Παρασκευή, 03 Απριλίου 2020

Κορωνοϊός: Απίθανο να εξαφανιστεί το καλοκαίρι - Τι δηλώνει το Ευρωπαϊκό Κέντρο

Λιγοστεύουν οι ελπίδες!

25 Μαρτίου 2020 19:11
Κορωνοϊός: Απίθανο να εξαφανιστεί το καλοκαίρι - Τι δηλώνει το Ευρωπαϊκό Κέντρο
Αρθρογράφος: ATHENSMAGAZINE TEAM
ATHENSMAGAZINE TEAM

ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

Τις ελπίδες όλων μειώνει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων καθώς όπως δηλώνει ο κορωνοϊός δεν φαίνεται να πτοείται ιδιαίτερα από τις υψηλές θερμοκρασίες και όπως όλα δείχνουν δεν θα εξαφανιστεί το καλοκαίρι. Ωστόσο, τα κρούσματα παγκοσμίως συνεχώς αυξάνονται, συγκεκριμένα στην Ελλάδα έχουν φτάσει τα 821.

Το σημείωμα αυτό του Ευρωπαϊκού Κέντρου δίνει λίγες ελπίδες σε όσους υπολόγιζαν πως ο νέος κορωνοϊός ενδεχομένως να συμπεριφερθεί όπως οι άλλοι τέσσερις κορωνοϊοί, που ήταν ενδημικοί στον ανθρώπινο πληθυσμό και συνήθως δεν εντοπίζονταν κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Μελέτη, πάντως, που δημοσιεύθηκε στο Social Science Research Network, αλλά δεν έχει αξιολογηθεί ακόμα, δείχνει ότι ο κορωνοϊός δεν εξαπλώνεται με τον ίδιο ρυθμό σε θερμότερες και περιοχές με περισσότερη υγρασία, εν αντιθέσει με τα ψυχρότερα κλίματα.

κορωνοιος

Οι Κασίμ Μπουκαρί και Γιουσούφ Τζαμέλ, από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης, ανέλυσαν κρούσματα COVID-19 από όλο τον κόσμο και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το 90% των λοιμώξεων αφορούσαν περιοχές με θερμοκρασία περιβάλλοντος από 3 έως 17 βαθμούς Κελσίου και με απόλυτη υγρασία από 4 έως 9 γραμμάρια ανά κυβικό μέτρο (g/m3). Η «απόλυτη υγρασία» καθορίζεται από το πόση υγρασία υπάρχει στον αέρα ανεξαρτήτως της θερμοκρασίας περιβάλλοντος.

Σε χώρες όπου κατά μέσο όρο η θερμοκρασία ήταν άνω των 18 βαθμών Κελσίου και η απόλυτη υγρασία πάνω από 9 g/m3, ο αριθμός των κρουσμάτων αναλογούσαν σε λιγότερο από το 6% του συνόλου των κρουσμάτων, παγκοσμίως.

Αυτό, σύμφωνα με τους ερευνητές Μπουκαρί και Τζαμέλ, δείχνει ότι «η μετάδοση του 2019-nCoV είναι λιγότερο αποτελεσματική σε ζεστά και υγρά κλίματα». Η υγρασία ειδικά μπορεί να παίζει ρόλο στη μετάδοση καθώς, όπως υποστηρίζουν οι δύο ειδικοί, η μετάδοση του ιού μέχρι τώρα έχει συμβεί σε περιοχές με λιγότερη υγρασία.

Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει ότι το καλοκαίρι, που ενδεχομένως να έχουν χαλαρώσει τα μέτρα κοινωνικού περιορισμού, θα πρέπει να σπεύσουμε να γεμίσουμε χώρους διασκέδασης και παραλίες.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share