Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Κορωνοϊός: Πάσχα με απαγόρευση κυκλοφορίας; Ελπίδες να βγουμε στο "φως" από Μάιο

Τι περιλαμβάνει το πακέτο στήριξης που ανακοινώνεται σήμερα

30 Μαρτίου 2020 07:43
Κορωνοϊός: Πάσχα με απαγόρευση κυκλοφορίας; Ελπίδες να βγουμε στο
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Κορωνοϊός: Η εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας θα κρίνει τον χρονικό ορίζοντα εφαρμογής των μέτρων περιορισμού των μετακινήσεων.

Τα επιστημονικά δεδομένα συγκλίνουν στην εκτίμηση, υπό την αυστηρή προϋπόθεση τήρησης των περιορισμών με θρησκευτική ευλάβεια από τους πολίτες, ότι η σταδιακή άρση των μέτρων μπορεί να συμβεί στα μέσα Μαΐου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εάν οι εξελίξεις από το μέτωπο της ανάσχεσης του κορωνοϊού είναι θετικές, οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί θα προχωρήσουν με σταδιακή άρση των μέτρων με προτεραιότητα, την κυκλοφορία, στη συνέχεια την επαναλειτουργία των σχολείων και των καταστημάτων και τέλος με την ομαλοποίηση των πτήσεων από και προς τους προορισμούς που έχουν διακοπεί. Ωστόσο, θα παραμείνουν οι περιορισμοί στις μετακινήσεις των ηλικιακών ομάδων που είναι ευάλωτες.

«Πάσχα στο Σπίτι»

Το μόνο σίγουρο είναι ότι τα μέτρα θα ισχύσουν σε απόλυτη εφαρμογή και τον Απρίλιο, χωρίς να αποκλείεται και η αυστηροποίηση τους, μάλιστα η επόμενη καμπάνια που ετοιμάζεται είναι το, «Πάσχα στο Σπίτι».

Δεν ήταν άλλωστε καθόλου τυχαία, η δήλωση του υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, που απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο να υπάρξει φέτος έξοδος για το Πάσχα ο. «Δεν πρόκειται να υπάρξει φέτος πασχαλινή έξοδος. Η καραντίνα σίγουρα θα ισχύσει μέχρι τότε καλό είναι να το λέμε από τώρα», τόνισε χαρακτηριστικά μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Ακόμα είπε πως σήμερα, θα εκδώσει εγκύκλιο προς κτηνοτρόφους και σφαγείς να λάβουν υπόψιν τους ότι φέτος δεν θα γίνει η καθιερωμένη κατανάλωση αμνοεριφίων την περίοδο του Πάσχα. Εξήγησε πως ενώ η χώρα τα έχει πάει καλά στην διαχείριση της κρίσης του κορωνοϊού θα ήταν «πολύ μεγάλο λάθος» να μεταδοθεί στην επαρχία από την Αθήνα που έχει τα πιο πολλά κρούσματα. Κάλεσε τους πάντες να κάνουν υπομονή έναν μήνα.

Τι περιλαμβάνει το πακέτο στήριξης που ανακοινώνεται σήμερα

Σήμερα ανακοινώνεται το ολοκληρωμένο σχέδιο για την τόνωση της ελληνικής οικονομίας για τον μήνα Απρίλιο, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες από τον κορωνοϊό. Οι νέες παρεμβάσεις αποφασίστηκαν χθες σε σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης από το Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι τα τελευταία μέτρα που θα ανακοινωθούν σε αυτό το στάδιο για τον μήνα Απρίλιο, ενώ θα δοθούν διευκρινήσεις για μέτρα που έχουν ήδη ανακοινωθεί.

Το σημερινό πακέτο θα περιλαμβάνει:

  • Περισσότερα και οριζόντια μέτρα
  • Θα προστεθούν νέοι ΚΑΔ
  • Η στήριξη των επιστημόνων (π.χ. δικηγόροι, γιατροί, μηχανικοί, λογιστές). Θα δοθούν διευκρινήσεις για τον τρόπο που θα ενισχυθούν.
  • Μέτρα για τις επιταγές, τον ΦΠΑ αλλά και τις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων που πλήττονται.
  • Σε αβεβαιότητα βρίσκονται χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες αναφορικά με την έκπτωση που ανακοινώθηκε για όσους πληρώνουν εμπρόθεσμα φόρους και ασφαλιστικές εισφορές. Σήμερα θα ανακοινωθούν οι τελικές ρυθμίσεις και η μορφή διατάξεων για την έκπτωση 25%
  • Θα ξεκαθαρίσει το τοπία και για την καταβολή του δώρου του Πάσχα

Το ολοκληρωμένο Σχέδιο της κυβέρνησης, θα ανακοινωθεί, στις 10:00 πμ, από τους Υπουργούς Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, Ανάπτυξης και Επενδύσεων 'Αδωνι Γεωργιάδη και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννη Βρούτση.

Το επόμενο στάδιο θα είναι οι στοχευμένες πολιτικές και δράσεις για τον πρωτογενή τομέα, τον τομέα τις ενέργειας, τον τουρισμό, τη ναυτιλία και την ακτοπλοΐα, τα αεροδρόμια και άλλους κλάδους που έχει εντοπιστεί ότι υπάρχουν προβλήματα. Η απόφαση της κυβέρνησης είναι σήμερα να γίνει μια γενναία διεύρυνση των ΚΑΔ και με ολιστική αντιμετώπιση του προβλήματος ώστε να μην επανέλθει σε αυτήν τη συζήτηση.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share