Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Κορωνοϊός: Η τελική απόφαση της Ιεράς Συνόδου για τη Θεία Λειτουργία τη Μεγάλη Εβδομάδα

Τι θα γίνει το Πάσχα

1 Απριλίου 2020 22:01
Κορωνοϊός: Η τελική απόφαση της Ιεράς Συνόδου για τη Θεία Λειτουργία τη Μεγάλη Εβδομάδα
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Λειτουργίες κεκλεισμένων των θυρών, χωρίς πιστούς κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας λόγω των περιορισμών για τον κορωνοϊό, αποφάσισε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος.

Υπενθυμίζεται, πως την κεκλεισμένων θυρών τέλεση όλων των Θείων Λειτουργιών από την Κυριακή των Βαΐων (12 Απριλίου) θα ζητούσε η Εκκλησία της Ελλάδας, όπως είχε προκύψει από την εισήγηση του Αρχιεπίσκοπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμου, στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

Η Ιερά Σύνοδος «κατανοεί την αγωνία της πολιτείας αυτή την περίοδο» ήταν το μήνυμα της συνόδου της εκκλησίας που πραγματοποιήθηκε σήμερα Τετάρτη. Επίσης, προέτρεψε τους πολίτες να ακούν τις υποδείξεις των επιστημόνων και να μένουν στο σπίτι. Παράλληλα, επισήμανε πως τα μέλη της εκκλησίας θα απέχουν από τη Θεία Λειτουργία, που θα γίνεται κεκλεισμένων των θυρών το Πάσχα.

Ζήτησε επίσης από τους πιστούς να προσεύχονται από το σπίτι τους και έκανε σε αυτούς έκκληση «να μην λησμονούν». «Αυτός που δεν προσέρχεται στην εκκλησία μπορεί να προσεύχεται», αναφέρει χαρακτηριστικά η Σύνοδος.

Αυτοί οι 3 τηλεοπτικοί σταθμοί θα προβάλουν ζωντανά τις Ιερές Ακολουθίες

Αλλάζουν το πρόγραμμά τους οι τηλεοπτικοί σταθμοί, λόγω του κορωνοϊού, προκειμένου να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα της καθημερινότητας.

Καθώς και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος κάλεσε τους πιστούς να μείνουν σπίτι και ανακοίνωσε πως οι Χαιρετισμοί θα διεξαχθούν κεκλεισμένων των θυρών, ο μόνος τρόπος να παρακολουθήσει κάποιος τα μυστήρια είναι μέσω τηλεοράσεως.

Σε αυτό το πλαίσιο, ούτε ένας, ούτε δύο, αλλά τρεις τηλεοπτικοί σταθμοί περιλαμβάνουν στο πρόγραμμά τους την ζωντανή μετάδοση των Ιερών Ακολουθιών της Ορθόδοξης Εκκλησίας, με μεταδόσεις που θα διαρκέσουν μέχρι και το Πάσχα.

Καθώς τα μέτρα απαγόρευσης δεν επιτρέπουν την συνάθροιση σε κλειστούς ή και ανοιχτούς χώρους, επομένως και στην εκκλησία, τα κανάλια αποφάσισαν να δώσουν τη δυνατότητα σε όσους χριστιανούς το επιθυμούν να παρακολουθήσουν τις Ιερές Ακολουθίες από την τηλεόραση.

Ακάθιστος Ύμνος και Θεία Λειτουργία στον ΑΝΤ1

Σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν, ο ΑΝΤ1 ανακοίνωσε πως στηρίζοντας την οδηγία περί αποφυγής των συναθροίσεων σε κλειστούς χώρους, αλλά και δείχνοντας σεβασμό στο θρησκευτικό συναίσθημα μεγάλης μερίδας τηλεθεατών, θα καλύψει την Ιερά Ακολουθία του Ακάθιστου Ύμνου και της Κυριακάτικης Θείας Λειτουργίας.

Η μετάδοση θα γίνει από την τηλεόραση του ΑΝΤ1 και σε live streaming στο www.antenna.gr και www.ant1news. gr. Οι Ιερές Ακολουθίες θα μεταδοθούν, σε απευθείας σύνδεση, από τον Ιερό Ναό Αγίου Ευσταθίου Νέας Ιωνίας, όπου θα τελεστούν κεκλεισμένων των θυρών:

  • Την Παρασκευή 3 Απριλίου, 16:00 με 17:15, η Ακολουθία του Ακάθιστου Ύμνου
  • Την Κυριακή 5 Απριλίου, 07:45 με 09:30, η Θεία Λειτουργία

Ιερές Ακολουθίες σε απ’ ευθείας μετάδοση και από τον Alpha

Η πανδημία του κορωνοϊού έχει επιφέρει στην χώρα μας, αλλά και παγκοσμίως σημαντικές και πρωτόγνωρες αλλαγές στην καθημερινότητά μας, αναφέρει η ανακοίνωση του Alpha, με την οποία ενημερώνει για την απευθείας μετάδοση λειτουργιών.

Ο Alpha με σεβασμό στο θρησκευτικό συναίσθημα των τηλεθεατών κι εναρμονιζόμενος με τις αποφάσεις των αρμοδίων υπευθύνων κρατικών φορέων σχετικά με τη λήψη των αναγκαίων μέτρων για την προφύλαξη της δημόσιας υγείας, έχει προγραμματίσει την απ’ ευθείας μετάδοση Ιερών Ακολουθιών, οι οποίες θα τελεστούν κεκλεισμένων των θυρών, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Πειραιώς.

Οι Ιερές Ακολουθίες που θα μεταδοθούν από τον ALPHA σε απευθείας μετάδοση από τον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Πειραιώς, όπου θα τελεστούν κεκλεισμένων των θυρών, είναι:

  • Την Παρασκευή 03 Απριλίου, 17:40 – 18:52, Η Ακολουθία του Ακάθιστου Ύμνου στην Υπεραγία Θεοτόκο
  • Τη Μ. Πέμπτη 16 Απριλίου, 17:15 – 18:52, Η Ακολουθία των Παθών- Η Σταύρωση και τα 12 Ευαγγέλια
  • Τη Μ. Παρασκευή 17 Απριλίου, 20:00 – 22:00, Τα εγκώμια του Επιτάφιου Θρήνου
  • Το Μ. Σάββατο, 18 Απριλίου, 23:00 – 00:30, Η ακολουθία της Αναστάσεως

Απ’ ευθείας μετάδοση των Ιερών Ακολουθιών και στο OPEN

Μετά την απαγόρευση των συναθροίσεων και την αναστολή των Λειτουργιών σε όλους τους χώρους θρησκευτικής λατρείας και το OPEN φέρνει στους τηλεοπτικούς δέκτες τις Ιερές Ακολουθίες στην πορεία προς το Άγιο Πάσχα, τη μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας.

Έτσι, τη Μεγάλη εβδομάδα το OPEN εμπλουτίζει το πρόγραμμά του με απευθείας συνθέσεις με τον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδας Γλυφάδας για τη μετάδοση της Ακολουθίας των Παθών τη Μεγάλη Πέμπτη και της Ακολουθίας του Επιταφίου τη Μεγάλη Παρασκευή. Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου το OPEN θα μεταδώσει ζωντανά την Αναστάσιμη θεία λειτουργία.

Περισσότερες επιλογές στην υβριδική τηλεόραση του OPEN

Επιπλέον, στην Υβριδική του OPEN, στο tvopen.gr και στο application του OPEN θα πραγματοποιούνται μεταδόσεις στις digital πλατφόρμες του OPEN σε σύνδεση με το ecclesiatv και τον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Αντωνίου Άνω Πατησίων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, με την παρουσία του αναγκαίου και μόνο προσωπικού, και κεκλεισμένων των θυρών για τους πιστούς (σύμφωνα με το ΦΕΚ 872/β/16-3-2020).

Για να παρακολουθήσει κάποιος τις Λειτουργίες μέσα από την υβριδική τηλεόραση του OPEN, τα βήματα είναι απλά. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχει smart TV συνδεδεμένη στο διαδίκτυο, συντονισμένη στη συχνότητα του OPEN.

Πατώντας το κόκκινο κουμπί του τηλεκοντρόλ βρίσκεται στην κεντρική οθόνη της υβριδικής τηλεόρασης, έχοντας πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενο του καναλιού, συμπεριλαμβανομένων των Ιερών Ακολουθιών και Θείων Λειτουργιών.

Με μια απλή μετάβαση στο site του OPEN (tvopen.gr) και στο application του OPEN σε κινητά και tablets, μπορεί επίσης να παρακολουθήσει το εκκλησιαστικό πρόγραμμα από το ναό του Αγίου Αντωνίου Άνω Πατησίων.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share