Τρίτη, 02 Ιουνίου 2020

Συναγερμός στη Βραζιλία - Σημειώθηκαν οι 6 πρώτοι θάνατοι από κορωνοϊό στις φαβέλες

Ποια η στάση του Υπουργού Υγείας

9 Απριλίου 2020 20:07
Συναγερμός στη Βραζιλία - Σημειώθηκαν οι 6 πρώτοι θάνατοι από κορωνοϊό στις φαβέλες
Αρθρογράφος: ATHENSMAGAZINE TEAM
ATHENSMAGAZINE TEAM

ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

Συναγερμός σήμανε και στη Βραζιλίας καθώς σημειώθηκαν οι έξι πρώτοι θάνατοι από κορωνοϊό στις φαβελες και τα κρούσματα συνεχώς αυξάνονται. Οι θανόντες ήταν όλοι κάτοικοι στις γνωστές φαβέλες, τις περίφημες παραγκούπολεις που η εξάπλωση του ιού είναι πιο εύκολη μιας και μιλάμε για άκρως πυκνοκατοικημένες περιοχές στις οποίες δεν τηρούνται και οι καλύτερες συνθήκες υγιεινής. Ωστόσο, λίγο καιρό πριν ο πρόεδρος της Βραζιλίας φαινόταν να περνάει αψήφιστα την πανδημία αυτή χαρακτηρίζοντας την "μια απλή γριπούλα", δείτε εδώ τις δηλώσεις του.

Οι αρχές δεν έδωσαν λεπτομέρειες για το πότε κατέληξαν αυτά τα θύματα, που ήταν τέσσερις άνδρες και δύο γυναίκες, με τη νεότερη να είναι 48 ετών.

Στις φαβέλες συγκεντρώνεται το 1/3 του πληθυσμού του Ρίο ντε Ζανέιρο (δηλ. 1,5 εκατ.) και το μέτρο της κοινωνικής απόστασης, που είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για την πρόληψη της μετάδοσης αποτελεί κενό γράμμα στη υπερπληθώρα της οικιστικής δομής τους, ενώ στα ελάχιστα τετραγωνικά κάθε κατοικίας είναι αναγκασμένα να συμβιώνουν πολλά μέλη της ίδιας οικογένειας.

Πέρα από την ασφυκτική έλλειψη χώρου, ο περιορισμός είναι επίσης δύσκολος, καθώς η συντριπτική πλειονότητα των κατοίκων στις φαβέλες εργάζονται στην παράλληλη αγορά εργασίας, ή σε εποχιακές και μη μόνιμες θέσεις απασχόλησης, για να βγάλουν τα προς το ζην.

φαβέλες

Από σήμερα η κυβέρνηση έχει αρχίσει να διαθέτει επίδομα 600 ρεάις μηνιαίως (περίπου 107 ευρώ) σε κάθε μη μόνιμο εργαζόμενο. Παράλληλα, ΜΚΟ έχουν δραστηριοποιηθεί για να διανείμουν τρόφιμα και βοήθεια στις φαβέλες.

Επιπλέον, οι φαβέλες είναι εκτεθειμένες και συχνά αποτελούν φυτώριο και καταφύγιο κάθε λογής παράνομης δραστηριότητας, όπου δρουν συμμορίες, έμποροι ναρκωτικών ή και παραστρατιωτικές οργανώσεις.

Χθες, ο υπουργός Υγείας Λουίζ Ενρίκε Μαντζέτα προέταξε την ανάγκη για «διάλογο» με τις εγκληματικές ομάδες στις φαβέλες, προκειμένου να αντιμετωπισθεί η πανδημία, που έως σήμερα έχει στοιχίσει τη ζωή σε 800 ανθρώπους στη Βραζιλία.

«Θα πρέπει να κατανοήσουμε την κουλτούρα, τη δυναμική τους. Θα πρέπει να κατανοήσουμε πως είναι τόποι, όπου συχνά το κράτος είναι απόν κι εκείνοι που διατάσσουν εκεί είναι οι ναρκέμποροι κι εκείνοι που διατάσσουν εκεί είναι οι παραστρατιωτικοί», τόνισε ο ίδιος σε συνέντευξη Τύπου. Για τον ίδιον, οι 'νάρκος' κι οι παραστρατιωτικοί είναι επίσης «ανθρώπινα όντα», που θέλουν να «συνεργασθούν, να βοηθήσουν, να συμμετέχουν».

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share