Τετάρτη, 02 Δεκεμβρίου 2020

Κορωνοϊός - Γαλλία: Σκέφτονται την ευθανασία σε κάποιες περιπτώσεις

Σε δίλημμα οι γιατροί

6 Απριλίου 2020 17:10
Κορωνοϊός - Γαλλία: Σκέφτονται την ευθανασία σε κάποιες περιπτώσεις
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Την ευθανασία σκέφτονται οι γιατροί στην Γαλλία που εργάζονται σε οίκους ευγηρίας βλέποντας ηλικιωμένους ασθενείς με κορωνοϊό να μην μπορούν να αναπνεύσουν.

Το παραδέχεται Γάλλος γιατρός από το Μπορντό σοκάροντας με τις δηλώσεις του. Οι γιατροί στην Ισπανία από την άλλη, έχουν δεχτεί εντολή να μην χορηγούν αναπνευστήρες σε ασθενείς ηλικίας άνω των 80 ετών. Στην ιβηρική χώρα, τα κρούσματα υπολογίζονται σε 140 χιλιάδες με περίπου πέντε χιλιάδες θανάτους.

Σε δήλωσή του, ο Ισπανός πολιτικός Αλφόνς Λοπέζ Τένα δήλωσε ότι η μορφίνη χρησιμοποιείται πολλές φορές για να μην χρειαστεί να διακομιστεί ο ασθενής στο νοσοκομείο.

Στη Γαλλία, ο καθηγητής Μπερνάρ Ντεβαλουά σοκάρει με την δήλωσή του ότι οι γιατροί σε γηροκομεία βρίσκονται αντιμέτωποι με τον «πειρασμό» της ευθανασίας ασθενών με Covid-19.

Ο γιατρός από το Μπορντό, προειδοποίησε ότι υπάρχουν αναφορές για έλλειψη μορφίνης και του φαρμάκου μιδαζολάμη- που όταν χρησιμοποιούνται μαζί απαλείφουν τον πόνο της ασφυξίας σε ηλικιωμένους.

Οι ελλείψεις στα φάρμακα αυτά δείχνουν ότι όσοι νοσούν με σοβαρά συμπτώματα, αντιμετωπίζουν έναν φρικτό θάνατο στους οίκους ευγηρίας, προσθέτει.

κορωνϊός ασθενής

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Ολιβιέ Γκεράν, επικεφαλής της γαλλικής Εταιρείας Γεροντολογίας και Γηριατρικής (SFGG), δήλωσε ότι οι γιατροί βρίσκονται καθημερινά αντιμέτωποι με το δίλημμα «ποιος θα ζήσει».

«Επιλέγουν ποιος θα ζήσει, αυτό είναι που κάνουν όλη την ώρα οι γιατροί στις ΜΕΘ», υπογραμμίζει ο Γάλλος επιστήμονας.

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα Daily Mail, γιατροί σε ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ισπανίας και της Γαλλίας, στρέφονται προς την ευθανασία για να ελαφρύνουν το επιβαρυμένο από ασθενείς του κορωνοϊού υγειονομικό σύστημα των χωρών τους παρά το γεγονός ότι η μέθοδος είναι παράνομη και στις δύο χώρες.

Τα τελευταία 24ωρα, πάντως, τα στοιχεία στη Γαλλία δείχνουν ελαφρά επιβράδυνση της εξάπλωσης του Covid-19. Έχουν καταγραφεί συνολικά 70.478 επιβεβαιωμένα κρούσματα και σε ότι αφορά τους νεκρούς, 5.889 είναι οι θάνατοι σε νοσοκομεία και 2.189 σε σπίτια.

Ωστόσο, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και τις ΜΕΘ έχουν μειωθεί, γεγονός που είναι ενθαρρυντικό.

Στην επίσημη ιστοσελίδα της γαλλικής κυβέρνησης αναφέρεται ότι, πιθανότατα το lockdown που επιβλήθηκε στις 17 Μαρτίου στη χώρα, να έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share