Τρίτη, 23 Απριλίου 2024

Κορωνοϊός: Εξελίξεις σχετικά με το εμβόλιο κατά του φονικού ιού

Νέες ελπίδες από τις ΗΠΑ

25 Μαρτίου 2020 23:43
Κορωνοϊός: Εξελίξεις σχετικά με το εμβόλιο κατά του φονικού ιού
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Μια νέα διαπίστωση έκαναν οι Αμερικανοί επιστήμονες σχετικά με τη μετάλλαξη του κορωνοϊού και το κατά πόσο εύκολα μπορεί να καταπολεμηθεί με ένα εμβόλιο. Ωστόσο εδώ μπορείτε να δείτε την αποκάλυψη ενός Έλληνα καθηγητή σχετικά με το εμβόλιο.

Συγκεκριμένα, ομάδα επιστημόνων που μελετούν τον SARS-CoV-2 υποστηρίζει, ότι ο νέος κορωνοϊός φαίνεται να μεταλλάσσεται αργά και ότι ένα τελικό εμβόλιο δεν θα χρειαστεί να αλλάξει πολύ, αν όχι καθόλου, για να προστατεύσει τους ανθρώπους από τη νόσο COVID-19.

Η βραδεία μετάλλαξη του κορωνοϊού, εάν παραμείνει στα σημερινά επίπεδα, σημαίνει ότι οι λοιμωξιολόγοι μπορούν να βασιστούν για αρκετό χρόνο σε ένα συγκεκριμένο είδος εμβολίου που θα καταπολεμάει αρκετά αποτελεσματικά τον ιό.

Ο κορονοϊός έχει υποστεί λίγες μεταλλάξεις μέχρι τώρα

Το στέλεχος του SARS-CoV-2 που εξαπλώνεται τώρα στον κόσμο έχει υποστεί 4-10 μεταλλάξεις σε σύγκριση με την αρχική μορφή του ιού που ξέσπασε στην κινεζική πόλη Γουχάν τον Δεκέμβριο του 2019, σύμφωνα με μοριακό γενετιστή από το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.«Αυτός είναι ένας σχετικά μικρός αριθμός μεταλλάξεων όταν αναλογιστούμε τον πολύ μεγάλο αριθμό ανθρώπων που έχει προσβάλλει ο κορωνοϊός. Σε αυτό το σημείο, ο ρυθμός μετάλλαξης του ιού μας δίνει ελπίδα ότι το εμβόλιο που θα αναπτυχθεί θα είναι μίας και μόνο εφάπαξ χορήγησης, αντί να χρειάζεται ένα νέο εμβόλιο κάθε χρόνο, όπως συμβαίνει με το εμβόλιο της εποχικής γρίπης. Αυτή είναι μια εξαιρετική εξέλιξη», δήλωσε ο ίδιος στην Washington Post.

Μικρές ιογενείς μεταλλάξεις, που οδηγούν σε υπερβολικές επιπτώσεις στην κλινική έκβαση των ασθενών δεν είναι κάτι ανήκουστο, ανέφεραν οι ειδικοί, αλλά δεν έχει υπάρξει προς το παρόν καμία τέτοια ένδειξη για τον νέο κορωνοϊό.

Και κάπως έτσι, οι ελπίδες γιγαντώνονται.

Κορωνοϊός: Γίνονται οι πρώτες δοκιμές εμβολίου!

Ξεκινά η πρώτη κλινική δοκιμή εμβολίου για τον κορωνοϊό, στο Σιάτλ, όπως ανακοίνωσαν οι υγειονομικές υπηρεσίες των ΗΠΑ.

Σε αυτήν την «ανοιχτή κλινική δοκιμή», θα συμμετάσχουν 45 εθελοντές, ηλικίας από 18 μέχρι 55 ετών, που όλοι τους είναι καλά στην υγεία τους.

Σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH) η δοκιμή θα διαρκέσει έξι εβδομάδες.

«Ο πρώτος από τους συμμετέχοντες έλαβε σήμερα το πειραματικό εμβόλιο», προστίθεται στη σχετική ανακοίνωση.

Η επιστημονική ομάδα από ερευνητικά ιδρύματα της Βαλένθια κατάφερε να αλληλουχίσει ολόκληρο το γονιδίωμα τριών δειγμάτων από ασθενείς που είχαν νοσήσει από την COVID-19. Τα δείγματα είχαν ληφθεί στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Βαλένθια.

Η αλληλούχιση του γονιδιώματος του νέου κορωνοϊού θα συμβάλλει στην παγκόσμια επιστημονική προσπάθεια για να εντοπιστούν οι πηγές μετάδοσής του και πως τα διαφορετικά στελέχη του έχουν καταφέρει να εξαπλωθούν.

«Πρωταρχικός στόχος είναι να αναγνωρίσουμε όσα περισσότερα ζωτικής σημασίας στοιχεία του ιού και της αλυσίδας μετάδοσης του. Το βασικό συμπέρασμα της δικής μας ανάλυσης από τα πρώτα αυτά δείγματα είναι ότι τα στελέχη προέρχονται από διαφορετικές πηγές μετάδοσης» εξηγεί ο ερευνητής Fernando González Candelas.

Οι αλληλουχίες είναι ήδη διαθέσιμες προς μελέτη στη βάση δεδομένων GISAID Initiative, μια δημόσια βάση δεδομένων για τη μελέτη των ιών της γρίπης, αλλά και στις επιστημονικές πλατφόρμες Nextstrain και Genbank.

Μπορείτε να δείτε εδώ και την πρόβλεψη ενός Έλληνα γιατρού για το εμβόλιο, η οποία θα σας σοκάρει.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share