Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Υπάρχει ελπίδα στην Ιταλία: Αιωνόβιος με κορωνοϊό έγινε καλά και πήρε εξιτήριο

Η ευχάριστη είδηση της ημέρας

26 Μαρτίου 2020 14:24
Υπάρχει ελπίδα στην Ιταλία: Αιωνόβιος με κορωνοϊό έγινε καλά και πήρε εξιτήριο
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Μία σχεδόν απίστευτη είδηση έρχεται από την Ιταλία, η οποία μετρά 7.503 νεκρούς και σχεδόν 75.000 κρούσματα από την πανδημία του νέου κορωνοϊού. Τα επίσημα στοιχεία αφορούν τους θανάτους στα νοσοκομεία και τους οίκους ευγηρίας.

Ο μέσος όρος της ηλικίας των ανθρώπων που έχουν χάσει τη ζωή τους είναι τα 78 έτη, σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Ανώτερο Ινστιτούτο Υγείας (ISS).

Ενας εκατοντάχρονος, που είχε εξεταστεί και διαγνωστεί ότι έχει προσβληθεί από τον COVID-19, ιάθηκε και πήρε χθες Τετάρτη το βράδυ εξιτήριο από το νοσοκομείο του Ρίμινι, στο οποίο νοσηλευόταν. Την ε'ίδηση ανακοίνωσε στο AFP η Γκλόρια Λίζι, η αντιδήμαρχος της πόλης.

«Τις προάλλες μου είπαν ότι ένας κύριος, γεννηθείς το 1919, νοσηλεύτηκε διότι βρέθηκε θετικός στην COVID-19. Ο κύριος αυτός είχε καλή διάθεση και έγινε γρήγορα η μασκότ του νοσοκομείου», δήλωσε η αντιδήμαρχος του Ρίμινι.

«Χθες το βράδυ με πήραν τηλέφωνο για να μου πουν ότι ο κύριος αυτός βγήκε από το νοσοκομείο. Στους καιρούς που ζούμε είναι πάντα καλό να δίνουμε λίγη ελπίδα» κατέληξε η η Γκλόρια Λίζι.

Η Ιταλία παραμένει η χειρότερα πληγείσα χώρα από την πανδημία του νέου κορωνοϊού, μετά την Κίνα.

Κορωνοϊός: Σπουδαία νέα για το εμβόλιο

Ευχάριστα είναι τα νέα που έρχονται από τις ΗΠΑ σχετικά με το εμβόλιο που θα βάλει τέλος στον εφιάλτη του κορωνοϊού.

Οι ιοί αναπτύσσουν μεταλλάξεις καθώς αναπαράγονται και «κινούνται» στον ανθρώπινο πληθυσμό. Κάθε μετάλλαξη μπορεί να κάνει τον εκάστοτε ιό περισσότερο, ή λιγότερο επικίνδυνο για τον άνθρωπο, καθώς και πιο ανθεκτικό σε κάποιο συγκεκριμένο εμβόλιο.

Ο γενετικός κώδικας, που έχει ο νέος κορονοϊός, παραμένει σχετικά σταθερός καθώς η διασπορά του στον ανθρώπινο πληθυσμό είναι εν εξελίξει. Αυτό υποδηλώνει ότι το εμβόλιο, που είναι θέμα χρόνου να βρεθεί, θα είναι πιθανότατα πολύ αποτελεσματικό στην καταπολέμηση του SARS-CoV-2, σύμφωνα με τη washingtonpost.com.

Συγκεκριμένα, ομάδα επιστημόνων που μελετούν τον SARS-CoV-2 υποστηρίζει, ότι ο νέος κορονοϊός φαίνεται να μεταλλάσσεται αργά και ότι ένα τελικό εμβόλιο δεν θα χρειαστεί να αλλάξει πολύ, αν όχι καθόλου, για να προστατεύσει τους ανθρώπους από τη νόσο COVID-19.

Η βραδεία μετάλλαξη του κορονοϊού, εάν παραμείνει στα σημερινά επίπεδα, σημαίνει ότι οι λοιμωξιολόγοι μπορούν να βασιστούν για αρκετό χρόνο σε ένα συγκεκριμένο είδος εμβολίου που θα καταπολεμάει αρκετά αποτελεσματικά τον ιό.

Ο κορονοϊός έχει υποστεί λίγες μεταλλάξεις μέχρι τώρα

Το στέλεχος του SARS-CoV-2 που εξαπλώνεται τώρα στον κόσμο έχει υποστεί 4-10 μεταλλάξεις σε σύγκριση με την αρχική μορφή του ιού που ξέσπασε στην κινεζική πόλη Γουχάν τον Δεκέμβριο του 2019, σύμφωνα με μοριακό γενετιστή από το πανεπιστήμιο Johns Hopkins.

«Αυτός είναι ένας σχετικά μικρός αριθμός μεταλλάξεων όταν αναλογιστούμε τον πολύ μεγάλο αριθμό ανθρώπων που έχει προσβάλλει ο κορονοϊός. Σε αυτό το σημείο, ο ρυθμός μετάλλαξης του ιού μας δίνει ελπίδα ότι το εμβόλιο που θα αναπτυχθεί θα είναι μίας και μόνο εφάπαξ χορήγησης, αντί να χρειάζεται ένα νέο εμβόλιο κάθε χρόνο, όπως συμβαίνει με το εμβόλιο της εποχικής γρίπης. Αυτή είναι μια εξαιρετική εξέλιξη», δήλωσε ο ίδιος στην Washington Post.

Μικρές ιογενείς μεταλλάξεις, που οδηγούν σε υπερβολικές επιπτώσεις στην κλινική έκβαση των ασθενών δεν είναι κάτι ανήκουστο, ανέφεραν οι ειδικοί, αλλά δεν έχει υπάρξει προς το παρόν καμία τέτοια ένδειξη για τον νέο κορονοϊό.

Και κάπως έτσι, οι ελπίδες γιγαντώνονται, σύμφωνα πάντα με το ίδιο δημοσίευμα.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share