Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

Δριμύ κατηγορώ από το Spiegel: «Η Τουρκία ανάγκασε τους μετανάστες να πάνε στα σύνορα»!

Βόμβα!

27 Μαρτίου 2020 18:59
Δριμύ κατηγορώ από το Spiegel: «Η Τουρκία ανάγκασε τους μετανάστες να πάνε στα σύνορα»!
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Δριμύ κατηγορώ απευθύνει στην Τουρκία το γερμανικό περιοδικό Spiegel, το οποίο επικαλούμενο πληροφορίες από γερμανική μυστική υπηρεσία, τόνισε πως το κράτος της γειτονικής χώρας ήταν αυτό, που ανάγκασε τους μετανάστες να πάνε στα σύνορα στον Έβρο, προκαλώντας τη δυσάρεστη κατάσταση και την αντιπαράθεση με την χώρα μας. Παράλληλα, όμως, η «πολιορκία» λύθηκε, με τους Τούρκους να παίρνουν πίσω τους μετανάστες.

Το γερμανικό περιοδικό γράφει τα ακόλουθα: «Σύμφωνα με πληροφορίες του Spiegel, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών (BND) έχει στοιχεία ότι η Τουρκία πυροδότησε εσκεμμένα τα επεισόδια στα ελληνικά σύνορα πριν από τέσσερις εβδομάδες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η γερμανική μυστική υπηρεσία πληροφοριών και επικαλείται το Spiegel,«οι τουρκικές Αρχές ανάγκασαν τους πρόσφυγες να μπουν σε λεωφορεία και τους μετέφεραν στην παραμεθόρια περιοχή. Ανάμεσα στο πλήθος αναμείχθηκαν και τουρκικές κρατικές δυνάμεις, οι οποίες πυροδότησαν τις ταραχές στον φράχτη».

Στο δημοσίευμα το γερμανικό περιοδικό σημειώνει ακόμη ότι «όταν οι γερμανικές αρχές έθεσαν υπόψη τις πληροφορίες αυτές σε εκπροσώπους της τουρκικής μυστικής υπηρεσίας, αυτές αρνήθηκαν τη συμμετοχή».

Ωστόσο, επισημαίνει ότι «η ελληνική κυβέρνηση είχε από νωρίς την υποψία ότι οι τουρκικές δυνάμεις πυροδότησαν τα επεισόδια. Οι αξιωματικοί ασφαλείας που βρίσκονταν εν υπηρεσία στα σύνορα, δήλωσαν στο Spiegel ότι μεταξύ των προσφύγων υπήρχαν Τούρκοι.

Μερικοί από τους άνδρες αυτούς έριχναν οι ίδιοι πέτρες ή βοηθούσαν τους μετανάστες να κόψουν το φράχτη».

Ρίγη συγκίνησης στις Καστανιές Έβρου - Έπαρση σημαίας ενώ μαχητικά αεροσκάφη «σκίζουν» τον ουρανό τιμώντας την 25η Μαρτίου (Video)

Μοναδικές στιγμές εκτυλίχθηκαν λίγο μετά τις 11:30 το Επιτηρητικό Φυλάκιο 1 στις Καστανιές Έβρου, όπου η Φρουρά απέδωσε τιμές στη Σημαία με ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου, προκειμένου να τιμηθούν οι ήρωες της Επανάστασης του '21. Ταυτόχρονα, ζεύγος μαχητικών F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας «έσκισε» τον ουρανό. Συγκινητικό μήνυμα προς τους Έλληνες πολίτες απηύθυνε πιλότος της Ομάδας Αεροπορικών Επιδείξεων Μεμονωμένου Αεροσκάφους F-16 «Ζευς» της Πολεμικής Αεροπορίας

Σημειώνεται, πως οι Καστανιές είναι σημαιοστολισμένες στα εθνικά χρώματα και έξω από κάθε σπίτι κυματίζει η γαλανόλευκη, μαρτυρία του υψηλού εθνικού φρονήματος των κατοίκων παρά τις συνεχιζόμενες προκλήσεις των Τούρκων.

182 χρόνια πριν - Σαν σήμερα το 1838 γιορτάζεται για πρώτη φορά επίσημα η επέτειος της 25ης Μαρτίου

182 χρόνια πριν! Η 25η Μαρτίου καθιερώθηκε ως εθνική εορτή της χώρας μας σαν σήμερα στις 15 Μαρτίου 1838, με διάταγμα του βασιλιά Όθωνα, που εκτελούσε παράλληλα και τα καθήκοντα του πρωθυπουργού εκείνη την περίοδο. Επίσης, εδώ μπορείτε να δείτε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την εθνική μας επέτειο

Η πρόταση του Γραμματέα της Επικρατείας (Υπουργού) επί των Εκκλησιαστικών και της Δημόσιας Παιδείας, Γεωργίου Γλαράκη (ηγετικού στελέχους του κόμματος των Ναπαίων ή Ρωσικού Κόμματος), έγινε αμέσως δεκτή από τον Όθωνα, που την είδε και ως μία ευκαιρία να αυξήσει τη δημοτικότητά του.

Στο βασιλικό διάταγμα αναφέρεται μεταξύ άλλων:

«...Θεωρήσαντες ότι η ημέρα της 25ης Μαρτίου είναι λαμπρά και καθ’ αυτήν εις πάντα Έλληνα δια την εν αυτή τελουμένην εορτήν του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, είναι προσέτι λαμπρά και χαρμόσυνος δια την κατ’ αυτήν την ημέραν έναρξιν του περί της ανεξαρτησίας αγώνος του ελληνικού Έθνους, καθιερούμεν την ημέραν ταύτην εις το διηνεκές ως ημέραν εθνικής εορτής».

Ο πρώτος εορτασμός της εθνικής επετείου έγινε λίγες ημέρες αργότερα, σύμφωνα με το πρόγραμμα που κυκλοφόρησε στις 18 Μαρτίου. Οι 21 κανονιοβολισμοί το σούρουπο της παραμονής ήταν το προανάκρουσμα. Με την ανατολή του ήλιου ρίφθηκαν εκ νέου 21 κανονιοβολισμοί, ενώ μία μπάντα, που γυρνούσε στους δρόμους της Αθήνας, υπενθύμιζε στους κατοίκους της πρωτεύουσας τη μεγάλη ημέρα.

Στις 8 το πρωί, στρατιωτικά τμήματα παρατάχθηκαν στους δρόμους μεταξύ των των Ανακτόρων (σημερινό κτήριο της Βουλής) και της εκκλησίας της Αγίας Ειρήνης (επί της οδού Αιόλου), όπου θα τελούνταν η επίσημη δοξολογία. Μία ώρα αργότερα, ο Όθωνας και η Αμαλία, ντυμένοι με παραδοσιακές ενδυμασίες, έφθασαν με άμαξα στον καθεδρικό ναό της Αθήνας, επευφημούμενοι από το πλήθος, που είχε συρρεύσει από κάθε γωνιά της Αττικής. Στη δοξολογία παρέστησαν οι Αρχές της πόλης, εκπρόσωποι των συντεχνιών και μέλη του διπλωματικού σώματος. Το τέλος της δοξολογίας σήμαναν 21 κανονιοβολισμοί και οι βασιλείς υπό τις συνεχείς επευφημίες του πλήθους πήραν το δρόμο της επιστροφής για το παλάτι.

Το ραντεβού του κόσμου δόθηκε στην Πλατεία του Παλατιού (σήμερα η ευρύτερη περιοχή της πλατείας Συντάγματος), όπου ο Δήμος Αθηναίων είχε στήσει ένα τρόπαιο και γύρω του στήθηκε ένα τρικούβερτο γλέντι μέχρι πρωίας, όπως έγραψαν οι εφημερίδες της εποχής.

Την παράσταση έκλεψε μία ηλικιωμένη κυρία, ονόματι Λέκκα, η οποία θέλησε να σύρει πρώτη το χορό «Σταματήσατε, παιδιά μου, εις εμέ ανήκει ν’ αρχίσω τον χορό, διότι εις αυτό το έδαφος πρόσφερα δύο ανδρείους αδελφούς και τον μοναχόν υιό μου». Της επετράπη να σύρει το χορό, παρότι γυναίκα, «και με δάκρυα στα όμματα συνεχόρευε και συναγάλλετο με τους Έλληνας» (προφανώς ήταν Αρβανίτισσα). Η εικόνα αυτή έκανε μεγάλη εντύπωση στην παρευρισκόμενη γερμανίδα Γιούλια φον Νόρντενπφλιχτ (κυρία επί των τιμών της βασίλισσας Αμαλίας), η οποία δεν δίστασε να την παρομοιάσει με αρχαία Σπαρτιάτισσα.

Όλη την ημέρα η Αθήνα ήταν ένα πανηγύρι, σύμφωνα με τον Τύπο. Το βράδυ φωταγωγήθηκαν με φανούς η Ακρόπολη, τα δημόσια κτήρια, αλλά και πολλά σπίτια. Μεγάλη εντύπωση στους Αθηναίους έκανε ο σχηματισμός ενός μεγάλου φωτεινού σταυρού σε μια πλευρά του Λυκαβηττού.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share