Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Αυτά θα είναι τα νέα μέτρα από τις 28 Απριλίου - Οι αποφάσεις για το Πάσχα

Τι θα ισχύσει;

8 Απριλίου 2020 08:09
Απαγόρευση κυκλοφορίας: Αυτά θα είναι τα νέα μέτρα από τις 28 Απριλίου - Οι αποφάσεις για το Πάσχα
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Καμία αλλαγή δεν υπάρχει στα μέτρα που αφορούν την απαγόρευση κυκλοφορίας, για την αναχαίτιση του κορωνοϊού, μέχρι τις 27 Απριλίου, όπως τονίστηκε με κάθε τρόπο στην τελευταία ενημέρωση, με τα καινούργια να αναμένονται σύντομα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο για το τι θα ισχύσει από τις 28 Απριλίου κι έπειτα, τόσο για την υγειονομική κρίση όσο και το οικονομικό πρόβλημα, που έχει προκύψει. Δείτε και για ποιο λόγο έκλεισε η Λεωφόρος Βουλιαγμένης.

Πριν από αυτόν, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ξεκαθάρισε ότι μέχρι τις 27 Απριλίου ισχύουν πλήρως τα περιοριστικά μέτρα δίχως απολύτως καμιά χαλάρωση, καθώς όπως είπε τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμα. Ο κ. Χαρδαλιάς πρόσθεσε ότι στη συνέχεια, και υπό την προϋπόθεση ότι όλα θα έχουν πάει καλά, θα ξεκινήσει η συζήτηση για το πότε και με ποιους ρυθμούς θα υπάρξει η όποια αποκλιμάκωση. «Χρειάζεται», είπε, «επιμονή και υπομονή στο στόχο, έχουμε ακόμη δρόμο μπροστά μας να διανύσουμε και μην περιμένουμε ότι θα ξυπνήσουμε ένα πρωί και όλα θα είναι όπως πριν. Είναι σαφές ότι στη λήψη της όποιας απόφασης τον πρώτο λόγο έχουν οι ειδικοί επιστήμονες».

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, λοιμωξιολόγος, Σωτήρης Τσιόδρας παρομοίασε με μαραθώνιο και όχι με σπριντ την άρση των μέτρων, η οποία όπως τόνισε στην αποψινή ενημέρωση «δεν είναι μια εύκολη υπόθεση. Θα πρέπει να διατηρηθεί μια λεπτή ισορροπία για την άρση των μέτρων».

Σίγουρα, την επόμενη μέρα τα μέτρα που έχουν ληφθεί δεν πρόκειται να φύγουν κατευθείαν από τη ζωή μας. Και αυτό γιατί θα ξεκινήσει η σταδιακή άρση τους από την καθημερινότητα. Ωστόσο απαράβατος κανόνας είναι να βγουν από την καραντίνα όλες οι περιοχές, σύμφωνα με το Open.

Παράλληλα το άνοιγμα των καταστημάτων πρόκειται να γίνει με συγκεκριμένα κριτήρια τα οποία είναι ο αριθμός των τετραγωνικών και άλλες χωροταξικές διευθετήσεις που πρέπει να γίνουν. Επιπλέον η λειτουργία καφέ, μπαρ, θα αργήσει να ξεκινήσει καθώς θα πρέπει να γίνουν τροποποιήσεις στο εσωτερικό τους. Επιπρόσθετα με τα τωρινά δεδομένα η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία θα γίνει εντός του Μαϊου.

Τι θα γίνει με όσους θελήσουν να… αποδράσουν το Πάσχα;

Μπορεί να υπάρχει ελπίδα για σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, αλλά κάτι τέτοιο δε σημαίνει πως η Κυβέρνηση θα εφησυχαστεί εν όψει Πάσχα.

Στόχος είναι τη Μεγάλη Εβδομάδα, όταν και οι Έλληνες συνηθίζουν να εγκαταλείπουν τα αστικά κέντρα για την επαρχία, να αποφευχθεί η μετακίνησή τους αλλά και ο συνωστισμός τους σε ναούς, λόγω των ημερών.

Προκειμένου να εξασφαλιστεί πως δεν θα υπάρξουν αυτοί που θα παραβιάσουν τα μέτρα προβλέπεται η διενέργεια περιπολιών από την Αστυνομία, προκειμένου να συμμορφωθούν ακόμα και οι πιο απείθαρχοι, αυτοί που δυσκολεύονται να τηρήσουν τα περιοριστικά μέτρα.

Οι γνωστές συναθροίσεις συγγενών και φίλων γύρω από το αρνί που σιγοψήνεται στη σούβλα, θα αποτελέσει φέτος απαγορευμένη κίνηση.

Όσοι έχουν αυλή, μπορούν προφανώς να σουβλίσουν το αρνί τους, με τους ανθρώπους που μένουν ήδη στο συγκεκριμένο σπίτι ενώ όσοι διαθέτουν μπαλκόνι, μπορούν να το εκμεταλλευτούν αναλόγως.

Αλλιώς, ο φούρνος -ή μια ηλεκτρική ψησταριά- θα είναι η λύση, όπως άλλωστε επεσήμανε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος:

«Ας μη γελιόμαστε μεταξύ μας, ο χώρος του σουβλίσματος είναι ένα σημείο που μαζεύεται κόσμος. Φέτος να το ψήσουν στο φούρνο να μην μαζευτούν όπως συνήθως. Δεν θέλουμε να καταστρέψουμε τους κτηνοτρόφους μας, που πουλάνε αυτή την περίοδο τα αρνιά τους και τα ερίφια».

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share