Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Θρήνος: Πέθανε ο συγγραφέας Περικλής Κοροβέσης

Θρήνος!

11 Απριλίου 2020 10:34
Θρήνος: Πέθανε ο συγγραφέας Περικλής Κοροβέσης
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Θλίψη σκέπασε τον χώρο της συγγραφής, της ποίησης και της πολιτικής, αφού στα 79 του έτη πέθανε ο σπουδαίος Περικλής Κοροβέσης.

Ο Έλληνας λογοτέχνης, ποιητής, ακτιβιστής και πολιτικός της αριστεράς είχε γεννηθεί το 1941 στο Αργοστόλι Κεφαλληνίας. Δείτε, παράλληλα, για ποια συγγραφέα υπάρχει αγωνία λόγω κορωνοϊού.

Σπούδασε θέατρο με τον Δημήτρη Ροντήρη, σημειολογία με τον Ρολάν Μπαρτ και παρακολούθησε μαθήματα των Πιερ Βιντάλ-Νακέ, Μαρσέλ Ντετιέν, Κορνήλιου Καστοριάδη και άλλων στο Παρίσι. Μετείχε από μικρή ηλικία στο κίνημα της αριστεράς και επί χούντας φυλακίστηκε και εξορίστηκε.

Το πρώτο και πιο γνωστό του βιβλίο είναι οι Ανθρωποφύλακες (1969), όπου περιγράφονται τα βασανιστήρια στα οποία προέβαινε η Χούντα των Συνταγματαρχών, αποτυπώνοντας και την προσωπική του εμπειρία.

Αρχικά κυκλοφόρησε κρυφά, αλλά αργότερα μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες. Έκτοτε δημοσίευσε και άλλα βιβλία, όπως η Αριστερή Ανακύκλωση, οι Παράπλευρες καθημερινές απώλειες, οι Γυναίκες ευσεβείς του πάθους, Η πολιτική βία είναι πάντοτε φασιστική, Στο κέντρο του περιθωρίου και άλλα. Εκτός από πεζά, συνέγραψε και θεατρικά έργα (π.χ Tango Bar), αλλά και παιδικά.

Εργάστηκε ως αρθρογράφος στις εφημερίδες Ελευθεροτυπία, Η Εποχή και στην Εφημερίδα των Συντακτών ενώ συνεργάστηκε και με διάφορα περιοδικά, πολιτικά ή λογοτεχνικά, όπως η Γαλέρα.

Το 1998 εξελέγη δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Αθηναίων, με το συνδυασμό του Λέοντα Αυδή (ΚΚΕ) και αργότερα βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στο ξεκίνημα του. Το 2007 εκλέχθηκε στην Α΄περιφέρεια Αθηνών και μετείχε στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής που ήταν μέλος της Διπλωματικής Αντιπροσωπείας για τη φιλία και συνεργασία με τα κοινοβούλια της Γεωργίας, Νότιας Αφρικής και Σουηδίας. Το 2009 αποχώρησε από το κόμμα.

Σοκ: Δύσκολες ώρες για τη αγαπημένη ηθοποιό Σούλη Σαμπάχ!

Σοκ προκαλεί η είδηση για τις δύσκολες ώρες, που ζει η σπουδαία ηθοποιός και τραγουδίστρια Σούλη Σαμπάχ, η οποία φαίνεται πως δίνει τη δική της μάχη για τη ζωή, χωρίς μάλιστα να μπορεί να δεχθεί εύκολα την επίσκεψη φίλων της.

Άνθρωπος του περιβάλλοντός της, ο οποίος την επισκέπτεται με τεράστια προσοχή, ώστε να αποφευχθεί κάθε πιθανότητα να «κολλήσει» τον κορωνοϊό, αναφέρει μάλιστα πως η 89χρονη σήμερα Σαμπάχ είναι καθηλωμένη στο κρεβάτι εδώ και έναν χρόνο, χωρίς να έχει επαφή με το περιβάλλον.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Espresso, η Σούλη Σαμπάχ δεν έχει κανέναν συγγενή κοντά της και στο πλευρό της βρίσκεται μόνο μία οικονόμος που την φροντίζει.

Μάλιστα, λόγω της πανδημίας και υπό το φόβο της διασποράς του κορωνοϊού οι φίλοι της αποφεύγουν να την επισκέπτονται. Δείτε και ποια διάσημη τραγουδίστρια βιώνει δύσκολες στιγμές, με τον πατέρα της να έχει κορωνοϊό.

Τα προβλήματα υγείας ξεκίνησαν πριν από τρία χρόνια, όταν το αυτοάνοσο νόσημα που την ταλαιπωρούσε από παλιά επέστρεψε για να την ταλαιπωρήσει ακόμη περισσότερο. Η Σούλη Σαμπάχ το πάλεψε και κέρδισε αυτή τη μάχη.

Όμως, μια πτώση που είχε από τη σκάλα πριν από δύο χρόνια την καθήλωσε στο κρεβάτι.

Η Σούλη Σαμπάχ είχε πει στην τελευταία της συνέντευξη το 2018: «Η δουλειά του καλλιτέχνη είναι τέτοια, που αργά ή γρήγορα θα νιώσεις μοναξιά, αν δεν έχεις κάποιον δικό σου άνθρωπο στη ζωή. Ο καλλιτέχνης παλεύει με τη ματαιοδοξία του, με τα εγώ του. Και όταν τα φώτα σβήσουν, τότε αντιλαμβάνεται πως όλη η ζωή του κρεμόταν σε ένα τεντωμένο σχοινί χωρίς γυρισμό. Δυστυχώς κι εγώ, όταν βρισκόμουν στις δόξες μου, δεν έπαιρνα τηλέφωνα τους συναδέλφους μου. Άρα γιατί εκείνοι να μου τηλεφωνήσουν;».

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share