Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Θρίλερ με τον κορωνοϊό: Μεταδίδεται ή όχι τελικά με τον αέρα;

Τι λένε οι επιστήμονες;

14 Απριλίου 2020 10:36
Θρίλερ με τον κορωνοϊό: Μεταδίδεται ή όχι τελικά με τον αέρα;
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Έντονο θέμα συζήτησης έχει αποτελέσει τον τελευταίο καιρό για το εάν ο κορωνοϊός μεταδίδεται ή όχι με τον αέρα, προκαλώντας θρίλερ για τα στοιχεία που τον απαρτίζουν, με τις απόψεις των επιστημόνων να διίστανται για το ζήτημα.

Σε πρόσφατο άρθρο στο περιοδικό Nature, με τίτλο «Is the coronavirus airborne? Experts can’t agree», ο Dyani Lewis υποστηρίζει πως τα αποδεικτικά στοιχεία περί αερογενούς μετάδοσης του κορωνοϊού δεν προσφέρουν σαφείς ενδείξεις. Από την πλευρά του, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σημειώνει ότι μέτρα προστασίας για μετάδοση του ιού με τον αέρα θα πρέπει να λαμβάνονται σε περιπτώσεις όπου υπάρχει αυξημένη πιθανότητα δημιουργίας αερολύματος, όπως κατά τη διασωλήνωση ασθενούς. Στην Ιταλία, παράλληλα, μοιράζουν τους νεκρούς καμένους σε δοχεία.

Ωστόσο, επιστήμονες που βρίσκονται στην άλλη πλευρά, υποστηρίζουν πως η συλλογή επαρκών στοιχείων μπορεί να απαιτεί χρόνο, με αποτέλεσμα να κοστίσει ζωές. Παράλληλα, σημειώνουν πως η επιστημονική κοινότητα θα πρέπει να υιοθετήσει την άποψη ότι η αερομεταφερόμενη μετάδοση είναι δυνατή, εκτός αν πειραματικά στοιχεία το αποκλείσουν, επομένως οι χώρες θα πρέπει να λαμβάνουν προληπτικά μέτρα και γι' αυτή την πιθανότητα, μέχρι να συγκεντρωθούν στοιχεία που θα αποδεικνύουν το αντίθετο.

Τα ερωτήματα που μένει να απαντηθούν και τα οποία θα διαλευκάνουν και το παραπάνω βασικό ερώτημα σχετικά με τον κορωνοϊό είναι:

- Εάν ο ιός είναι μολυσματικός στα σταγονίδια διαφορετικών μεγεθών

- Εάν οι ασθενείς με COVID-19 παράγουν αρκετά αερολύματα με ικανό ιικό φορτίο

- Ποια είναι η μολυσματική δόση, καθώς και η απαιτούμενη διάρκεια της έκθεσης για να προκληθεί μόλυνση. Βεβαίως, ο προσδιορισμός της συγκέντρωσης αερολύματος που, λόγω του σωστού συνδυασμού της ροής αέρα, της υγρασίας και της θερμοκρασίας, μπορεί να δημιουργήσει μια μολυσματική δόση με την πάροδο του χρόνου, είναι εξαιρετικά δύσκολη.

«Φοβόμαστε...Ο ιός είναι ένα πρωτοφανές φαινόμενο - Αν κάποιος χρειαστεί αναπνευστήρα...» - Ανατριχιάζει με την περιγραφή του Έλληνας γιατρός (Video)

Συγκλονίζει με την περιγραφή του για τον κορωνοϊό ο Έλληνας γενικός χειρουργός, Γιώργος Νεραντζάκης λέγοντας: «Θα ήταν ψέματα να σας πω ότι δεν φοβόμαστε. Ένας ανόητος μόνο δε φοβάται, αλλά είναι η δουλειά που πρέπει να κάνουμε».

Οι ασθενείς παραμένουν σε καραντίνα, μακριά από οποιοδήποτε οικείο τους πρόσωπο. Ο γιατρός χρειάστηκε να γίνει αυτόπτης μάρτυρας μιας συναδέλφου του που δέχθηκε στα επείγοντα τον ίδιο της τον άνδρα, οποίος δεν τα κατάφερε στην άνιση μάχη με τον κορωνοϊό. Επίσης, η περιγραφή ενός 25χρονου ασθενούς με κορωνοϊό συγκλονίζει λέγοντας χαρακτηριστικά πώς από ένα απλό πονοκέφαλο οδηγήθηκε στο νοσοκομείο.

Ο γιατρός ισχυρίζεται ότι αν κάποιος ασθενής χρειαστεί αναπνευστήρα δύσκολα επιβιώνει. Επικροτεί τα μέτρα που έχουν ληφθεί στην Ελλάδα, αλλά συνιστά να μην εφησυχάζουμε γιατί όπως λέει μία σπίθα μπορεί να αναζωπυρώσει τη φωτιά.

Στην εντατική υπάρχουν 464 κλίνες, σχεδόν όλες γεμάτες με ασθενείς που νοσούν, με την πλειοψηφία των γιατρών στο νοσοκομείο να έχουν μολυνθεί από τον νέο κορωνοϊό αλλά επιστρέφουν στο καθήκον.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share