελεύθερο που τους έδωσε η Κυβέρνηση για μείωση των μισθών καθώς και των ωραρίων έως και στο μισό. Τη ρύθμιση αυτή εκμεταλλεύτηκαν οι περισσότερες βιομηχανίες της Γερμανίας και κυρίως αυτοκινητοβιομηχανίες. Παράλληλα, ο κορωνοϊός συνεχίζει να πλήττει τη χώρα, δείτε εδώ τον αριθμό κρουσμάτων και νεκρών που σημειώθηκαν το τελευταίο 24ωρο.

Το Ifo αναφέρει ότι περίπου το 18% των εταιρειών που συμμετείχαν στην έρευνα επιθυμεί να προχωρήσει σε απολύσεις ή να μην ανανεώσει τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ενώ το 15% αναγκάστηκε να σταματήσει εντελώς την παραγωγή.


Εξάλλου οι επιχειρήσεις εκτίμησαν ότι οι περιορισμοί στις μετακινήσεις και την κοινωνική ζωή που έχουν στόχο τον περιορισμό της εξάπλωσης της covid-19 θα διαρκέσουν περίπου τέσσερις μήνες.

Πριν από το ξέσπασμα της επιδημίας η οικονομία της Γερμανίας κατέγραφε άνοδο για ενδέκατη συνεχή χρονιά, όμως τώρα η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης είναι αντιμέτωπη με την ύφεση. Το Ifo εκτιμά ότι η οικονομική παραγωγή της χώρας ενδέχεται να συρρικνωθεί κατά έως και 20%.

Νέα ενίσχυση 10 δισ. ευρώ

Την ίδια ώρα ο κυβερνητικός συνασπισμός στη Γερμανία συμφώνησε σε ένα νέο πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας προς τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους που έχουν πληγεί από την επιδημία του κορονοϊού, ύψους 10 δισεκ. ευρώ.

Μπροστά στις αυξανόμενες επιπτώσεις της πανδημίας στην ευρωπαϊκή οικονομία, η επιδότηση όσων έχουν δει τις συμβάσεις εργασίας τους να αναστέλλονται θα παραταθεί μέχρι το τέλος του έτους.

Μετά τον τέταρτο μήνα αναστολής της σύμβασής τους θα λαμβάνουν από το κράτος το 70% με 77% του καθαρού μισθού τους και μετά τον έβδομο μήνα το 80% με 87%, έναντι του 60% με 67% που λαμβάνουν τώρα.

Εξάλλου όσοι είναι ήδη άνεργοι θα δουν τα επιδόματά τους να παρατείνονται κατά τρεις μήνες, στην περίπτωση που πλησιάζει το τέλος της περίοδου επιδότησής τους.

Κορωνοϊός: Αυτές είναι οι σκέψεις σε Ελλάδα και Ευρώπη για άρση των περιοριστικών μέτρων

Πρώτη που σηκώνει ρολά είναι η Γερμανία. Η χώρα της βόρειας Ευρώπης θα επιτρέψει σήμερα να ανοίξουν και πάλι τα περισσότερα καταστήματα επιφάνειας μικρότερης των 800 τετραγωνικών μέτρων. Με περισσότερα από 135.000 κρούσματα και περίπου 4.000 θανάτους η επιδημία στη Γερμανία «είναι υπό έλεγχο και διαχειρίσιμη», εκτίμησε ο Γερμανός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν.

Η επιτυχία αυτού του σταδίου, ωστόσο είναι εύθραυστη, προειδοποίησε η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ. «Δεν θα μπορούμε να ζήσουμε την παλιά μας ζωή για πολύ καιρό ακόμη», πρόσθεσε ο Άρμιν Λάσετ πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας- Βεστφαλίας, ενός από τα γερμανικά κρατίδια που επλήγησαν περισσότερο από τον covid-19.

Πολλές χώρες στην Ευρώπη – ανάμεσά τους η Γαλλία (με σχεδόν 20.000 νεκρούς), η Ισπανία (σχεδόν 20.500) και η Ιταλία (περισσότεροι από 23.600 νεκροί)-- καταγράφουν μειωμένο αριθμό νέων κρουσμάτων και θανάτων, έπειτα από εβδομάδες που σημείωναν άνοδο, κάτι που επιτρέπει στις κυβερνήσεις τους να εξετάζουν να προχωρήσουν προς τη σταδιακή άρση των περιορισμών μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

«Δεν έχουμε εξέλθει από την υγειονομική κρίση», όμως «η κατάσταση βελτιώνεται σταδιακά, αργά αλλά σίγουρα», δήλωσε χθες Κυριακή ο Γάλλος πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ. Η Γαλλία, η τέταρτη πλέον πληγείσα χώρα παγκοσμίως σε ό,τι αφορά τον αριθμό των νεκρών μετά τις ΗΠΑ, την Ιταλία και την Ισπανία, θα εξετάσει τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων από τις 11 Μαΐου και μετά.

«Η ζωή μας μετά την 11η Μαΐου δεν θα είναι ακριβώς ίδια με αυτή πριν την καραντίνα. Θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό», προειδοποίησε ο Φιλίπ. Στην Ιταλία τα πρώτα μέτρα χαλάρωσης θα ληφθούν μετά τις 3 Μαΐου, επεσήμαναν οι αρχές. Όμως σιγά σιγά οι επιχειρήσεις μπορούν να ανοίξουν, αν και όχι με όλο το εργατικό τους δυναμικό και λαμβάνοντας αυστηρά μέτρα πρόληψης.

Στην Ισπανία ο επικεφαλής του κέντρου υγειονομικών έκτακτων καταστάσεων Φερνάντο Σιμόν ανακοίνωσε ότι για πρώτη φορά μετά τις 22 Μαρτίου ο ημερήσιος αριθμός των νεκρών έπεσε κάτω από το όριο των 500, στους 410 θανάτους.

Το αυτοσχέδιο νεκροτομείο που είχε στηθεί σε παγοδρόμιο της Μαδρίτη, σύμβολο της εκατόμβης νεκρών λόγω της covid-19, θα κλείσει την Τετάρτη και από τις 27 Απριλίου και μετά τα παιδιά θα μπορούν να βγουν από το σπίτι τους, για πρώτη φορά μετά τις 14 Μαρτίου.

Στη Νορβηγία, όπου οι αρχές εκτιμούν ότι «έχουν θέσει τον ιό υπό έλεγχο», οι παιδικοί σταθμοί θα ανοίξουν σήμερα και θα αρθεί η απαγόρευση διαμονής σε δευτερεύουσα κατοικία. Μετά τις 27 Απριλίου θα ακολουθήσει δεύτερο στάδιο, με σταδιακό άνοιγμα των κολεγίων, των λυκείων και των πανεπιστημίων.

Αντίθετα στη Βρετανία η καραντίνα που τέθηκε σε ισχύ στις 23 Μαρτίου παρατάθηκε για τουλάχιστον τρεις εβδομάδες την Πέμπτη, με την κυβέρνηση να μην είναι ακόμη έτοιμη να άρει τα περιοριστικά μέτρα. Στη Βρετανία έχουν καταγραφεί περισσότεροι από 16.000 θάνατοι στα νοσοκομεία εξαιτίας του κορονοϊού, ένας απολογισμός που δεν περιλαμβάνει τους νεκρούς σε οίκους ευγηρίας ή στα σπίτια.

Για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας η πανδημία δεν έχει ακόμη τεθεί υπό έλεγχο σε παγκόσμιο επίπεδο, με «αριθμούς σταθερούς ή αυξανόμενους» στη Βρετανία και την ανατολική Ευρώπη.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share