Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Σοκ: Πρώην πρωθυπουργός πέθανε από κορωνοϊό

Θρήνος...

5 Απριλίου 2020 16:58
Σοκ: Πρώην πρωθυπουργός πέθανε από κορωνοϊό
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ο πρώην πρωθυπουργός της Λιβύης, Μαχμούντ Τζιμπρίλ έχασε τη ζωή του από τον κορωνοϊό, σύμφωνα με όσα μεταδίδει ο τηλεοπτικός σταθμός Al Arabiya. Ενώ, τουλάχιστον 65.272 άνθρωποι έχουν χάσει τις ζωές τους από τον κορωνοϊό, σύμφωνα με την καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου

Όπως αναφέρει η ίδια πηγή, ο γνωστός πολιτικός που ήταν αρχηγός του κόμματος «Συμμαχία των Εθνικών Δυνάμεων» (NFA), ήταν διασωληνωμένος με αναπνευστήρα σε ΜΕΘ ενός νοσοκομείου της χώρας από τις 27 Μαρτίου.

Ο Τζιμπρίλ ήταν διετέλεσε προσωρινός πρωθυπουργός της Λιβύης για επτάμισι μήνες (5 Μαρτίου 2011 - 22 Νοεμβρίου 2011) κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στη Λιβύη, προεδρεύοντας του Εθνικού Συμβουλίου της χώρας από τις 5 Μαρτίου έως τις 23 Οκτωβρίου 2011.

«Θα τιναχτούν όλα στον αέρα, δεν μπορείς να...» - «Βόμβα» από Έλληνα καθηγητή επιδημιολογίας για την εξέλιξη του κορωνοϊού στην Ελλάδα (Video)

Ο καθηγητής Γιάννης Ιωαννίδης, ο Έλληνας καθηγητής Ιατρικής, Επιδημιολογίας και Υγείας του πληθυσμού, της επιστήμης των βιοϊατρικών δεδομένων και των στατιστικών στο Πανεπιστήμιο του Stanford και συν-διευθυντής του Meta-Research Κέντρου Καινοτομίας διατύπωσε τις απόψεις του για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα και το τι πρέπει να γίνει. Ενώ, συγκλονίζει η μητέρα του 52χρονου που «έφυγε» από κορωνοϊό στο «Αττικόν»: «Μου έστειλε μήνυμα 'μάνα δεν μπορώ να'... πριν καταλήξει».

Στην συνέντευξη που παραχώρησε στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ο Έλληνας επιστήμονας αναφέρεται στην πολιτική τού «Μένουμε σπίτι», την οποία χαρακτηρίζει «απαραίτητη αλλά τυφλή», που θα πρέπει να πλαισιωθεί από άλλα τεστ προκειμένου να φανεί αν έχει αποτελέσματα. Θεωρεί ότι η Ελλάδα είναι τυχερή, ενώ εκφράζει τον προβληματισμό του για το αν η θετική εξέλιξη στο Γουχάν της Κίνας οφείλεται μόνο στην κρατική πολιτική. Τέλος, κάνει συνοπτική αναφορά σε ορισμένα μέτρα που πρέπει να λάβουν οι κυβερνήσεις προκειμένου να ελέγξουν την εξάπλωση του ιού.

Αναλυτικά όσα είπε ο Γιάννης Ιωαννίδης:

Mε δεδομένο ότι δεν γνωρίζουμε τον πραγματικό αριθμό των κρουσμάτων στην κοινωνία, τι νόημα έχει να χαρακτηρίζονται τα κρούσματα που έρχονται στη γνώση των Αρχών ως «νέα» κρούσματα, όπως κάνουν οι ελληνικές αρχές;

  • «Ο αριθμός των ατόμων που έχει μολυνθεί είναι πάρα πολύ μεγαλύτερος, ίσως πέντε έως 300 φορές μεγαλύτερος. Δυστυχώς ελέγχονται διαγνωστικά ελάχιστοι ασθενείς. Οσο λιγότερους ελέγχεις τόσο φαίνεται (ψευδώς) να έχεις λιγότερα κρούσματα, αλλά στην πραγματικότητα τόσο περισσότερα κρούσματα έχεις χάσει και τόσο πιο ανεξέλεγκτη είναι η διάδοση που συνεχίζεται».

Πώς χαρακτηρίζετε την κατάσταση στην Ελλάδα;

  • «Στην Ελλάδα είμαστε μάλλον τυχεροί μέχρι τώρα λόγω του σχετικά καλού καιρού, οι θάνατοι είναι σχετικά αντίστοιχοι με τις αντίστοιχες περιοχές της Ιταλίας (Σικελία, Καλαβρία, Μπαζιλικάτα) και την Κύπρο, με αναγωγή ως προς τον πληθυσμό».

Πώς χαρακτηρίζετε την πολιτική της καραντίνας που εφαρμόζουν πολλά κράτη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας;

  • «Απαραίτητη, τυφλή λύση, όταν δεν έχεις δεδομένα για την πορεία της επιδημίας, αλλά δεν μπορείς να τη διατηρήσεις στα τυφλά, κινδυνεύουν να τιναχτούν όλα στον αέρα. Πρέπει όμως άμεσα να παρθούν τυχαία αντιπροσωπευτικά δείγματα από τον πληθυσμό για να φανεί αν τα μέτρα κάνουν καλό ή κακό».

Πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι η κατάσταση στο Γουχάν βελτιώθηκε όχι τόσο λόγω των σκληρών μέτρων που έλαβαν οι Κινέζοι, αλλά απλά επειδή ο ιός έκανε τον κύκλο του. Εσείς τι πιστεύετε;

  • «Δεν έχει ξεκαθαρίσει η εικόνα. Ο Κινέζοι δεν είναι συνεργάσιμοι. Πιθανόν και τα δύο».

Εσείς ποια πολιτική θα προτείνατε στα διάφορα κράτη για την αντιμετώπιση του προβλήματος;

  • «Διαγνωστικό έλεγχο εντατικό, για να βρεις τα κρούσματα και για να απομονώσεις όσους είναι θετικοί και τις επαφές τους. Επίσης, τυχαία δειγματοληψία από τον πληθυσμό ώστε να ξέρεις σε ποια φάση είναι η επιδημία».

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share