Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Κορωνοϊός: Ο Ερντογάν δίνει τον μισθό του για 7 μήνες

«Η Τουρκία βρίσκεται πολύ κοντά στο να ξεπεράσει την επιδημία»

31 Μαρτίου 2020 13:33
Κορωνοϊός: Ο Ερντογάν δίνει τον μισθό του για 7 μήνες
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Εκστρατεία συλλογής δωρεών από εύπορους πολίτες για όσους έχουν ανάγκη, ξεκινά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προκειμένου η Τουρκία να ανταπεξέλθει στις οικονομικές συνέπειες του κορωνοϊού.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν έμεινε όμως εκεί, αλλά έκανε ο ίδιος το πρώτο βήμα, τονίζοντας πως ο ίδιος δωρίζει τον μισθό επτά μηνών για τον σκοπό αυτό, «Ξεκινώ προσωπικά αυτή την εκστρατεία κάνοντας δωρεά 7 μηνών μισθών» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε πως η εκστρατεία έχει ήδη αντλήσει 11 εκατομμύρια δολάρια. Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, ο μισθός του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέρχεται σε 50.000 τουρκικές λίρες (ήτοι 6.800 ευρώ περίπου).

«Κανένας ιός δεν είναι ισχυρότερος από την ενότητα μας και την αλληλεγγύη μας. Καμία ασθένεια δεν μπορεί να εμποδίσει το λαμπρό μας αύριο. Επειδή είμαστε Τουρκία», είπε και ανακοίνωσε ότι εγκαινιάζει μια «εθνική εκστρατεία αλληλεγγύης» με την ίδρυση ενός ταμείου όπου ο κάθε πολίτης θα μπορεί να κάνει την προσφορά του για τους πολίτες που έχουν την μεγαλύτερη ανάγκη. «Αναμένουμε τις μεγαλύτερες προσφορές από επιχειρηματίες και φιλάνθρωπους» είπε ο Τούρκος πρόεδρος. Παρόλα αυτά οι αντιδράσεις από τους Τούρκους είναι ιδιαίτερα έντονες.

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Η Τουρκία να «συνεχίσει να δουλεύει»

Η Τουρκία πρέπει να συνεχίσει την παραγωγή και να «συνεχίσει να δουλεύει» εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού για να στηρίξει τις εξαγωγές και να διατηρήσει τον εφοδιασμό βασικών αγαθών, δήλωσε επιπλέον ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην χώρα ξεπέρασε τα 10.000.

Έκκληση Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στους πολίτες να μείνουν σπίτι

Σε διάγγελμα προς το έθνος ύστερα από πολύωρη σύσκεψη με το υπουργικό του συμβούλιο, μέσω τηλεδιάσκεψης, ο πρόεδρος Ερντογάν αναφέρθηκε στα προληπτικά μέτρα που πήρε η Τουρκία σύμφωνα με τις συστάσεις της Επιστημονικής Επιτροπής του τουρκικού υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

«Το πλέον σημαντικό ευαίσθητο σημείο τώρα είναι να συνεχίσουμε την παραγωγή για να διατηρήσουμε τον εφοδιασμό βασικών αγαθών και να στηρίξουμε τις εξαγωγές», ανέφερε. «Η Τουρκία είναι μια χώρα που χρειάζεται να συνεχίσει την παραγωγή και να συνεχίσει να λειτουργεί υπό οποιεσδήποτε συνθήκες και καταστάσεις».

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε τη δημιουργία νέων νοσοκομείων

«Ανοίγουμε άμεσα νέα νοσοκομεία. Το νοσοκομεία μας στην Κωνσταντινούπολη και κυρίως το Νοσοκομείο του Οκμεϊντάν με 600 κλίνες άρχισε να λειτουργεί με πολύ υψηλά στάνταρντ. Εγκαινιάσαμε πριν λίγο καιρό το Νοσοκομείο του Καρτάλ με 1150 κλίνες. Προγραμματίζουμε να εγκαινιάσουμε το Μάϊο το Νοσοκομείο του Ικιτελλί. Ολοκληρώνουμε την κατασκευή του Νοσοκομείου του Γκιόζτεπε με 1000 κλίνες και ελπίζω να αρχίσει να λειτουργεί τον Σεπτέμβριο», είπε.

Σχετικά με το θέμα της διαθεσιμότητας τροφίμων, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. «Η χώρα μας παράγει η ίδια όλα τα τρόφιμα που χρειάζεται. Τα αποθέματα και η διαδικασία της προσφοράς και ζήτησης ανταποκρίνονται πλήρως στις ανάγκες μας», είπε.

Κοντά στο να ξεπεράσει την επιδημία η Τουρκία, λέει ο Ερντογάν

Σχετικά με την πορεία της επιδημίας στην Τουρκία, ο Ερντογάν εμφανίστηκε αισιόδοξος χωρίς όμως να δώσει λεπτομέρειες. «Η Τουρκία είναι μια από τις χώρες που βρίσκονται πολύ κοντά στο να ξεπεράσουν την επιδημία. Όσο δίνουμε την ευκαιρία στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό μας να πολεμήσει τον κορωνοϊό, τόσο περισσότερο μπορούμε να διαχειριστούμε αποτελεσματικά την επιδημία. Τα νοσοκομεία μας μπορούν να μετατραπούν σε κέντρα κατά της επιδημίας».

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι θα υπάρξει ένα επιπρόσθετο κονδύλι 6 δις τουρκικών λιρών για την υγεία. Στο θέμα των διαγνωστικών τεστ, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι ο αριθμός τους ξεπέρασε τις δέκα χιλιάδες την ημέρα και ισχυρίστηκε ότι η ανακοίνωση των στοιχείων της πορείας της επιδημίας γίνεται με διαφανή τρόπο. Επίσης είπε ότι το πιο σημαντικό είναι να διασφαλιστεί η συνέχεια της κάλυψη των βασικών αναγκών και η απρόσκοπτη συνέχιση της παραγωγής. Τόνισε δε ότι θα λαμβάνονται αυστηρότερα μέτρα για την διασφάλιση της υγείας των εργαζομένων στις εταιρείες που συνεχίζουν να παράγουν.

Ο Ερντογάν είπε ότι η Τουρκία έχει βοηθήσει προσφέροντας ιατροφαρμακευτικό υλικά και υλικά καθαρισμού σεάλλες χώρες που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα με τον κορωνοϊό, όπως η Ισπανία και η Ιταλία.

Μείνετε σπίτι, λέει στους Τούρκους ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Ο Tούρκος πρόεδρος συνέστησε σε όσους δεν έχουν εργασία ή άλλες υποχρεώσεις να μένουν στο σπίτι και να εφαρμόζουν «ατομική καραντίνα», επίσης να εφαρμόζουν τους κανόνες καθαριότητας και να μην πανικοβάλλονται.

Η Άγκυρα έχει λάβει αυστηρά μέτρα για τον περιορισμό κοινωνικών επαφών για την πρόληψη της εξάπλωσης του ιού μετά την επιβεβαίωση του πρώτου κρούσματος πριν από περίπου τρεις εβδομάδες.

Ωστόσο, η κυβέρνηση μέχρι στιγμής δεν έχει προχωρήσει στην επιβολή κατ’ οίκον περιορισμού σε όλη τη χώρα. Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στη χώρα ανέρχεται μέχρι στιγμής σε 10.827, δήλωσε νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κότζα, ενώ 168 άνθρωποι έχουν πεθάνει από την ασθένεια.

Σε καραντίνα 41 περιοχές στην Τουρκία

Η Τουρκία έχει θέσει 41 κατοικημένες περιοχές σε καραντίνα για να περιορίσει την εξάπλωση του ιού, δήλωσε ο πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η Άγκυρα έχει αναστείλει όλες τις διεθνείς πτήσεις, έχει περιορίσει τα ταξίδια στο εσωτερικό της χώρας, σχολεία, μπαρ και καφετέριες είναι κλειστά, έχουν απαγορευτεί μαζικές προσευχές και αθλητικές εκδηλώσεις. Η αξιωματική αντιπολίτευση έχει ζητήσει την επιβολή του μέτρου κατ’οίκον περιορισμού.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share