Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Σωτήρης Τσιόδρας: «Μην φοράτε μάσκες και γάντια, υπάρχει κίνδυνος»!

Ο καθηγητής προειδοποιεί

9 Απριλίου 2020 18:24
Σωτήρης Τσιόδρας: «Μην φοράτε μάσκες και γάντια, υπάρχει κίνδυνος»!
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ο Σωτήρης Τσιόδρας μίλησε για το θέμα των μασκών και των γαντιών, καθώς και για το αν πρέπει να χρησιμοποιούμε σαν μέτρο έναντι του κορωνοϊού, με τον καθηγητή λοιμωξιολόγο και εκπρόσωπο του Υπουργείου Υγείας, να τονίζει ότι είναι επικίνδυνο να το συνηθίζουμε.

Ο κύριος Τσιόδρας εξήγησε, ότι «σε ειδικές συνθήκες συγχρωτισμού θα μπορούσε να υπάρξει χρήση μάσκας», αλλά αυτή τη στιγμή δεν χρειάζεται ακόμη να την χρησιμοποιούμε, ειδικά σε ανοικτούς χώρους, αλλά πιο σωστό είναι να τηρήσουμε τις αποστάσεις.

«Η αδιάκριτη χρήση γαντιών μιας χρήσης περισσότερο κακό μπορούν να κάνουν παρά καλό», ήταν μια άλλη φράση του, εξαιρετικά χρήσιμη για όλους μας, προσθέτοντας πως «τα γάντια είναι συνήθως μίας χρήσης και μπορεί να σκιστούν ή οτιδήποτε άλλο. Λίγες είναι οι ενδείξεις ότι η χρήση τους προσφέρει προστασία. Οι προθέσεις είναι καλές, αλλά η εκτεταμένη χρήση είναι πολλές φορές μάταιη. Πολλοί φορούν γάντια για να προστατευτούν, αλλά έχουν και κινδύνους. Η υπερβολική εξάρτηση από τα γάντια προσφέρει ψεύτικη αίσθηση ασφάλειας και μπορεί να προκαλέσει εφησυχασμό».

Στο τέλος, ζήτησε οι μάσκες και τα γάντια να προορίζονται κατά πρώτο λόγο στο ιατρικό και νοσηλευτικό μας προσωπικό.

Κορωνοϊός: Τρεις ακόμη θάνατοι στην Ελλάδα - 71 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο

Στους 86 έφτασαν οι θάνατοι στην χώρα μας από κορωνοϊό, με τρεις ακόμη να ανακοινώνονται από τον Σωτήρη Τσιόδρα για το τελευταίο 24ωρο, ενώ άλλα 71 κρούσματα γνωστοποιήθηκαν από τον καθηγητή λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπο του Υπουργείου Υγείας, με το σύνολο να είναι στα 1.955 στην Ελλάδα. Δείτε, επίσης, τι γίνεται αν έχετε τον ιό και βήξετε σε προϊόντα σούπερ μάρκετ.

Αναφορικά με τους θανάτους, πρόκειται για 63 άνδρες και 23 γυναίκες, με μέσο όρο τα 73 έτη και το 86% αυτών είχε υποκείμενο νόσημα ή ηλικία άνω των 70 ετών.

Από τα κρούσματα, το 57% είναι άνδρες, ενώ το 45% είναι μέσης ηλικίας άτομα. Τα 518 κρούσματα σχετίζονται με ταξίδι από το εξωτερικό, ενώ 734 είναι συνδεδεμένα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Επίσης, 79 άτομα βρίσκονται στην εντατική, με μέσο όρο τα 67 έτη. Οι 61 είναι άνδρες και οι 16 γυναίκες εξ αυτών, ενώ το 77% έχει υποκείμενο νόσημα ή ηλικία άνω των 70 ετών.

Τέλος, στα ευχάριστα νέα της ημέρας, 16 άτομα έχουν βγει από την εντατική και αναρρώνουν.

Προσοχή: Όσοι δηλώσουν το χωριό σαν πρώτη κατοικία το Πάσχα δε θα μπορέσουν να γυρίσουν!

Την προσοχή επέστησε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σε όσους πολίτες χρησιμοποιήσουν ως πρόσχημα την πρώτη κατοικία, για να πάνε στα χωριά τους εν όψει του Πάσχα, τονίζοντας ότι δε θα μπορέσουν να γυρίσουν, μέχρι να αρθούν τα σχετικά μέτρα στην απαγόρευση κυκλοφορίας, στο πλαίσιο της αναχαίτισης του κορωνοϊού.

Ο Στέλιος Πέτσας επεσήμανε, ότι οι έλεγχοι θα είναι πολύ πιο αυστηροί, τόσο στις σημερινές εθνικές οδούς όσο και στο υπόλοιπο οδικό δίκτυο από την Αστυνομία, ενώ και τα πρόστιμα θα αυξηθούν. Δείτε και τα μέτρα που ετοιμάζονται για ανήμερα του Πάσχα.

«Οι έλεγχοι θα είναι συνεχείς και αυστηροί. Παρακαλώ όλους τους συμπολίτες μας να καταλάβουν ότι δεν θα μπορούν να επιστρέψουν πριν την άρση των μέτρων αν μετακινηθούν σε τόπο Α κατοικίας. Το Πάσχα θα είναι διαφορετικό», είπε ο ίδιος στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, προσθέτοντας πως πρόκειται για fake news η αναφορά κάθε ημερομηνίας για την άρση των μάτρων.

Ερωτηθείς για την άποψη της Κυβέρνησης για την εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου σχετικά με το ωράριο των εκκλησιών, είπε: «Η εκκλησία έχει δείξει υπεύθυνη στάση. Η Ιερά Σύνοδος έχει λάβει σκληρές αποφάσεις. Είμαστε σε επικοινωνία για το Πάσχα. Δεν υπάρχει ειδική πρόβλεψη για μετακίνηση στις εκκλησίες αλλά θα φροντίσουμε να μην υπάρξει συνωστισμός σε συνεργασία με την εκκλησία. Έχουμε εξασφαλίσει την μεταφορά του Αγίου φωτός στην Ελλάδα».

Μείζον ζήτημα της ημέρας, φυσικά, αποτελεί η συνέχεια της διάσκεψης του Eurogroup, είπε επίσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Επεσήμανε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει επέλθει συμφωνία ώστε να βρεθεί λύση που θα εξασφαλίσει ότι η επανεκκίνηση θα είναι γρήγορη και ισχυρή, αλλά παρ’ όλ’ αυτά, όπως είπε, «ευελπιστούμε οι σχετικές διαφορές να γεφυρωθούν».

Το σχέδιο ενσωματώνει παρεμβάσεις ύψους 540 δισεκατομμυρίων ευρώ και βασίζεται σε τρεις πυλώνες: τη χρηματοδότηση με περίπου 100 δισεκ. ευρώ για τη στήριξη της εργασίας από το πρόγραμμα Sure της Κομισιόν, τη χρηματοδότηση με περίπου 200 δισεκ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για μόχλευση ώστε να υπάρξει ρευστότητα στην οικονομία και τρίτον τη χρηματοδότηση με 240 δισεκ. ευρώ, περίπου δηλαδή το 2% του ΑΕΠ κάθε κράτους μέλους από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, τον ESM. Πρόσθεσε δε ότι ως προς το τελευταίο σκέλος η συντριπτική πλειοψηφία των χωρών δέχονται ως μοναδική προϋπόθεση την τήρηση των ευρωπαϊκών συνθηκών και τη χρήση των χρημάτων αυτών για την αντιμετώπιση του κορονοϊού χωρίς άλλους όρους, περιορισμούς και προϋποθέσεις.

Δείτε όλα όσα δήλωσε ο Στέλιος Πέτσας στο Athensmagazine.gr:

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share