Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

Κορωνοϊός: Ξεπέρασαν τους 15.000 οι νεκροί στην Ισπανία

Η «μαύρη» λίστα μεγαλώνει

9 Απριλίου 2020 13:35
Κορωνοϊός: Ξεπέρασαν τους 15.000 οι νεκροί στην Ισπανία
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Μπορεί ο κορωνοϊός να μοιάζει να αρχίζει να αναχαιτίζεται στην Ισπανία, όπως ευελπιστεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ, αλλά αυτό δεν μπορεί να στρέψει την προσοχή από το γεγονός, ότι η χώρα μετρά τώρα πάνω από 15.000 θανάτους.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, τις τελευταίες 24 ώρες 683 ακόμη άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, έναντι 757 την Τετάρτη. Δείτε και τι συμβαίνει την ίδια ώρα στη Γερμανία.

Σύμφωνα με το υπουργείο υγείας της χώρας, οι νεκροί ανέρχονται πλέον στους 15.238, τα κρούσματα έφτασαν στις 152.446, ενώ 52.165 ανέρρωσαν.

Τις τελευταίες τρεις ημέρες τα θύματα στην Ισπανία είχαν σημειώσει νέα άνοδο γεγονός που είχε προκαλέσει απογοήτευση, μετά τις ελπίδες για αποκλιμάκωση της κατάστασης που είχαν δημιουργήσει τα μειωμένα ποσοστά της περασμένης εβδομάδας.

Εν τω μεταξύ, το βράδυ της Τετάρτης, οι Αρχές της Ισπανίας παραδέχτηκαν ότι ο αριθμός των θανάτων λόγω του νέου κορωνοϊού στους οίκους ευγηρίας της Μαδρίτης ενδέχεται να είναι πενταπλάσιος από εκείνον που έχει ανακοινωθεί επισήμως, καθώς δεν περιλαμβάνονται σε αυτόν περίπου 3.500 ηλικιωμένοι οι οποίοι πέθαναν χωρίς να έχουν υποβληθεί σε εξετάσεις για τον SARS-CoV-2.

Από τις 8 Μαρτίου μέχρι τις 8 Απριλίου απεβίωσαν 4.750 από τους περίπου 50.000 ανθρώπους που διαμένουν σε γηροκομεία στην περιοχή της Μαδρίτης, η οποία έχει πληγεί περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη στην Ισπανία, είπε ένας εκπρόσωπος της περιφέρειας, ο Ιγνάθιο Αγουάρδο, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Από αυτούς τους ανθρώπους, οι 781 είχαν βρεθεί θετικοί στην ασθένεια. Όμως οι υπόλοιποι 3.479 παρουσίαζαν μεν συμπτώματα αλλά δεν είχε επιβεβαιωθεί μέσω εξέτασης ότι έπασχαν από Covid-19.

Σοκ: Οι μυστικές υπηρεσίες είχαν στείλει έκθεση για τον κορωνοϊό από τον Νοέμβριο!

Σοκ προκαλείται με το ρεπορτάζ του ABC, το οποίο τονίζει πως οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες είχαν ειδοποίησει για την πιθανή έλευση του κορωνοϊού από τον Νοέμβριο, προκαλώντας διάφορα ερωτήματα για το τι συμβαίνει τελικά.

Το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (NCMI) του αμερικανικού στρατού είχε μάλιστα συντάξει τον Νοέμβριο μια απόρρητη έκθεση όπου αναφερόταν ότι «οι αναλυτές κατέληξαν ότι θα μπορούσε να γίνει ένα κατακλυσμιαίο γεγονός», ανέφερε πηγή του NCMI στο αμερικανικό δίκτυο.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η αναφορά αυτή είχε γίνει «πολλές φορές» στην Στρατιωτική Υπηρεσία Πληροφοριών, το Πεντάγωνο και τον Λευκό Οίκο. Την ίδια ώρα, η χώρα μερικούς μήνες αργότερα μαστίζεται από τον φονικό ιό.

Μάλιστα τέσσερις διαφορετικές πηγές του ABC News ανέφεραν ότι γνώση της αναφοράς είχαν ακόμη το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας ενώ είχε αναλυθεί διεξοδικά στις αρχές Ιανουαρίου στην ενημέρωση της Ημέρας του Προέδρου.

Στην αναφορά εγείρονταν ανησυχίες για την πιθανή απειλή που θα μπορούσε να ελλοχεύει η ασθένεια στις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις στην Ασία.

Το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας αρνήθηκε την Τετάρτη την ύπαρξη οποιασδήποτε τέτοιας αναφοράς.

«Κατά την πρακτική του, το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας δεν σχολιάζει δημοσίως συγκεκριμένα θέματα πληροφοριών», δήλωσε ο συνταγματάρχης δρ. R. Shane Day, διευθυντής του NCMI.

«Εντούτοις, προς το συμφέρον της διαφάνειας κατά τη διάρκεια αυτής της τρέχουσας κρίσης της δημόσιας υγείας, μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι αναφορές των ΜΜΕ σχετικά με την ύπαρξη εκτίμησης από το NCMI για τον κορωνοϊό τον Νοέμβριο του 2019 δεν είναι σωστές. Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα», πρόσθεσε.

Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Μαρκ Έσπερ δήλωσε την Κυριακή ότι δεν μπορούσε να θυμηθεί αν το Πεντάγωνο έλαβε κάποια αξιολόγηση σχετικά με τον νέο κορωνοϊό στην Κίνα τον περασμένο Νοέμβριο από το NCMI, το οποίο παρέχει ιατρικές πληροφορίες στο Υπουργείο Άμυνας σχετικά με ξένες υγειονομικές απειλές.

«Έχουμε όμως πολλούς ανθρώπους που παρακολουθούν προσεκτικά αυτό το θέμα. Έχουμε το κύριο ερευνητικό ινστιτούτο για τις μολυσματικές ασθένειες στην Αμερική, στο στρατό των Ηνωμένων Πολιτειών», υπογράμμισε.

«Κανείς δεν ήξερε ότι θα είχαμε πανδημία ή επιδημία τέτοιας έκτασης», έλεγε ο Τραμπ τις 19 Μαρτίου από τον Λευκό Οίκο.

Αλλά η Washington Post ανέφερε ότι ο Τραμπ και το Κογκρέσο αγνόησαν τις εκθέσεις των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών από τον Ιανουάριο που προειδοποίησαν για την κλίμακα και την ένταση της επιδημίας κορωνοϊού στην Κίνα. Αλλά και ο σύμβουλος εμπορικών συναλλαγών του Τραμπ, Πίτερ Ναβάρο, προειδοποίησε εσωτερικά σε ένα σημείωμα στα τέλη Ιανουαρίου ότι ο κορωναϊός θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μια «κανονική πανδημία», απειλώντας την υγεία εκατομμυρίων αλλά και την οικονομία με την απώλεια τρισεκατομμυρίων δολαρίων, είχε αναφερθεί στο παρελθόν.

Λιγότερο από έναν μήνα αργότερα, ο Ναβάρο προειδοποίησε σε δεύτερο υπόμνημα ότι ο κίνδυνος μιας πανδημίας αυξανόταν και προέτρεψε την ομάδα εργασίας για τον κορωνοϊό του Λευκού Οίκου να εξασφαλίσει δισεκατομμύρια σε συμπληρωματικές δαπάνες.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share