Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Σωτήρης Τσιόδρας: "Μαζί μπορούμε και πρέπει να προλάβουμε τη βία παντού" - Τι δήλωσε σχετικά με την ενδοοικογενειακή βία

Το μήνυμα του λοιμωξιολόγου

11 Απριλίου 2020 21:09
Σωτήρης Τσιόδρας:
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ο λοιμοξιωλόγος και εκπρόσωπος Υγείας κύριος Σωτήρης Τσιόδρας κατά την καθιερωμένη του ενημέρωση προς τους πολίτες σχετικά με την εξέλιξη του κορωνοϊού στη χώρα μας, έθιξε και το θέμα της ενδοοικογενειακής βίας, ένα ζήτημα που μας απασχολεί αρκετά αυτό το διάστημα μιας και η καραντίνα βρέθηκε ως αφορμή για να αυξηθούν τα κρούσματα.

«Δεν έχουν χώρο τέτοια φαινόμενα στην Ελλάδα του 2020», ξεκαθάρισε ο λοιμωξιολόγος, αναφερόμενος στην έκκληση που απηύθυνε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, για την ενδοοικογενειακή βία.

«Πρόσφατα έκανα έκκληση για άμεση παγκόσμια εκεχειρία ώστε να επικεντρωθούμε στον κοινό μας αγώνα να ξεπεράσουμε την πανδημία. Έκανα έκκληση για τον τερματισμό της βίας, παντού. Τώρα. Αλλά η βία δεν περιορίζεται στο πεδίο της μάχης. Για πολλές γυναίκες και κορίτσια η απειλή ελλοχεύει εκεί που θα έπρεπε να είναι πιο ασφαλείς. Στα ίδια τους τα σπίτια. Γι' αυτό κάνω σήμερα νέα έκκληση για ειρήνη στο σπίτι -και στα σπιτικά- όλου του κόσμου» ανάφερε στη δική του δήλωσή ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.

Ο κ. Τσιόδρας καταδίκασε τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας σημειώνοντας πως είναι ανεπίτρεπτα. «Θα προτιμούσα να περπατήσω έξω για να καταπραΰνω τον θυμό μου κι ας πάρω πρόστιμο, πάρα να κάνω κακό στον άνθρωπό μου», είπε χαρακτηριστικά.

«Μαζί μπορούμε και πρέπει να προλάβουμε τη βία παντού».

Όπως έχει τονίσει η Γενική Γραμματεία Ισότητας Φύλων, σε περιόδους κρίσης είναι πιθανόν να διογκωθούν τα περιστατικά έμφυλης βίας. Η ενδοοικογενειακή βία βρίσκει πρόσφορο έδαφος, όταν οι γυναίκες περιορίζονται στο σπίτι, σε μια κακοποιητική σχέση, για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Σωτήρης Τσιόδρας: «Μην φοράτε μάσκες και γάντια, υπάρχει κίνδυνος»!

Ο Σωτήρης Τσιόδρας μίλησε για το θέμα των μασκών και των γαντιών, καθώς και για το αν πρέπει να χρησιμοποιούμε σαν μέτρο έναντι του κορωνοϊού, με τον καθηγητή λοιμωξιολόγο και εκπρόσωπο του Υπουργείου Υγείας, να τονίζει ότι είναι επικίνδυνο να το συνηθίζουμε.

Ο κύριος Τσιόδρας εξήγησε, ότι «σε ειδικές συνθήκες συγχρωτισμού θα μπορούσε να υπάρξει χρήση μάσκας», αλλά αυτή τη στιγμή δεν χρειάζεται ακόμη να την χρησιμοποιούμε, ειδικά σε ανοικτούς χώρους, αλλά πιο σωστό είναι να τηρήσουμε τις αποστάσεις.

«Η αδιάκριτη χρήση γαντιών μιας χρήσης περισσότερο κακό μπορούν να κάνουν παρά καλό», ήταν μια άλλη φράση του, εξαιρετικά χρήσιμη για όλους μας, προσθέτοντας πως «τα γάντια είναι συνήθως μίας χρήσης και μπορεί να σκιστούν ή οτιδήποτε άλλο. Λίγες είναι οι ενδείξεις ότι η χρήση τους προσφέρει προστασία. Οι προθέσεις είναι καλές, αλλά η εκτεταμένη χρήση είναι πολλές φορές μάταιη. Πολλοί φορούν γάντια για να προστατευτούν, αλλά έχουν και κινδύνους. Η υπερβολική εξάρτηση από τα γάντια προσφέρει ψεύτικη αίσθηση ασφάλειας και μπορεί να προκαλέσει εφησυχασμό».

Στο τέλος, ζήτησε οι μάσκες και τα γάντια να προορίζονται κατά πρώτο λόγο στο ιατρικό και νοσηλευτικό μας προσωπικό.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share