Παρασκευή, 26 Απριλίου 2024

Σεισμός 4,8 Ρίχτερ - Νέο «χτύπημα» του Εγκέλαδου

Συναγερμός!

19 Απριλίου 2020 13:10
Σεισμός 4,8 Ρίχτερ - Νέο «χτύπημα» του Εγκέλαδου
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Σεισμική δόνηση 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε νωρίτερα στην Ινδονησία και συγκεκριμένα κοντά στα νησιά Μπαράτ Ντάγια. Με τον Εγκέλαδο να χτυπάει νωρίτερα και στην χώρα μας τόσο στην Κρήτη όσο και στην Κεφαλονιά.

Το εστιακό βάθος, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση, εντοπίζεται στα 138 χιλιόμετρα, ενώ το επίκεντρο εντοπίζεται 273 χιλιόμετρα ανατολικά του Ντίλι.

Ισχυρός σεισμός 6,7 Ρίχτερ

Ισχυρή σεισμική δόνηση 6,7 Ρίχτερ συγκλόνισε τα νησιά Μπονίν στα νότιο ανατολικά της Ιαπωνίας. Η δόνηση έγινε το Μεγάλο Σάββατο και ώρα 11.25 ώρα Ελλάδας (17.25 τοπική ώρα). Με τον Εγκέλαδο να χτυπάει νωρίτερα και στην χώρα μας.

Παρά το μεγάλο εστιακό βάθος (485 χιλιόμετρα) υπάρχει προειδοποίηση για τσουνάμι στα γύρω νησιά και στις νοτιοανατολικές ακτές της Ιαπωνίας. Το επίκεντρο εντοπίζεται 922 χιλιόμετρα νότια της Γιοκοχάμα. Τα νησιά απέχουν 1.000 χιλιόμετρα από την Ιαπωνία.

Τα νησιά Μπονίν (νήσοι Ογκασαβάρα στα Ιαπωνικά) είναι νησιωτικό σύμπλεγμα 30 τροπικών νησιών περίπου 1.000 χιλιόμετρα νότια του Τόκιο και ανήκουν στην Ιαπωνία. Τα μόνα κατοικημένα νησιά του συμπλέγματος είναι το Τσιτσι-Τζίμα και το Χαχα-Τζίμα. Ο σημερινός πληθυσμός των νήσων Ογκασαβάρα είναι περίπου 2.440 άτομα, 2.000 στο Τσιτσι-Τζίμα και 440 στο Χαχα-Τζίμα. Στο υπονομαρχιακό διαμέρισμα κατοικείται άλλο ένα νησί, η Ίβο Τζίμα, στην οποία διαμένει στρατιωτικό προσωπικό.

Σεισμός στην Ζάκυνθο

Σεισμό μεγέθους 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 01:41 στον θαλάσσιο χώρο νότια της Ζακύνθου. Με έντονη σεισμική ακολουθία παρατηρείται το τελευταίο χρονικό διάστημα και τον σεισμολόγο Γεράσιμο Παπαδόπουλο να εξηγεί πού οφείλονται οι πρόσφατοι σεισμοί στην Ελλάδα, πως προκαλούνται αλλά και το τι συμβαίνει!

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η δόνηση είχε εστιακό βάθος 5,6 χιλιόμετρα και το επίκεντρο της εντοπίστηκε στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Ζακύνθου και Στροφάδων, 29 χιλιόμετρα από την πόλη της Ζακύνθου. Δεν αναφέρθηκε κανένας τραυματισμός, ενώ δεν έχουν διαπιστωθεί υλικές ζημιές.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share