Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου 2021

Σωτήρης Τσιόδρας: Προετοιμαζόμαστε για το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού το φθινόπωρο

Απάντησε σε όλες τις απορίες

6 Απριλίου 2020 20:02
Σωτήρης Τσιόδρας: Προετοιμαζόμαστε για το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού το φθινόπωρο
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Για το δεύτερο κύμα κορωνοϊού και τη βέλτιστη αντιμετώπιση του αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος του υπουργείου, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.

Απαντώντας σε ερώτηση του ygeiamou.gr, του ιατρικού site του Πρώτου Θέματος, για το τί προβλέπεται για την καλύτερη προστασία των ευπαθών ομάδων και το ενδεχόμενο χορήγησης χημειοπροφύλαξης, όπως στους υγειονομικούς εργαζόμενους, ο κ. Τσιόδρας, αφού ανακοίνωσε τα νέα κρούσματα στην χώρα.

«Πρέπει να χτίσουμε σταδιακά ανοσία στην κοινότητα. Μια καθολική ανοσία θα μεταφραζόταν σε χιλιάδες νεκρούς. Χρειαζόμαστε τη σταδιακή ανοσία ώστε να μην υπερφορτωθεί το Σύστημα Υγείας και να προετοιμαστούμε καλύτερα για ένα δεύτερο κύμα κρουσμάτων. Σε ό,τι αφορά στη χημειοπροφύλαξη, γίνονται πειράματα από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα, με διάφορα φάρμακα. Αλλά η καλύτερη προφύλαξη μπορεί να γίνει με ένα εμβόλιο. Εμείς με τα πενιχρά μέσα που διαθέτουμε, σχεδιάσαμε θεραπευτικά πρωτόκολλα με κάποια φάρμακα και μένει να δούμε αν είναι αποτελεσματικά ή όχι. Χρειάζεται λοιπόν υπομονή. Ελπίζουμε σε μια μείωση των κρουσμάτων, αλλά σαφώς θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για ένα δεύτερο κύμα του κορωνοϊού, όπως κι αν αυτό έρθει, το φθινόπωρο ή τον επόμενο χειμώνα».

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Παρασκευή η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας ενέκρινε το πρωτόκολλο χημειοπροφύλαξης των εργαζομένων στον τομέα της Υγείας. Σύμφωνα με αυτό, γιατροι, νοσηλευτές και άλλοι εργαζόμενοι στην πρώτη γραμμή των δομών που διαχειρίζονται κρούσματα κορωνοϊού έχουν τη δυνατότητα να λάβουν είτε φωσφορική χλωροκίνη, είτε κολχικίνη.

Και τα δύο φάρμακα, θα λαμβάνονται από τους υγειονομικούς εργαζομένους καθημερινά και για όσο χρόνο ο ιός «κυκλοφορεί» στην κοινότητα (8-12 εβδομάδες) σε δοσολογίες χαμηλότερες αυτών του θεραπευτικού πρωτοκόλλου για νοσηλευόμενους ασθενείς, καθώς συνοδεύονται από ανεπιθύμητες ενέργειες.

Οι λήπτες χημειοπροφύλαξης θα ενταχθούν σε ειδικό Μητρώο για την καλύτερη παρακολούθησή τους, ενώ ανά τακτά διαστήματα θα δίνουν πληροφορίες για την υγεία τους.

Η πρόσκληση για συμμετοχή στο ειδικό πρωτόκολλο της προφυλακτικής αγωγής έχει ήδη αρχίσει να απευθύνεται στο προσωπικό των νοσοκομείων που νοσηλεύουν κρούσματα COVID-19 (με έμφαση σε όσους έρχονται σε άμεση και καθημερινή επαφή με πιθανά ή πραγματικά κρούσματα), των Κέντρων Υγείας για τον κορωνοϊό και στα πληρώματα του ΕΚΑΒ, καθώς εκτιμάται ότι εκτίθενται σε μεγαλύτερο κίνδυνο να μολυνθούν και να νοσήσουν. Εκτιμάται ότι, οι πρώτοι υγειονομικοί αναμένεται να λάβουν προφυλακτική θεραπεία τις προσεχείς ημέρες.

Γιατί νοσούν σοβαρά και νέοι άνθρωποι

Παράλληλα, ο επικεφαλής της ομάδας των ειδικών του υπουργείου Υγείας αναφέρθηκε και στα περιστατικά νέων ανθρώπων που νοσούν σοβαρά από κορωνοϊό και αναφέρθηκε σε δεδομένα τελευταίων ερευνών για τους νέους που ενδέχεται να νοσούν σοβαρά.

Οι επιστήμονες ερευνούν αν υπάρχουν γονίδια τα οποία ευθύνονται, σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα. Παραλλαγές σε συγκεκριμένο γονίδιο ενδέχεται να διευκολύνουν την είσοδο του ιού στον οργανισμού, όπως είπε.

Μέσα στους πνεύμονες υπάρχει μία ουσία, η οποία μπορεί γρήγορα να εξαντλείται σε ασθενείς με κορωνοϊό και να μην πηγαίνουν καλά στη θεραπεία, όπως ανέφερε.

Σε μερικούς, νέους, ευτυχώς λίγους, ένα πολύ αντιδραστικό ανοσοποιητικό θα μπορούσε να οδηγήσει σε καταιγίδα φλεγμονής, είπε και συμπλήρωσε πως υπάρχουν και νέοι οι οποίοι επειδή φοβούνται λιγότερο εκτίθονται σε υψηλότερο φορτίο ιού στο περιβάλλον.

Η κορύφωση της επιδημίας

Ερωτηθείς για το πότε τοποθετεί χρονικά την κορύφωση της επιδημίας στην Ελλάδα, ο κ.Τσιόδρας είπε ότι παρατηρείται ένα «φρένο», που σημαίνει ότι τα μέτρα αποδίδουν και γι' αυτό δεν θρηνήσαμε εκατόμβες. Μιλάμε για επιπέδωση της καμπύλης, μιλάμε για ένα κύμα που μπορεί να το μετριάσουμε, ίσως βρεθούμε αντιμετωποι και με δεύτερο κύμα, χρειάζεται προσοχή και μελέτη. Εχουμε κάνει το πρώτο βήμα και προχωράμε.

-Πώς θα αρθούν τα μέτρα, θα δεχόμαστε τουρίστες; Θα ελέγχονται;

-Ο έλεγχος σε επόμενη φάση θα παίξει ρόλο, όταν θα έχουμε αξιόπιστο τεστ αντισωμάτων, κάνουμε δράσεις με ευάλωτες ομάδες, ομάδες κινδύνου, θεωρώ ότι θα είναι σε επιστημονικά κριτήρια οι κινήσεις που θα κάνουμε τους επόμενους μήνες.

Ο κ. Χαρδαλιάς χαρακτήρισε πρώιμη της συζήτηση.

-Η ανάσχεση της διασποράς θα έχει χαμηλότερα ποσοστά ανοσίας. Πώς θα γίνει ο σχεδιασμός της επόμενης μέρας; Εχουμε εξασφαλίσει μοριακά τεστ όπως άλλες χώρες;

-Η επιδημία χαρακτηρίζεται από την καταγραφή των ακριβών δεδομένων, που δείχνει σταθερές αυξήσεις σε χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία, η επιδημιολογική παρατήρηση της επιδημίας γίνεται πάρα πολύ καλά. Η αξιοπιστία των ταχέων μοριακών τεστ δοκιμάζεται, χρησιμοποιούμε τα ίδια κριτήρια που χρησιμοποιούν οι υπηρεσίες υγείας στην Ευρώπη. Θέλει προσοχή η επιτήρηση και η παρακολούθηση της επιδημίας στη χώρα μας.

-Οι δημόσιες δομές ήταν ανεπαρκείς ούτως ή άλλως, επιδεινώνεται η θέση ασθενών, χρονίως πασχόντων. Γιατί δεν μπαίνουν στο σχεδιασμό και ιδιώτες γιατροί, γιατί δεν προσλαμβάνονται γιατροί;

Τα νοσοκομεία εφημερεύουν κανονικά, αντιμετωίζουν έκτακτα και επείγοντα, είπε ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης και πρόσθεσε ότι πλέον λειτουργούν 477 κλίνες ΜΕΘ για περιστατικά που δεν σχετίζονται με τον κορωνοϊό, εκ των οποίων οι 300 είναι κατειλημμένες και οι

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share