Παρασκευή, 05 Ιουνίου 2020

Κορωνοϊός: Με το εκκαθαριστικό φορολογικής δήλωσης οι μετακινήσεις προς τα νησιά

Τι δήλωσε το Υπουργείο Ναυτιλίας

9 Απριλίου 2020 18:46
Κορωνοϊός: Με το εκκαθαριστικό φορολογικής δήλωσης οι μετακινήσεις προς τα νησιά
Αρθρογράφος: ATHENSMAGAZINE TEAM
ATHENSMAGAZINE TEAM

ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

Αυστηροί έλεγχοι αναμένονται στα λιμάνια προς αποφυγήν των άσκοπων μετακινήσεων προς τα νησιά εν όψει Πάσχα. Επίσημα έγγραφα που βεβαιώνουν την μόνιμη κατοικία τους σε νησί θα ζητά από εδώ και πέρα το λιμεναρχείο και η αστυνομία σύμφωνα με απόφαση του Υπουργείου Ναυτιλίας σε μια προσπάθεια της μη περαιτέρω εξάπλωσης του κορωνοϊού. Ωστόσο, νωρίτερα ανακοινώσεις έγιναν σχετικά με όσους δηλώσουν ως μόνιμο τόπο κατοικίας το χωριό τους, δείτε εδώ τις κυρώσεις.

Με το ισχύον εκκαθαριστικό της φορολογικής δήλωσής του, που θα αναφέρει τη μόνιμη κατοικία του, αλλά και τον Μοναδικό Αριθμό Νησιώτη (ΜΑΝ) ή τη βεβαίωση μόνιμης διαμονής του από τον οικείο δήμαρχο, θα μπορούν να ταξιδέψουν προς τα νησιά οι μόνιμοι κάτοικοι. Τα αυστηρά αυτά μέτρα θα ισχύσουν έως και τις 27 Απριλίου όπου και αναμένεται η μεγαλύτερη "έξαρση" μετακινήσεων.

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, έχει ζητήσει από την ηγεσία του Λιμενικού Σώματος την αύξηση των ελέγχων σε όλα τα λιμάνια της χώρας, ενώ την ίδια ώρα υπάρχουν αιτήματα από δημάρχους και τοπικούς φορείς των νησιών για επιπλέον περιορισμό μετακινήσεων μεταξύ των νησιών.

Σύμφωνα με το αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος, από τις 22 έως τις 29 Μαρτίου, στους χώρους αρμοδιότητας του ΛΣ έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 38.363 έλεγχοι και έχουν καταγραφεί 150 παραβάσεις.

Βάση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που έχει εκδοθεί από τα υπουργεία Ναυτιλίας και Υγείας, από την 21η Μαρτίου επιτρέπεται η κίνηση με τα πλοία της ακτοπλοΐας των μονίμων κατοίκων των νησιών, των μέσων που απαιτούνται για την τροφοδοσία των νησιών, ενώ επιτρέπεται και η επιστροφή όσων θέλουν να αναχωρήσουν από τα νησιά.

μετακίνηση στα νησιά

Ο περιορισμός των μετακινήσεων δεν περιλαμβάνει, επιπλέον, το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Λιμενικού Σώματος που συμμετέχουν σε δράσεις και επιχειρήσεις σε νησιά, αλλά και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας που μετακινούνται για υπηρεσιακούς λόγους.

Επίσης, δεν περιλαμβάνει τους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα και το εκπαιδευτικό προσωπικό κάθε βαθμίδας εκπαίδευσης, συμπεριλαμβανομένων και των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού που εργάζονται σε νησί. Ακόμη, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και το προσωπικό του ΕΟΔΥ, αλλά και τους μετακινούμενους για λόγους έκτακτης ανάγκης, εφόσον αυτό αποδεικνύεται από τα κατάλληλα πιστοποιητικά.

Τέλος, στο πλαίσιο των μέτρων απαγορεύεται ο απόπλους και κατάπλους όλων των ιδιωτικών και επαγγελματικών σκαφών αναψυχής, ανεξαρτήτως σημαίας, στην ελληνική επικράτεια.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share