Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Ισχυρός σεισμός 6,1 Ρίχτερ στις Φιλιππίνες

Που ήταν το επίκεντρο;

26 Μαρτίου 2020 18:10
Ισχυρός σεισμός 6,1 Ρίχτερ στις Φιλιππίνες
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Σεισμική δόνηση 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις Φιλιππίνες σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο. Με τον Εγκέλαδο να χτυπάει χθες ξανά την Πάργα!

Η δόνηση είχε εστιακό βάθος 80 χιλιόμετρα και το επίκεντρό του εντοπίζεται στα 166 χιλιόμετρα νότια του Νταβάο.

Ισχυρός σεισμός 7,6 Ρίχτερ (photo)

Σεισμός μεγέθους 7,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 04:50 ώρα Ελλάδας σε θαλάσσια περιοχή στις Κουρίλες Νήσους, σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο. Με τον Εγκέλαδο να χτυπάει χθες ξανά την Πάργα!

Η δόνηση είχε εστιακό βάθος 56,7 χλμ και επίκεντρο που εντοπίζεται στα 1.421 χλμ βορειοανατολικά της πόλης Σαπόρο στην Ιαπωνία, σε θαλάσσιο χώρο και 218 χλμ. νοτιοανατολικά της πόλης της Ρωσίας Σεβέρο-Κουρίλσκ.

Η δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή στην ευρύτερη περιοχή και σε αρκετά νησιά του Ειρηνικού Ωκεανού, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για καταστροφές ή απώλειες.

Ρωσίδα κάτοικος κοντά στο επίκεντρο ανέφερε: «Δεν έχω νιώσει ποτέ κάτι ανάλογα. Τρέξαμε γρήγορα έξω από το σπίτι, ενώ συνήθως δεν αντιδρούμε έτσι. Τρόμαξα πολύ».

Να σημειωθεί ότι η περιοχή είναι ιδιαίτερα σεισμογενής, ωστόσο άλλη κάτοικος που μένει στην ανατολική Ρωσία για περισσότερο από 15 χρόνια, σημείωσε: «Τρόμαξα τόσο πολύ για πρώτη φορά. Ένα κρεμασμένο κάδρο στον τοίχο και ένα βάζο έπεσαν στο έδαφος».

«59 μετασεισμοί σε 48 ώρες στην Πάργα - Τα μέχρι στιγμής δεδομένα δείχνουν...» - Το μήνυμα του σεισμολόγου Γεράσιμου Χουλιάρα (photo)

Συνεχίζεται η μετασεισμική ακολουθία της ισχυρής σεισμικής δόνησης των 5,6 Ρίχτερ στην Πάργα που άφησε πίσω της εκτεταμένες ζημιές. Με τον σεισμολόγο Γεράσιμο Παπαδόπουλο να εξηγεί που οφείλονται οι πρόσφατοι σεισμοί στην χώρα μας.

Σύμφωνα με τον Διευθυντή Ερευνών σεισμολογίας του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου της Αθήνας Γεράσιμο Χουλιάρα, το τελευταίο 48ωρο στην ευρύτερη περιοχή της Πάργας σημειώθηκαν 59 μετασεισμοί, με μέγιστο μέγεθος τα 4 Ρίχτερ σήμερα το πρωί.

«Τα μέχρι στιγμής δεδομένα δείχνουν μια φυσιολογική εξέλιξη του φαινομένου» τονίζει ο κ Χουλιάρας και προσθέτει: «Παρόλα αυτά, σε μετασεισμικές ακολουθίες που διαρκούν από μερικές εβδομάδες, μήνες και χρόνια αναλόγως, το στατιστικό μέγιστο αναμενόμενο μέγεθος του ισχυρού μετασεισμού είναι μια τάξη μεγέθους μικρότερη από τον κύριο σεισμό».

«Στην περίπτωση μας, ο κύριος σεισμός 5,6 Ρίχτερ έχει δυνατότητα για ένα μετασεισμό 4,6 Ρίχτερ. Αυτά λέει η επιστήμη και πρέπει οι κάτοικοι να εγκλιματιστούν με ψυχραιμία στο φαινόμενο το οποίο θα έχει μια φυσιολογική φθίνουσα πορεία, όπως συμβαίνει σχεδόν κάθε χρόνο σε κάποια περιοχή της Ελλάδας με μεγάλο σεισμό. Εμείς στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο είμαστε σε 24ωρη επιχειρησιακή λειτουργία στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών για την αξιόπιστη και άμεση ενημέρωση σας», υπογραμμίζει ακόμα.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share