Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Κορωνοϊός: 50 νεκροί στην Ελλάδα - 81 νέα κρούσματα, 1415 συνολικά (Video)

90 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένα

1 Απριλίου 2020 18:06
Κορωνοϊός: 50 νεκροί στην Ελλάδα - 81 νέα κρούσματα, 1415 συνολικά (Video)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Στους 50 ανέρχονται οι νεκροί από τον κορωνοϊό στην Ελλάδα, σύμφωνα με ενημέρωση του εκπροσώπου του υπουργείου Υγείας, Σωτήρη Τσιόδρα. Επίσης, νέα μέτρα έχουν πέσει στο τραπέζι όπως SMS για 3 ώρες, ημερήσιο όριο εξόδων και κατάργηση γραπτής δήλωσης.

Τα νέα κρούσματα είναι 81 και έχουν ανιχνευθεί 20 κρούσματα σε πλήρωμα κρουαζιερόπλοιου. Ο συνολικός αριθμός είναι 1.415. Επίσης 90 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένα. Έξι άνθρωποι έχουν πάρει εξιτήριο από τις ΜΕΘ.

«Η επιστημονική αλήθεια δεν μπορεί 100% να τεκμηριωθεί» είπε για τη χρήση προστατευτικών μασκών και τόνισε ότι τις έχουν ανάγκη στα νοσοκομεία, οι άρρωστοι. «Αν είχαμε περισσότερους θανάτους θα είχαν καταγραφεί. Η καταγραφή των θανάτων γίνεται από τα ληξιαρχεία» επεσήμανε.

«Βόμβα» από ερευνήτρια του MIT: «Ο κορωνοϊός μπορεί να «ταξιδέψει» στα 8 μέτρα» (photo)

Ερευνήτρια του MIT των ΗΠΑ υποστηρίζει πως οι υπάρχουσες οδηγίες για την προστασία από τον κορωνοϊό, και άλλους αναπνευστικούς ιούς, βασίζονται σε απαρχαιωμένα μοντέλα και καλεί σε επικαιροποίηση των συστάσεων προς τους πολίτες και τους υγειονομικούς. Ενώ, συγκλονίζει μια 53χρονη που έχασε τους γονείς της μέσα σε 12 ώρες από κορωνοϊό.

Οι οδηγίες κοινωνικής αποστασιοποίησης όπως το να παραμένουμε 2 μέτρα μακριά από τους άλλους μπορεί να είναι ανεπαρκείς σύμφωνα μία ερευνήτρια από τις ΗΠΑ, κατά την οποία ο κορωνοϊός μπορεί να «ταξιδέψει» σε απόσταση 8 μέτρων και να παραμείνει «ενεργός» για ώρες.

Η αναπληρώτρια καθηγήτρια του MIT Lydia Bourouiba, η οποία ερευνά τη δυναμική του βήχα και του φταρνίσματος για χρόνια, προειδοποιεί σε πρόσφατα δημοσιευμένη έρευνα ότι οι τρέχουσες κατευθυντήριες οδηγίες βασίζονται σε ξεπερασμένα μοντέλα της δεκαετίας του 1930.

Στη θέση της θεωρίας πως τα 2 μέτρα είναι μία ασφαλής απόσταση από νοσούντα στον Covid-19, η ίδια υποστηρίζει ότι «τα σταγονίδια που φέρουν παθογόνα μπορούν να μετακινηθούν από 23 έως 27 πόδια (σ.σ. έως 8 μέτρα)».

Εξάλλου, η έρευνά της, που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης, προειδοποιεί επίσης ότι «σταγονίδια που κατακάθονται κατά μήκος της τροχιάς τους μπορούν να μολύνουν τις επιφάνειες», ενώ αναφέρει και ότι «υπολείμματα ή πυρήνες σταγονιδίων» μπορούν να παραμείνουν στον αέρα «για ώρες».

Η κ. Bourouiba αναφέρεται και σε μια πρόσφατη έκθεση από την Κίνα που έδειξε ότι «τα σωματίδια του ιού μπορούσαν να βρεθούν στα συστήματα εξαερισμού των νοσοκομειακών δωματίων με ασθενείς με COVID-19».

Η καθηγήτρια διατυπώνει μάλιστα την ανησυχία τις πως οι «υπερβολικά απλοποιημένες» συστάσεις που απευθύνονται στους πολίτες «μπορούν να περιορίσουν την αποτελεσματικότητα των προτεινόμενων παρεμβάσεων» κατά της θανατηφόρας πανδημίας.

Εφιστά ιδιαίτερα δε την προσοχή στους εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, οι οποίοι, όπως υποστηρίζει στην έκθεσή της, αντιμετωπίζουν μια «υποτιμημένο κίνδυνο πιθανής έκθεσης» ενώ θεραπεύουν τους άρρωστους.

Συνεπώς, σύμφωνα με την ίδια, «υπάρχει επείγουσα ανάγκη να αναθεωρηθούν οι κατευθυντήριες γραμμές που παρέχονται επί του παρόντος από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) σχετικά με την ανάγκη εξοπλισμού προστασίας, ιδιαίτερα για τους εργαζόμενους στην πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη», όπως δήλωσε στο USA Today.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share