Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Κορωνοϊός: 83 νεκροί στην Ελλάδα - 52 νέα κρούσματα, 1.884 σύνολο (Video)

Συνεχίζεται η τραγωδία

8 Απριλίου 2020 18:10
Κορωνοϊός: 83 νεκροί στην Ελλάδα - 52 νέα κρούσματα, 1.884 σύνολο (Video)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Άλλοι δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωη τους από τον κορωνοϊό το τελευταίο 24ωρο, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών στους 83, ενώ ανακοινώθηκαν ακόμα 52 νέα κρούσματα, με τον συνολικό αριθμό να φτάνει τα 1.884. Ενώ, ένα ανατριχιαστικό βίντεο έρχεται στο φως από την μάχη που δίνουν τόσο οι γιατροί όσο και οι ασθενείς μέσα στις ΜΕΘ.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του λοιμωξιολόγου και εκπροσώπου του υπουργείου Υγείας, Σωτήρη Τσιόδρα, συνολικά 84 συμπολίτες μας νοσηλεύονται σε ΜΕΘ, ενώ 13 άνθρωποι βγήκαν από τις μονάδες εντατικής θεραπείας.

Κορωνοϊός: Εκείνη τη μέρα θα φτάσει στην κορύφωσή του στην Ελλάδα - Εκτίμηση για 450 θανάτους

Κρίσιμη παραμένει η κατάσταση για τον κορωνοϊό και την πορεία του στην χώρα μας, με μια ανάλυση της Ιατρικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον να αναφέρει το πότε θα φτάσει στο ύψιστο σημείο.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι θάνατοι στη χώρα μας μπορεί να ξεπεράσουν τους 450 έως τα τέλη Μαΐου. Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Αξιολόγησης Υγείας του πανεπιστημίου, Κρίστοφερ Μάρεϊ, προειδοποιεί πως «οι επόμενες εβδομάδες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για την πορεία της πανδημίας στην Ευρώπη», όπου συνολικά προβλέπεται να χάσουν τη ζωή τους 151.680 άτομα. Δείτε, παράλληλα, ποια είναι η κατάσταση στην Ισπανία.

Για να έχουμε μια τάξη μεγέθους, στις ΗΠΑ ο αντίστοιχος αριθμός αναμένεται να φθάσει τα 81.766 θύματα. Οπως γράφουν σχετικά «Τα Νέα», η ομάδα του Ινστιτούτου Αξιολόγησης Υγείας του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον χρησιμοποίησε τοπικά και διεθνή στοιχεία σχετικά με τον αριθμό των κρουσμάτων, καθώς και αναλύσεις για την ηλικία των θανόντων σε Ιταλία, Κίνα και ΗΠΑ, προκειμένου να αναπτύξει μοντέλα πρόβλεψης για τα θύματα ανά χώρα, σε καθημερινή βάση. Και αναφορικά με την Ελλάδα, η περίφημη «καμπύλη» δείχνει να κορυφώνεται στις 21 Απριλίου με μέσο όρο θανάτων εκείνη την ημέρα τους 13.

Οπως σημειώνεται χαρακτηριστικά, μας χωρίζουν 13 ημέρες από το «peak» της πανδημίας – μια πρόβλεψη που επιβεβαιώνει και τις προειδοποιήσεις του Σωτήρη Τσιόδρα και του υφ. Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά που έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι οι επόμενες δύο εβδομάδες είναι οι πιο κρίσιμες στη μάχη για την ανάσχεση του ιού της Covid-19. Η ημέρα της κρίσης για το ΕΣΥ, η ημέρα δηλαδή που θα απαιτηθούν οι περισσότεροι πόροι –κλίνες σε ΜΕΘ και απλές καθώς και νοσηλευτές και ιατροί– είναι το Μεγάλο Σάββατο, 18 Απριλίου.

Η πρώτη ημέρα που δεν θα σημειωθούν απώλειες ανθρώπινων ζωών από τον κορωνοϊό δείχνει να είναι η 27η Μαΐου. Ενας από τους βασικούς δείκτες που έλαβαν υπόψη τους οι επιστήμονες είναι η επάρκεια κλινών στις εντατικές: στις προβλέψεις δεν φαίνεται οι ανάγκες να ξεπερνώνται από τις δυνατότητες του ΕΣΥ. «Ο μεγάλος αριθμός θανάτων σε πολλές χώρες εξαρτάται και από τις δυνατότητες των υπαρχουσών ιατρικών υποδομών να αντεπεξέλθουν.

Για παράδειγμα, στη Βρετανία όταν κορυφωθεί η πανδημία προβλέπεται να υπάρχει ανάγκη για 102.794 νοσοκομειακές κλίνες σε σύγκριση με τις 17.765 που υπάρχουν, τα κρεβάτια που θα απαιτηθούν στην εντατική θα είναι 24.544 σε σύγκριση με τα 744 διαθέσιμα σήμερα και περισσότεροι από 20.000 αναπνευστήρες (για τη διαθεσιμότητα των οποίων σήμερα δεν υπάρχει ακριβής αριθμός)», ανέφερε η μελέτη.

Οι προβλέψεις για τη Βρετανία είναι εφιαλτικές: υπολογίζεται ότι οι νεκροί από τον κορονοϊό μπορεί να φτάσουν τους 66.000! Κάποιες χώρες, όπως η Ιταλία και η Ισπανία, βρίσκονται στην καθοδική πλευρά της καμπύλης όσον αφορά τους θανάτους, ενώ σε άλλες η κορύφωση αναμένεται μέσα στον Απρίλιο. Πιο κοντά στο σημείο αυτό βρίσκονται η Ολλανδία, η Ιρλανδία, η Αυστρία και το Λουξεμβούργο.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share