Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου 2020

«Ευχάριστα νέα για φάρμακο - Την επόμενη εβδομάδα η...» - Η εκτίμηση του καθηγητή παθολογικής φυσιολογίας λοιμώξεων, Νικόλα Σύψα

Όλα όσα είπε

14 Απριλίου 2020 09:04
«Ευχάριστα νέα για φάρμακο - Την επόμενη εβδομάδα η...» - Η εκτίμηση του καθηγητή παθολογικής φυσιολογίας λοιμώξεων, Νικόλα Σύψα
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ο Νικόλας Σύψας, καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας Λοιμώξεων του ΕΚΠΑ, δήλωσε σε εκπομπή της ΕΡΤ1 «Δέκα», πως έρχονται ευχάριστα νέα για φάρμακο που φαίνεται πως φέρνει αποτελέσματα κατά του κορωνοϊού και μέχρι τον Απρίλιο θα έχουν ολοκληρωθεί και οι μελέτες. Ενώ,, η κυρία Βάνα Σύψα, αναπληρώτρια Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής του Πανεπιστημίου Αθηνών προειδοποίησε για τον κορωνοϊό.

Συγκεκριμένα είπε: «Έχουμε μάλλον ευχάριστα νέα. Ένα φάρμακο που έχει αντιική δράση, η ρεμντεσιβίρη, είναι σε προχωρημένες κλινικές μελέτες και πολύ σύντομα θα έχουμε τα αποτελέσματα. Το φάρμακο αυτό δοκιμάζεται τόσο σε ασθενείς με ήπια ή μέτρια νόσο όσο και σε ασθενείς με βαριά νόσο ή είναι διασωληνωμένοι», είπε και πρόσθεσε:

«Οι μελέτες θα είναι έτοιμες εντός του Απριλίου. Αυτό σημαίνει ότι η εταιρεία, εφόσον τα αποτελέσματα είναι ευνοϊκά, θα υποβάλλει αίτηση στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, θα πάρει άδεια και στη συνέχεια θα αρχίσει να το παράγει σε μεγάλες ποσότητες».

Ο Νικόλας Σύψας, καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας Λοιμώξεων του ΕΚΠΑ

«Υπάρχουν τέσσερα νοσοκομεία στην Ελλάδα τα οποία συμμετέχουν στις κλινικές μελέτες, επομένως και οι Έλληνες ασθενείς, ακόμα και τώρα, παίρνουν το φάρμακο. Μελέτη που βγήκε στην Αμερική πριν από τρεις μέρες, με το φάρμακο να χορηγήθηκε σε ασθενείς που ήταν διασωληνωμένοι ή είχαν βαριά νόσο, έδειξαν ότι το 70% των ασθενών ανταποκρίθηκε θετικά στο φάρμακο. Περιμένουμε και τα αποτελέσματα από τη χορήγηση του φαρμάκου σε ασθενείς που είναι με ήπια νόσο. Θα βγουν άμεσα και θα έχουμε καλύτερες απαντήσεις» τόνισε ο κ. Σύψας και εκτίμησε ότι το φάρμακο θα έρθει στην αγορά το καλοκαίρι.

«Η επιδημία είναι ακόμα εδώ. Κάθε μέρα έχουμε δεκάδες νέα κρούσματα και έχουμε και τις λεγόμενες εστίες υπερμετάδοσης που είναι τα γηροκομεία, οι καταυλισμοί των Ρομά, οι πρόσφυγες. Δεν έχουμε ακόμα τελειώσει με την πανδημία. Φαντάζομαι την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε την κορύφωση και μετά θα αρχίσει η αποκλιμάκωση, υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρήσουμε πολύ αυστηρά τα μέτρα. Όλοι πρέπει να βοηθήσουμε για να βάλουμε την επιδημία σε καθοδική πορεία έτσι ώστε τον Μάιο να μπορούμε να σκεπτόμαστε για αποκλιμάκωση των μέτρων αποξένωσης».

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share