Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Κορωνοϊός: Τέσσερις νέοι θάνατοι στην Ελλάδα και 95 ακόμη κρούσματα

Αναλυτικά η ανακοίνωση του κ. Τσιόδρα

28 Μαρτίου 2020 18:20
Κορωνοϊός: Τέσσερις νέοι θάνατοι στην Ελλάδα και 95 ακόμη κρούσματα
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η καθιερωμένη ενημέρωση του κ. Τσιόδρα για ακόμη μια φορά έφερε δυσάρεστα νέα καθώς τέσσερις νέοι θάνατοι από κορωνοϊό σημειώθηκαν το τελευταίο 24ωρο στην χώρα μας ενώ τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 95 ακόμη με το συνολικό αριθμό να φτάνει στα 1.061 και οι νεκροί στους 32.

Ωστόσο, 62 ακόμη βρίσκονται διασωληνωμένοι.

Ανατροπή σοκ: Απαγόρευση κυκλοφορίας για 10 με 11 εβδομάδες;

Με μια σοκαριστική αποκάλυψη προχώρησε ο Σωτήρης Τσιόδρας, τονίζοντας πως μπορεί η απαγόρευση κυκλοφορίας να κρατήσει μέχρι και για σχεδόν 3 μήνες στην Ελλάδα.

«Στην επαρχία Χουμπέι της Κίνας, τα περιοριστικά μέτρα κράτησαν για 10 με 11 εβδομάδες...». Η παραπάνω φράση ανήκει στον Σωτήρη Τσιόρδα, ο οποίος, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη, εξωτερίκευσε κάτι που όλοι -λίγο έως πολύ- φαντάζονται, αλλά ελάχιστοι το αποδέχονται, τουλάχιστον σε ψυχολογικό επίπεδο. Τα μέτρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας είναι πολύ πιθανό να πάρουν παράταση και μετά την ημερομηνία που έχει οριστεί και μάλιστα, όπως δήλωσε αμέσως μετά τον κ. Τσιόρδα και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, οι έλεγχοι για την εφαρμογή τους θα είναι εξαντλητικοί και σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Τα γρήγορα αντανακλαστικά της ελληνικής κυβέρνησης δείχνουν να διατηρούν τις επιπτώσεις της επιδημίας στην Ελλάδα σε λογικά επίπεδα. Το αμέσως επόμενο διάστημα, όμως, χαρακτηρίζεται κρίσιμο από τους υπεύθυνους, ενώ, ακόμη και αν επέλθει ο σχετικός έλεγχος, λόγω της ατομικής υπευθυνότητας και της υπεύθυνης συμπεριφοράς των πολιτών, τα περιοριστικά μέτρα θα διατηρηθούν, καθώς ο νέος κορωνοϊός θα εξακολουθεί να υπάρχει και να μολύνει τον πληθυσμό, με κίνδυνο να επέλθει ένα δεύτερο και τρίτο κύμα, έως ότου βρεθεί αρχικά ένα φάρμακο για την αντιμετώπιση των βαριών περιστατικών και ένα εμβόλιο, που θα αντιμετωπίσει την έκταση της ασθένειας covid-19.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας, πάντως, ήταν αποκαλυπτικός και από τα λόγια του διαφάνηκε η πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε παράταση των περθοριστικών μέτρων σε όλα τα επίπεδα.

Και αυτό γιατί ο επικεφαλής του υπουργείου Υγείας στην ενημέρωση για τον κορωνοϊό επέμεινε στην ανάγκη αυστηρής τήρησης της απαγόρευσης κυκλοφορίας, που τέθηκε σε ισχύ σε όλη τη χώρα από τις 6 το πρωί της περασμένης Δευτέρας. «Αν τα μέτρα αρθούν, θα ακολουθήσει παρόμοια εικόνα με εκείνη στην Ιταλία» είπε και επανέλαβε πως ο κίνδυνος για σοβαρή νόσο είναι ιδιαίτερα αυξημένος για ηλικιωμένους και ασθενείς με χρόνια νοσήματα.

Ο κ. Τσιόδρας είπε ότι δεν παρατηρείται μεγάλη αύξηση των νέων κρουσμάτων στη χώρα μας, αλλά εξήγησε ότι είμαστε ακόμα στην έναρξη της «μάχης» με τον ιό. Μια μάχη, όπως είπε, που θα έχει τις λιγότερες απώλειες, αν «ο καθένας συνεχίσει να συμβάλει από την πλευρά του, τηρώντας σχολαστικά τα μέτρα αυτοπεριορισμού». Όπως ανέφερε, «δεν χρειάζεται εφησυχασμός, πρέπει να συνεχίσουμε να επαγρυπνούμε, παρότι δεν βλέπουμε εκθετική αύξηση των περιστατικών στη χώρα μας».

«Ο ΕΟΔΥ με το ευρωπαϊκό κέντρο πρόληψης νοσημάτων παρακολουθεί και εκτιμά την πορεία του κορωνοϊού στην πατρίδα μας και την Ευρώπη» σημείωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας και ανέφερε πως σε 14 ημέρες ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού ανέβηκε από 3,3 σε 36,1 ανά 100.000 πληθυσμού, δηλαδή δεκαπλασιάστηκε, στην Ευρώπη.

Τόνισε, δε, και πάλι πως η εξέλιξη της νόσου στη χώρα μας φαίνεται πως δεν παίρνει την επιθετική μορφή που βλέπουμε σε άλλες χώρες, όπως η Ιταλία και η Ισπανία. Ωστόσο, ο λοιμωξιολόγος επισήμανε πως δεν πρέπει να εφησυχάσουμε, τα μέτρα που έχουν ληφθεί θα πρέπει να συνεχίσουν.

Οι επιστήμονες εκτιμούν συνεχιζόμενη μετάδοση και παρόμοια αύξηση δίκην Χουμπέι σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες εντός των επόμενων ημερών, συνέχισε ο κ. Τσιόδρας. «Δεν είναι δυνατόν με τα ως τώρα δεδομένα, να αξιολογήσουν το αποτέλεσμα των μέτρων για τον γενικό πληθυσμό. Η εικόνα από την Ιταλία και την Ισπανία είναι τόσο άσχημη» που τους ανησυχεί, όπως είπε.

Μάλιστα, ο κ. Τσιόδρας «έδειξε» ενδεχομένως -ή εξέφρασε την άποψή του- για το πόσο θα πρέπει να διαρκέσουν τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας. «Στην επαρχία Χουμπέι τα μέτρα κράτησαν 10-11 βδομάδες» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Τώρα είμαστε στη φάση των μέτρων, η μη εκθετική αύξηση στην πατρίδα μας δίνει χρόνο για να οργανώσουμε τι θα κάνουμε μετά την άρση των μέτρων. Παραμένουμε σε κατάσταση αυξημένης επαγρύπνησης» κατέληξε

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share