Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Αυτές τις ώρες επιθυμεί η Ιερά Σύνοδος να είναι ανοικτές οι εκκλησίες τη Μεγάλη Εβδομάδα

Τι ζήτησε;

9 Απριλίου 2020 12:58
Απαγόρευση κυκλοφορίας: Αυτές τις ώρες επιθυμεί η Ιερά Σύνοδος να είναι ανοικτές οι εκκλησίες τη Μεγάλη Εβδομάδα
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Εγκύκλιο σε όλες τις Μητροπόλεις απέστειλε η Ιερά Σύνοδος, από την οποία φαίνεται πως, παρά την απαγόρευση κυκλοφορίας, οι εκκλησίες δε θα είναι απόλυτα κλειστές, αλλά θα έχουν συγκεκριμένο ωράριο λειτουργίας στη Μεγάλη Εβδομάδα.

Με την εγκύκλιο ζητείται η τέλεση των Ιερών Ακολουθιών να είναι «λιτή καί σεμνοπρεπής» και όπως ακριβώς αναφέρεται: «Ιδίως οι μεταδιδόμενες από την τηλεόραση ή το διαδίκτυο ιερές ακολουθίες επιβάλλεται να πληρούν τα προβλεπόμενα από την Κ.Υ.Α., για να μην δώσουμε οποιαδήποτε αφορμή για κακεντρεχή σχόλια και ψόγους». Νωρίτερα, βέβαια, το ΣτΕ είχε απορρίψει σχετικό αίτημα.

Στην εγκύκλιο υπενθυμίζεται η απαγόρευση της χρήσης μεγαφώνων για την μετάδοση της λειτουργίας.

Επίσης:

α) η περιφορά του Επιταφίου κατά την Μεγάλη Παρασκευή θα περιορισθεί ἀποκλειστικά μέσα στο ναό

β) η τελετή της Ανάστασης θα γίνει κανονικά τα μεσάνυχτα του Μεγάλου Σαββάτου.

Οι καμπάνες δεν χρειάζεται να χτυπούν στην έναρξη των λειτουργιών την Μεγάλη Εβδομάδα αλλά μπορούν να χτυπούν πένθιμα την Μεγάλη Παρασκευή αλλά και την ώρα της Ανάστασης όταν θα ψάλλεται το Χριστός Ανέστη.

Όσον αφορά στο ωράριο όλων των ιερών Ακολουθιών και των Θείων λειτουργιών της Μεγάλης Εβδομάδας θα είναι το συνηθισμένο με την σημείωση ότι το ιερό Ευχέλαιο καλύτερα είναι να τελεστεί το πρωί της Μεγάλης Τετάρτης, ἀντί της Προηγιασμένης Θείας Λειτουργίας, και όχι το απόγευμα.

Οι πόρτες των εκκλησιών θα είναι κλειστές κατά την διάρκεια όλων των ιερών Ακολουθιών. Όμως, θα ανοίγουν τουλάχιστον 2 ώρες μετά το τέλος τους το πρωί κάθε μέρα της Μεγάλης Εβδομάδας (από τις 11:00 έως τις 13:00) εκτός της Μεγάλης Παρασκευής που θα ανοίξουν από τις 13:00 έως τις 17:00.

Ο Δήμος της Αττικής που θα μεταφέρει το Άγιο Φως σ' όλα τα σπίτια

Ανακοίνωση εξέδωσε ο Δήμος Μαρκοπούλου Αττικής σύμφωνα με την οποία αναμένεται να μεταφέρει το Άγιο Φως, σ'όλα τα σπίτια, αμέσως μετά την άφιξή του στο αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος". Να θυμήσουμε πως είχε ακουστεί μέχρι και το σενάριο φέτος να μην έρθει στην Ελλάδα λόγω του κορωνοϊού.

Διαβάστε αναλυτικά:

Ο Δήμος Μαρκοπούλου τις τελευταίες ημέρες σχεδίασε και είναι έτοιμος, ώστε το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου 18/4/2020, το Άγιο Φως να μεταφερθεί στις οικίες των δημοτών μας, χωρίς κανείς να χρειαστεί να μετακινηθεί εκτός σπιτιού.

Συγκεκριμένα, την πρωτοβουλία και την υλοποίηση της μεταφοράς του Αγίου Φωτός έχουν αναλάβει με απόλυτο σεβασμό η Αντιδημαρχία Παιδείας, Πολιτισμού και Κοινωνικής Πρόνοιας, η Πολιτική Προστασία και η ΕΠ.ΟΜ.Ε.Α. Μαρκοπούλου – Κουβαρά, οι οποίοι με την συνδρομή εθελοντών θα μεταφέρουν το Άγιο Φως σε κάθε γωνιά του Δήμου μας.

Αμέσως μετά την άφιξη του Αναστάσιμου Φωτός στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών “Ελ. Βενιζέλος” και σε συνεργασία με τις τοπικές Ενορίες, θα ξεκινήσει η διανομή του Φωτός στα σπίτια του Μαρκοπούλου και του Πόρτο Ράφτη στα μεταλλικά φαναράκια που θα έχουμε αφήσει όλοι όσοι το επιθυμούμε έξω από το σπίτι μας.

Σύντομα θα υπάρξει νεότερη ανακοίνωση με περισσότερες πληροφορίες.

Προς το παρόν συνεχίζουμε να προφυλασσόμαστε από τον κορονοϊό, μένοντας σπίτι και προμηθευόμαστε το απαραίτητο μεταλλικό φαναράκι για να μας μεταφερθεί στο σπίτι το Άγιο Φως.

Στις πρωτοφανούς δυσκολίας ημέρες που βιώνουμε, ας αφήσουμε το Φως της Ανάστασης του Χριστού να ζεστάνει και να φωτίσει με ελπίδα το μέλλον.

Τι θα γίνει με το Άγιο Φως; «Καμία έκπτωση...» - Αποκάλυψη του Αρχιεπίσκοπου Ιερώνυμου (Video)

«Δεν υπάρχει διάκριση στις προσπάθειες Πολιτείας και Εκκλησίας, αλλά πρέπει όλοι μαζί να αντιμετωπίσουμε από κοινού αυτήν την πανδημία για να σωθεί ο άνθρωπος», τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1.

Αναφορικά με τις κλειστές Εκκλησίες, υπογράμμισε πως αυτό μας έχει συγκλονίσει ως γεγονός, ωστόσο «Δεν είναι το όνειρό μας να κάνουμε οικονομία σε όλες τις θέσεις της Εκκλησίας, αλλά είναι η ανάγκη». Επίσης, δείτε εδώ την τελική απόφαση της Ιεράς Συνόδου για τη Θεία Λειτουργία τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Εν συνεχεία, μίλησε για την ανάγκη να μείνουμε σπίτι, στις «κατ' οίκον εκκλησίες», για να σχολιάσει ότι «Κλεινόμαστε στο σπίτι μας όχι επειδή φοβόμαστε, αλλά επειδή αγαπάμε τον άνθρωπο, και προσευχόμαστε».

Σχετικά με τη λήψη του Αγίου Φωτός το βράδυ της Ανάστασης, ο Αρχιεπίσκοπος υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, πως «Το Άγιο Φως υπάρχει πάντοτε στην Εκκλησία. Παλαιότερα, πριν γίνουν όσα γίνονται σήμερα για την υποδοχή, έπαιρναν το φως από κανδήλι της Αγίας Τραπέζης. Δεν υπάρχει 'Άγιο Φως πρώτης ή δεύτερης κατηγορίας».

Σε ερώτηση αν οι προσωπικές θέσεις που εκφράζουν ιερείς και αρχιερείς προκαλούν σύγχυση στους πιστούς, ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας απάντησε πως «Σε αυτήν την περίπτωση θα ήθελα να διαβεβαιώσω ότι τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, και θεωρώ όλης της Ιεραρχίας, πιστεύουν ότι αυτή τη στιγμή πρέπει να επικρατήσει το πνεύμα της οικονομίας της Εκκλησίας και η προσπάθεια να συνεργαστούμε όχι μόνο με την Πολιτεία, αλλά και με οποιονδήποτε φορέα επιθυμεί να συνεργαστούμε για να ζήσει ο κόσμος. Για παράδειγμα, κάναμε ένα ωραιότατο κέντρο ηλικιωμένων στο Δήλεσι. Νομίζω το καλύτερο στην Ελλάδα. Είναι στη διάθεση της Πολιτείας», σημείωσε.

Επιπρόσθετα, ευχαρίστησε γιατρούς, νοσηλευτικό, αλλά και ερευνητικό προσωπικό για την αυτοθυσία τους και ευχήθηκε να τους φωτίσει ο Θεός στον αγώνα τους.

Για την επόμενη μέρα μετά την πανδημία, ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε ότι «Θα αλλάξουν πολλά πράγματα, όπως άλλαξαν και στο παρελθόν. Είναι μια ευκαιρία να κάνουμε αυτοκριτική και συλλογική». Καταληκτικά, σημείωσε πως χρειάζεται κουράγιο σε όλους, ενώ τόνισε πως θα ξεπεραστεί και αυτό και θα έρθουν πάλι ημέρες που θα ζήσουμε όμορφα.

Ευχή του, το αποτέλεσμα της εσωτερικής διεργασίας στο ταμείο μας, στους λογισμούς μας, στις σκέψεις και στις αποφάσεις μας, να είναι τέτοιο που θα επηρεάσει το μέλλον το δικό μας και το μέλλον της κοινωνίας που έρχεται.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share