Τετάρτη, 14 Απριλίου 2021

Συναγερμός: Πιθανόν ο κορωνοϊός να γίνει εποχική γρίπη και να εμφανίζεται κάθε χρόνο

Θρίλερ με τον φονικό ιό

26 Μαρτίου 2020 14:05
Συναγερμός: Πιθανόν ο κορωνοϊός να γίνει εποχική γρίπη και να εμφανίζεται κάθε χρόνο
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Υπάρχει πιθανότητα η κορωνοϊός να επιστρέψει με βάση τον εποχικό κύκλο, προειδοποίησε Αμερικανός ειδικός, υπογραμμίζοντας πως επείγει να φτιαχτούν αποτελεσματικά εμβόλια και φάρμακα.

Ο διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας, Άντονι Φάουτσι, έκανε την εκτίμηση αυτή κατά τη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης του Τύπου από την «task force» που έχει συγκροτήσει ο Λευκός Οίκος, εξηγώντας πως ο κορωνοϊός αρχίζει πλέον να εξαπλώνεται σε χώρες του νότιου ημισφαιρίου, όπου έρχεται ο χειμώνας.

«Αν βιώσουν μεγάλη επιδημία, θα είναι απολύτως απαραίτητο να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τον δεύτερο κύκλο», τόνισε ο ειδικός.

«Αυτό κάνει ακόμα πιο πιεστική την ανάγκη να αναπτύξουμε εμβόλιο, να το δοκιμάσουμε γρήγορα και να εξασφαλίσουμε πως θα είναι έτοιμο και διαθέσιμο στον επόμενο κύκλο», πρόσθεσε.

Δύο κλινικές δοκιμές εμβολίων βρίσκονται σε εξέλιξη στην Κίνα και στις ΗΠΑ, ωστόσο τα σκευάσματα του είδους πιθανόν δεν θα είναι διαθέσιμα στην αγορά πριν από έναν ως ενάμιση χρόνο.

Συναγερμός κορωνοιος

Δοκιμάζονται επίσης θεραπείες — τόσο νέα φάρμακα, όσο και υπάρχοντα, όπως τα ανθελονοσιακά χλωροκίνη και υδροξυχλωροκίνη.

Ο Δρ. Φάουτσι άφησε να εννοηθεί ότι ο SARS-CoV-2 εξαπλώνεται ευκολότερα όταν ο καιρός είναι κρύος, παρά όταν το κλίμα είναι θερμό και ξηρό, απηχώντας πρόσφατη κινεζική μελέτη, που πάντως είναι ακόμα προκαταρκτική και υπόκειται σε αξιολόγηση από ομότιμους επιστήμονες (peer review), η οποία καταλήγει ακριβώς στο ίδιο συμπέρασμα.

Αυτό πιθανόν οφείλεται στο γεγονός ότι τα σταγονίδια που εκκρίνουν οι ασθενείς επιβιώνουν περισσότερο όταν ο αέρας είναι ψυχρός, ενώ το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα τείνει να είναι πιο αδύναμο τον χειμώνα.

Άλλη πιθανή εξήγηση: ο ιός αποσυντίθεται γρηγορότερα σε θερμές επιφάνειες, καθώς η προστατευτική μεμβράνη λίπους που τον περιβάλλει αποξηραίνεται ταχύτερα.

Όμως η μείωση των μολύνσεων δεν είναι κατ’ ανάγκη συνώνυμη με την εξάλειψη του ιού. Σχεδόν 2.500 κρούσματα του κορωνοϊού καταγράφονται για παράδειγμα στην Αυστραλία, που θρηνεί 8 νεκρούς μέχρι σήμερα.

Το δράμα δε σταματά στην Ισπανία: Ξεπέρασαν τους 4.000 οι νεκροί του κορωνοϊού - Πάνω από 56.000 τα κρούσματα

Το δράμα στην Ισπανία, δυστυχώς, δε σταματά και ξυπνά μνήμες… της γρίπης που το 1918 είχε «θερίσει» τον πλανήτη, με τους νεκρούς από τον κορωνοϊού να φτάνουν τους 4.089 και τα κρούσματα να βρίσκονται αυτή την ώρα στους 56.188.

Το υπουργείο Υγείας της Ισπανίας ξεδιπλώνοντας την λίστα του θανάτου ανακοίνωσε ότι καταγράφηκαν 8578 νέα κρούσματα και 655 νέοι θάνατοι τις τελευταίες 24 ώρες. Πλέον ο συνολικός αριθμός των θανάτων ξεπέρασε το όριο των 4.000. Δείτε και τα αποτελέσματα για την αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης της χώρας.

Τα κρούσματα της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ισπανία αυξήθηκαν στα 56.188, από 47.610 χθες. Ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε στους 4.089, έναντι 3.434 την Τετάρτη.

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, πως στην ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας υπήρξε μια νότα αισιοδοξίας, με 7.015 πολίτες να έχουν ιαθεί, κάτι που αντιπροσωπεύει ένα ικανοποιητικό, βάσει δεδομένων, 12.5% των ασθενών.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share