Κυριακή, 20 Ιουνίου 2021

Κορωνοϊός: Η ΕΡΤ διοργανώνει συναυλία στον Ευαγγελισμό για να τιμήσουν γιατρούς και νοσηλευτές

Ένα μεγάλο ''Ευχαριστώ''!

16 Απριλίου 2020 13:48
Κορωνοϊός:  Η ΕΡΤ διοργανώνει συναυλία στον Ευαγγελισμό για να τιμήσουν γιατρούς και νοσηλευτές
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Προς τιμήν σε γιατρούς και νοσηλευτές που μάχονται τον κορωνοϊό θα διοργανωθεί συναυλία με την Ορχήστρα σύγχρονης μουσικής της ΕΡΤ στον Ευαγγελισμό, όπως είχε συμβεί πριν λίγες μέρες και στο Μιλάνο με τον Μποτσέλι.

Oπως ανακοίνωσε στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο Στέλιος Πέτσας, η ορχήστρα έχει διοργανώσει για απόψε μία συναυλία στον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου Ευαγγελισμός με όλα τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης.

η ΕΡΤ διοργανώνει συναυλία στον Ευαγγελισμό

Στημένοι μακριά ο ένα από τον άλλο, με μάσκες και γάντια, οι μουσικοί θα ερμηνεύσουν κομμάτια από τον Ελληνικό κινηματογράφο.

Κορωνοϊός: Τότε αναμένεται το δεύτερο κύμα στην Ελλάδα

Άγχος και ανησυχία πλημμύρισε όλο τον κόσμο η είδηση της μεγάλης πιθανότητας να υπάρξει και δεύτερο κύμα κορωνοϊού στην Ελλάδα. Πότε όμως αναμένεται αυτό το κύμα;

Όπως εξήγησε ο κ. Τσιόδρας η συγκεκριμένη επιστημονική ομάδα από το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ οποία ανέπτυξε ένα μαθηματικό μοντέλο που θα παρακολουθεί την πορεία του ιού. Πρόκειται για εκτιμήσεις, εξήγησε ο κος Τσιόδρας και αναφέρθηκε σε αυτές λέγοντας: «το μοντέλο εκτιμά ότι θα υπάρξουν νέα επιδημικά κύματα του ιού τους επόμενους χειμώνες μετά το αρχικό σοβαρό κύμα που έχουν βιώσει οι περισσότερες χώρες». Ωστόσο, αυτή δεν είναι η μοναδική "πρόγνωση" καθηγητή που "ταράζει" τους Έλληνες πολίτες, δείτε εδώ την απάντηση καθηγητή σχετικά με την πιθανότητα να πεθάνουμε από κορωνοϊό.

Ο κ. Τσιόδρας επισήμανε ότι αν δεν υπάρξει ένα αποτελεσματικό μέτρο, όπως ένα εμβόλιο ή μια αποτελεσματική θεραπεία, τότε τα μέτρα που ζούμε όλοι μας θα είναι το κρίσιμο σημείο για την επιτυχή αντιμετώπιση του ιού μέχρι να χτιστεί αυτό που ονομάζουμε συλλογική ανοσία. Σημείωσε μάλιστα ότι οι επιστήμονες εκτιμούν «την πιθανότητα πιο σημαντικών επιδημιών τον χειμώνα σε σχέση με το καλοκαίρι και την ανάγκη συνεχούς επαγρύπνησης και επιτήρησης του ιού για τουλάχιστον τα επόμενα δύο χρόνια». Ωστόσο, σημείωσε ότι ο ιός μπορεί να κάνει εξάρσεις το καλοκαίρι στο νότιο ημισφαίριο και άφησε να εννοηθεί ότι έχει πιθανότητες να «εισαχθεί» στη χώρα μας μέσω ταξιδιωτών, όπως συμβαίνει και με τον ιό της γρίπης.

Όπως σημείωσε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας επικαλούμενος και πάλι την μαθηματική εκτίμηση του Χάρβαρντ δεν φαίνεται να υπάρξει περίπτωση δεύτερου κύματος στην Ελλάδα πριν το φθινόπωρο και εν μέσω καλοκαιριού. «Προβλέπουν ότι μπορεί να είναι χειρότερα τα πράγματα το φθινόπωρο- χειμώνα και σίγουρα χειρότερο, από κάτι αντίστοιχο που θα συμβαίνει το καλοκαίρι. Μην ξεχνάτε, όμως, ότι ο κόσμος το καλοκαίρι έχει και νότιο ημισφαίριο, κάτι που το βλέπουμε και με τη γρίπη.

κορωνοϊός

Οι επιδημίες της γρίπης στο νότιο ημισφαίριο είναι πολύ σημαντικότερες την περίοδο του καλοκαιριού για εμάς, αλλά χειμώνα για αυτούς. Και έχουμε στο παρελθόν ζήσει και εισαγόμενα περιστατικά γρίπης από συμπολίτες μας, ανθρώπους οι οποίοι ταξιδεύουν από την Αυστραλία και άλλες περιοχές του νοτίου ημισφαιρίου και έρχονται στην Πατρίδα, οι οποίοι πάντα θα αντιμετωπίζονται σαν άνθρωποι οι οποίοι είναι δυνητικά φορείς του ιού, ιδιαίτερα από χώρες που θα έχουν επιδημία το καλοκαίρι, αλλά θα είναι στο χειμώνα τους. Άρα μάλλον δεν θα δούμε κάποιο τέτοιο σενάριο με αυτό τον ιό», είπε συγκεκριμένα ο κ. Τσιόδρας.

Θα έχουν ελευθερία κινήσεων όσοι έχουν ήδη νοσήσει;

Ο κ. Τσιόδρας έκανε αναφορά σε έναν σοβαρό προβληματισμό που απασχολεί την διεθνή επιστημονική κοινότητα και αφορά τους ανθρώπους που νόσησαν και κατά πόσο αυτοί θα μπορούν να έχουν μία ελευθερία κινήσεων στο εξής. «Με δεδομένη τη «γνώση» και όχι τα σαφή επιστημονικά δεδομένα ότι η ανοσία κρατάει τουλάχιστον για ένα έτος, κάτι το οποίο δεν μπορούμε να πούμε προς το παρόν, το πόσο ισχυρή είναι η ανοσία κάποιου που έχει περάσει τον κορωνοϊό, μπορεί να μην είναι το ίδιο για κάποιον που έχει νοσήσει ελαφρά ή κάποιον που έχει νοσήσει χωρίς συμπτώματα». Αυτό που ξεκαθάρισε ο κ. Τσιόδρας είναι ότι δεν θέλουμε να υπάρξει μια ψευδής αίσθηση ασφάλειας.

Πιο κοντά σε αποτελεσματική θεραπεία. Το εμβόλιο θα αργήσει

Αναφερόμενος στις προσπάθειες που γίνονται για αποτελεσματικά φάρμακα και εμβόλια, είπε «ελπίζουμε να έχουμε καλύτερα νέα τις επόμενες εβδομάδες για τα φάρμακα και για τους επόμενους για το εμβόλιο. Περισσότερα από 70 εμβόλια είναι σε φάση ανάπτυξης, αλλά μόνο ένα από αυτά τα εμβόλια είναι σε φάση 2, δηλαδή δίνεται σε μεγαλύτερο αριθμό εθελοντών προκείμενου να εξεταστεί η ασφάλεια και η κατάλληλη δόση του». Ο ίδιος τόνισε ότι είμαστε μακριά από το εμβόλιο και κυρίως τη μαζική παραγωγή και διάθεσή τους. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ θα πρέπει να περιμένουμε τουλάχιστον 12 μήνες, κατέληξε.

Η εκρίζωση του νέου κορωνοϊού

Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε και στον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να γίνει η οριστική εκρίζωση του νέου κορωνοϊού. «Η οριστική εκρίζωση του ιού θα γινόταν αν ταυτόχρονα κινούταν με την ίδια ταχύτητα σε όλες τις χώρες, ταυτόχρονα όλοι παίρναμε τα ίδια μέτρα και καταφέρναμε να έχουμε το παράδειγμα της Ελλάδας και να σβήσει η πορεία του ιού. Δεν γίνεται. Άρα αυτό που θα γίνει και ο τρόπος που θα σβήσει ο ιός, θα είναι ή το αποτελεσματικό εμβόλιο όταν θα έρθει. Σίγουρα μέχρι τότε. Οι αποτελεσματικές θεραπείες θα μας βοηθούν να τον καταπολεμήσουμε καλύτερα και τα μέτρα όταν αυτά απαιτούνται», ανέφερε ο κ. Τσιόδρας και τόνισε ότι όσο περνά ο καιρός, «επαναληπτικά lockdown μπορεί να απαιτηθούν, μπορεί να μην απαιτηθούν, ανάλογα με την πορεία που θα έχει η κοινωνία, με τον τρόπο που θα ζούμε, με την υγιεινή. Πιστεύουμε ότι θα βοηθήσει πάρα πολύ, θα αυξάνεται σιγά-σιγά και η ανοσία. Θα το περνάνε κάποιοι, οι οποίοι θα γίνονται όλο και περισσότεροι, αυτή τη στιγμή είναι λίγοι. Αλλά όταν θα γίνουν ένας αρκετά σημαντικός αριθμός, τότε νομίζω θα σταματήσει και θα σβήσει και ο ιός».

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share