Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Σωτήρης Τσιόδρας: Ποια είναι η γνώμη του για τη χορήγηση της χλωροκίνης

Τι είπε ο λοιμωξιολόγος

30 Μαρτίου 2020 19:47
Σωτήρης Τσιόδρας: Ποια είναι η γνώμη του για τη χορήγηση της χλωροκίνης
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Πολλά ακούγονται καθημερινά σχετικά με τη χορήγηση της χλωροκίνης καθώς πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν πως αν τη λάβουν έστω και προληπτικά θα απομακρύνουν κάθε πιθανότητα να προσβληθούν από κορωνοϊό.

Την άποψη του επί του θέματος είπε και ο λοιμωξιολόγος κύριος Σωτήρης Τσιόδρας τονίζοντας πως όντως χορηγείται χλωροκίνη στα νοσοκομεία όμως πάντα σύμφωνα με την κρίση των γιατρών και σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα.

«Οι περισσότεροι νοσηλευόμενοι ασθενείς με τη νόσο στην Ελλάδα έχουν πάρει χλωροκίνη. Η θνησιμότητα που έχουμε στην Ελλάδα διαμορφώνεται στο 3%, ενώ στον υπόλοιπο κόσμο αγγίζει το 6%. Συνεπώς, είμαστε πολύ κάτω από το τι συμβαίνει στον υπόλοιπο κόσμο. Δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς συμβαίνει σε σχέση με τη φαρμακευτική αγωγή, γι' αυτό και πρέπει να μην σπεύδουμε να εξάγουμε εύκολα συμπεράσματα», είπε ο κ. Τσιόδρας.

Ωστόσο, είπε ότι σε περίπου δέκα ημέρες από σήμερα θα είναι σε θέση να δώσει περισσότερα στοιχεία αναφορικά με την αποτελεσματικότητα της χλωροκίνης στους νοσηλευόμενους στα ελληνικά νοσοκομεία. Ο κ. Τσιόδρας τόνισε ωστόσο ότι, επειδή η χλωροκίνη δεν χορηγείται ως μονοθεραπεία της, αλλά συνδυαστικά με άλλα σκευάσματα, «είναι αυτή τη στιγμή δύσκολο να πούμε ποιο φάρμακο, κάνει τι».

Προσέθεσε, δε, ότι πολύ σύντομα, μέσω ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας και σχετικής διαδικασίας, θα είναι δυνατή η χορήγηση της χλωροκίνης και σε εξω-νοσοκομειακούς ασθενείς.

Παράλληλα, τόνισε ότι θα συζητηθεί να δοθεί ένα φάρμακο για τις επόμενες οκτώ με 12 εβδομάδες, που θα κυκλοφορεί ο ιός. «Ένα φάρμακο ασφαλές, που θα μπορεί και να δουλέψει. Θα συζητήσουμε την χορήγηση του φαρμάκου της χλωροκίνης σαν μία μορφή προφύλαξης» ανέφερε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και υπογράμμισε ότι η χώρα μας έχει προμηθευτεί επαρκείς ποσότητες χλωροκίνης.

Σύμφωνα με το θεραπευτικό πρωτόκολλο για τη νόσο COVID-19, η χλωροκίνη συνδυαστικά με το αντιβιοτικό αζιθρομυκίνη χορηγείται σε ασθενείς με μέτρια έως σοβαρή COVID-19, καθώς συνεπάγεται μεγαλύτερη πτώση του πυρετού, βελτίωση των παρατηρούμενων βλαβών στην αξονική τομογραφία, γρηγορότερη ανάρρωση και μεγαλύτερα ποσοστά αρνητικοποίησης του ιικού φορτίου, χωρίς σημαντικές παρενέργειες.

Ωστόσο, με την επέκταση του θεραπευτικού αλγορίθμου για τη νόσο COVID-19 από την ειδική επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, τόσο η φωσφορική χλωροκίνη όσο και η θειική υδροξυχλωροκίνη θα μπορούν να χορηγηθούν και σε εξωνοσοκομειακούς ασθενείς. Πρόκειται για άτομα που έχουν μολυνθεί από τον SARS-CoV-2, δεν ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου, δεν έχουν υποκείμενα νοσήματα και παραμένουν στο σπίτι τους λόγω ήπιας συμπτωματολογίας υπό ιατρική παρακολούθηση.

Σε περίπτωση που εμφανίσουν επιδείνωση, αλλά με καλό κορεσμό οξυγόνου (πάνω από 93%) και αρνητική ακτινογραφία ή αξονική τομογραφία, καθ’ υπόδειξη του οικογενειακού γιατρού και μέσω της ειδικής πλατφόρμας που ανέφερε ο κ. Τσιόδρας, θα μπορεί να ξεκινήσει η λήψη φωσφορικής χλωροκίνης, ενώ σε περίπτωση που ανιχνευτεί πνευμονία βακτηριακής αιτιολογίας μπορεί να προστεθεί και το αντιβιοτικό αζιθρομυκίνη και να συνεχιστεί η νοσηλεία κατ’ οίκον υπό αυστηρή ιατρική παρακολούθηση.

Αν ωστόσο εμφανιστεί δύσπνοια, χαμηλός κορεσμός οξυγόνου (κάτω από 93%), υψηλός πυρετός που επιμένει ή επανεμφανίζεται με θετική ακτινογραφία ή αξονική τομογραφία, τότε κρίνεται αναγκαία η εισαγωγή στο νοσοκομείο για συνέχιση της θεραπείας, με φωσφορική χλωροκίνη, αζιθρομυκίνη και τον αντι-ρετροϊκό συνδυασμό λοπιναβίρης/ριτοναβίρης και περαιτέρω διαγνωστικές εξετάσεις.

Νωρίτερα, ο κύριος Τσιόδρας στην καθιερωμένη του ενημέρωση ανακοίνωσε τον έως τώρα αριθμό των θανόντων και κρουσμάτων, δείτε εδώ όσα είπε.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share