Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

«Δε θα έχουμε καμία ευθύνη για το συνωστισμό στις εκκλησίες, η εγκύκλιος δεν αφορά τους πιστούς» - «Αιχμηρή» τοποθέτηση από τον Μητροπολίτη Ναυπάκτου

Διευκρινίσεις για το ζήτημα

9 Απριλίου 2020 14:52
«Δε θα έχουμε καμία ευθύνη για το συνωστισμό στις εκκλησίες, η εγκύκλιος δεν αφορά τους πιστούς» - «Αιχμηρή» τοποθέτηση από τον Μητροπολίτη Ναυπάκτου
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Διευκρινίσεις σχετικά με την εγκύκλιο, που εξέδωσε η Ιερά Σύνοδος σχετικά με το πότε ζητά να ανοίξουν οι εκκλησίες, στη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, έδωσε ο Μητροπολίτης της Ναυπάκτου και Εκπρόσωπος Τύπου για την Ιερά Σύνοδο, Ιερόθεος, τονίζοντας ότι η εγκύκλιος δεν αφορά τους πιστούς και τα περιοριστικά μέτρα ισχύουν κανονικά.

Ο ίδιος, όμως, μιλώντας στο Mega, επεσήμανε πως αν δημιουργηθεί έξω από τις εκκλησίες, τότε η ευθύνη σε καμία περίπτωση σε θα «βαραίνει» τους επικεφαλής της εκκλησίας.

Σχολιάζοντας την εγκύκλιο της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, τόνισε ότι δεν θα προκληθεί συνωστισμός των πιστών σε αυτά τα ωράρια.

«Δεν θα υπάρξει συνωστισμός έξω από τις εκκλησίες. Αλλά και αν γίνει, δεν θα είμαστε υπεύθυνοι γι’ αυτόν» ανέφερε, συμπληρώνοντας πως «εάν φανεί ότι δημιουργείται πρόβλημα, εδώ είμαστε να πάρουμε τις ανάλογες αποφάσεις εκ νέου».

Ο Μητροπολίτης επέμεινε ότι δεν θα γίνει συνωστισμός έξω από τις εκκλησίες λόγω των περιοριστικών μέτρων του κορωνοϊού κι έτσι «πηγαίνοντας στο φαρμακείο, ο κόσμος θα περνάει να ανάβει και ένα κεράκι από την εκκλησία».

Παράλληλα, σημείωσε ότι η εγκύκλιος δεν αποτελεί «παρότρυνση στο λαό να έρθει στις εκκλησίες», προσθέτοντας πως «εμάς ενδιαφέρει πάρα πολύ η δημόσια υγεία».

Αφήνοντας αιχμές προς την κυβέρνηση είπε: «κοινοποιήσαμε την εγκύκλιο από την Δευτέρα στην υπουργό Παιδείας, στον υπουργό Υγείας και στον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας. Θα μπορούσαν εσωτερικά να επικοινωνήσουν με την Ιερά Σύνοδο και να εκφράσουν τις όποιες απόψεις τους για το θέμα».

Μάλιστα και ειδικότερα για την εγκύκλιο της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, η οποία αναφέρει ότι οι ναοί θα είναι ανοικτοί 11.00-13.00 τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδος και 13.00-17.00 τη Μεγάλη Παρασκευή, δύο ώρες μετά την απόλυση των Ιερών Ακολουθιών, επισήμανε ότι «αυτό είναι ένα καθαρά περιοριστικό μέτρο που συνδέεται αποκλειστικά με την παράγραφο 6 της διυπουργικής απόφασης: "Επιτρέπεται η συνέχιση των διοικητικών λειτουργιών των χώρων θρησκευτικής λατρείας'' και αφορά μόνο τους ιερείς και το αναγκαίο προσωπικό των Ιερών Ναών».

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share