Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Τρόμος στο Τσερνόμπιλ: Κατακόρυφη αύξηση της ραδιενέργειας - Κίνδυνος για τον πλανήτη

Τι αναφέρουν οι εκτιμήσεις;

9 Απριλίου 2020 11:29
Τρόμος στο Τσερνόμπιλ: Κατακόρυφη αύξηση της ραδιενέργειας - Κίνδυνος για τον πλανήτη
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Τρόμος προκαλείται από την φωτιά, η οποία έπληξε τις τελευταίες μέρες δασική έκταση αρκετά κοντά στο πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ, με τη ραδιενέργεια να αυξάνεται κατακόρυφα και τον κίνδυνο να μεγιστοποιείται για τον πλανήτη.

Η φωτιά ξεκίνησε το απόγευμα της Παρασκευής (3/4) στα δυτικά της απαγορευμένης περιοχής του Πρίπιατ, το οποίο είχε εγκαταλειφθεί το 1986, μετά την έκρηξη. Μέρη από το Πρίπιατ αποτελούν τον χώρο της ζώνης, ο οποίος έχει ακόμη αρκετή ραδιενέργεια.

Το κακό με την φωτιά αυτή, όμως, είναι πως θα μπορούσε να απειλείσει ακόμη και την πρωτεύουσα της Ουκρανίας, το Κίεβο, με τις αναφορές να κάνουν λόγο για αύξηση της ραδιενέργειας ακόμη και κατά 16 φορές, σε σύγκριση με τους κανονικούς αριθμούς.

Παράλληλα, η φωτιά αυτή επεκτάθηκε σε περίπου 100 στρέμματα δασικής έκτασης, με 100 πυροσβέστες να «πολεμούν» με τις φλόγες, μαζί με αεροπλάνα και ελικόπτερα. Η Αστυνομία εντόπισε έναν 27χρονο και τον συνέλαβε ως ύποπτο για εμπρησμό.

Ο κίνδυνος για τον πλανήτη

Αξίζει να αναφερθεί, βέβαια, ότι σύμφωνα με έναν ειδικό, το φαινόμενο αυτό που παρατηρείται στο Τσερνόμπιλ μπορεί να προκαλέσει καρκίνο σε πολλούς ανθρώπους ανά τον πλανήτη, ως αποτέλεσμα της εξάπλωσης της ραδιενέργειας. Για την Ελλάδα, πάντως, φαίνεται πως δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος.

Πότε θα μπορέσει να ζήσει κάποιος στο Τσερνόμπιλ;

Μια συνήθης απορία του κοινού και των επιστημόνων, είναι το πότε θα μπορέσει το Τσερνόμπιλ να γίνει και πάλι μια κατοικίσιμη περιοχή. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, λοιπόν, οι περιοχές κοντά στο πυρηνικό εργοστάσιο δε θα μπορούν να δέχονται κόσμο σε περίπου 20.000 χρόνια, ώστε να μείνουν μόνιμα.

Την ίδια, στις περιοχές που βρίσκονται γύρω από την αποκλεισμένη περιοχή, δε θα δοθεί η δυνατότητα να ζήσουν εκεί για περίπου 3.000 χρόνια.

Τα επίπεδα ραδιενέργειας είναι τέτοια, αν και σε διαφορετικό βαθμό ανάλογα το σημείο, ώστε να χρειάζονται χιλιάδες χρόνια, για να υποχωρήσουν σε βαθμό να δώσουν την ευκαιρία για ζωή στην περιοχή.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share