Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

"Μέχρι το τέλος του καλοκαιριού θα έχει βγει το εμβόλιο"

Αισιόδοξο μήνυμα

13 Απριλίου 2020 13:54
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Παρόλο που η θεραπεία για τον κορωνοϊό δεν έχει βρεθεί ακόμα, ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, Δημήτρης Φιλίππου, δήλωσε πως σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα το εμβόλιο θα είναι έτοιμο μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, κάτι που επαληθεύει την χθεσινή τοποθέτηση.

«Το βασικότερο και το πιο απλό είναι η πρόληψη. Πέρα από αυτό όμως υπάρχουν κατηγορίες φαρμάκων που δοκιμάζονται σε παγκόσμιο επίπεδο», τόνισε ο πρόεδρος του ΕΟΦ.

«Είναι τα αντιικά φάρμακα και είναι και εκείνα που αναστέλλουν τις κακές επιδράσεις του ιού στον οργανισμό. Πολλοί θάνατοί οφείλονται όχι στην επίδραση του ιού, αλλά στη βλάβη που προκαλεί στον οργανισμό» συνέχισε.

Σχετικά με το φάρμακο που δίνεται ενδοφλέβια σχολίασε πως «ήμασταν από τις πρώτες χώρες που είχαμε άμεση διάθεση του φαρμάκου αυτού. Είναι μια θεραπεία για τον Έμπολα και φάνηκε ότι είχε αποτέλεσμα και στον Covid-19. Είναι σε κλινική μελέτη και χρησιμοποιείται σε βαρέως πάσχοντες και διασωληνωμένους. Τα αποτελέσματα είναι ότι δύο στους τρεις που τους χορηγείται ανταποκρίνονται θετικά».

Κορωνοϊός: Αυτό το φάρμακο δίνει ελπίδες για τη θεραπεία του

Ένα φάρμακο, που δοκιμάζεται σε ασθενείς του κορωνοϊού ακόμη και στην Ελλάδα, δίνει ελπίδες για τη θεραπεία του, ακούγοντας στο όνομα της ρεμδεσιβίρης (remdesivir).

Σύμφωνα με μελέτη, που πραγματοποιήθηκε σε 61 ασθενείς (οι 30 ήσαν διασωλημένοι) σε ΗΠΑ, Ευρώπη, Καναδά και Ιαπωνία, και δημοσιεύθηκε την Παρασκευή (10/4) στο New England Journal of Medicine και χαρακτηρίστηκε «ελπιδοφόρα» από τους ερευνητές καθώς περίπου τα δύο τρίτα των ασθενών με σοβαρή λοίμωξη Covid-19 εμφάνισαν βελτίωση της κατάστασης τους μετά τη θεραπεία τους επί δέκα μέρες με το υπό δοκιμή φάρμακο ρεμδεσιβίρη (remdesivir) της εταιρείας Gilead Sciences.

Σύμφωνα με το Reuters, η μελέτη δεν συμπεριέλαβε ομάδα ελέγχου για λόγους σύγκρισης και δεν ήταν διπλά τυφλή, τυχαιοποιημένη και ελεγχόμενη, αλλά απλώς μελέτη παρατήρησης. Επίσης, ο αριθμός των ασθενών ήταν μικρός, όπως και ο χρόνος παρακολούθησης τους.

Η δόση του remdesivir ήταν 200 mg την πρώτη μέρα και 100 mg ημερησίως τις υπόλοιπες εννέα μέρες. Από τους ασθενείς, οι 36 (68%) εμφάνισαν βελτίωση και μεταξύ αυτών οι 17 από τους 30 που βρίσκονταν διασωληνωμένοι. Στο διάστημα της μελέτης 25 ασθενείς πήραν εξιτήριο, ενώ επτά πέθαναν.

«Περιμένουμε τα αποτελέσματα ελεγχόμενων κλινικών δοκιμών για να επιβεβαιώσουμε αυτά τα ευρήματα», δήλωσε ο δρ Τζόναθαν Γκρέιν του Ιατρικού Κέντρου Cedars-Sinai του Λος Άντζελες, επικεφαλής της μελέτης.

Η Gilead Sciences διεξάγει τις δικές της κλινικές δοκιμές για το φάρμακο της και τα αποτελέσματα αναμένονται τις επόμενες εβδομάδες. Μελέτες κάνουν επίσης επιστήμονες στην Κίνα, στις ΗΠΑ και άλλες χώρες.

Υπενθυμίζεται ότι για την αντιμετώπιση των πιο σοβαρών περιπτώσεων, η Ελλάδα ακολουθεί τις διεθνείς οδηγίες στις οποίες περιλαμβάνεται και η ρεμδεσιβίρη, ένα πειραματικό φάρμακο το οποίο στόχευε στην αντιμετώπιση του ιού έμπολα.

Μάλιστα, με διαδικασίες εξπρές, η χώρα μας κατάφερε να εξασφαλίσει την εισαγωγή του ώστε να χορηγηθεί σε Έλληνες ασθενείς.

Όπως ανέφερε ο κ. Σωτήρης Τσιόδρας, εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, με βάση τις οδηγίες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, στους ασθενείς δίνεται τριπλός αντιικός συνδυασμός, ο οποίος περιλαμβάνει ειδικό φάρμακο για τον HIV, φάρμακο που αφορά τη μαλάρια και έχει βρεθεί ότι έχει μια δράση εναντίον του ιού και αυτό το φάρμακο για τον έμπολα, το οποίο έχει εισαχθεί για τουλάχιστον τρεις περιπτώσεις στην πατρίδα μας. Δείτε, επίσης, τι πρέπει να κάνετε αν θέλετε να γίνετε ο βοηθός του.

Όπως είπε, «υπάρχει ειδική διαδικασία, με την οποία έχει προβλεφθεί και στην πατρίδα μας να γίνει εισαγωγή και διάθεση του φαρμάκου αυτού. Του πειραματικού να τονίσω φαρμάκου. Ένα φάρμακο το οποίο έχει χρησιμοποιηθεί σε σοβαρά ασθενείς και στην Κίνα και στην Αμερική και σε άλλες χώρες του κόσμου».

«Θα παρακολουθήσουμε και εμείς τα δεδομένα, να έχουμε και τη δική μας εμπειρία. Δημοσιεύτηκε μια επιστημονική περίληψη από τις ΗΠΑ, η οποία αφορούσε στο φάρμακο και δεν έδειξε ότι ήταν καταλύτης στην αντιμετώπιση αυτών των αρρώστων. Άρα χρειάζεται πολλή προσοχή».

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share