Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Μεταναστευτικό: Ζητά αποσυμφόρηση των κέντρων υποδοχής στα νησιά από την Ελλάδα η ΕΕ

Λόγω κορωνοϊού

24 Μαρτίου 2020 22:50
Μεταναστευτικό: Ζητά αποσυμφόρηση των κέντρων υποδοχής στα νησιά από την Ελλάδα η ΕΕ
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Την αποσυμφόρηση των κέντρων υποδοχής στα νησιά ζήτησε από την Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Ένωση, με την Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων της Κομισιόν, Ίλβα Γιόχανσον, να αναφέρει στο Reuters πως το αίτημα αυτό έγινε για να μην εξαπλωθεί περαιτέρω ο κορωνοϊός.

Η Επίτροπος, σύμφωνα πάντα με όσα μεταδίδει το διεθνές πρακτορείο, σημειώνει ότι η Αθήνα αντιτίθεται στη μεταφορά προσφύγων στην ενδοχώρα, με το επιχείρημα ότι στα κέντρα υποδοχής δεν υπάρχουν κρούσματα κορωνοϊού, ενώ αντιθέτως η νόσος εξαπλώνεται στην υπόλοιπη Ελλάδα. Δείτε, επίσης, όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την κρίση στο μεταναστευτικό.

Οι ηλικιωμένοι, οι άρρωστοι και άλλοι που κινδυνεύουν να προσβληθούν, θα μπορούσαν να μεταφερθούν σε άλλες περιοχές των ελληνικών νησιών, υποστήριξε η Γιόχανσον σε τηλεφωνική της συνέντευξη προς το πρακτορείο.

«Εργαζόμαστε με την ελληνική κυβέρνηση και τις ελληνικές αρχές να συμφωνήσουμε σε ένα έκτακτο σχέδιο για να μειώσουμε, όσο το δυνατόν, τον κίνδυνο στα υπερπλήρη hotspots των νησιών», δήλωσε επιπλέον η Γιόχανσον.

«Θα μπορούσε να είναι μία μετακίνηση των πλέον ευάλωτων ατόμων από τα κατάμεστα κέντρα σε άλλες περιοχές των νησιών», ανέφερε η Επίτροπος.

Συναγερμός στο Αιγαίο - Υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από Οινούσσες, Μακρονήσι και Ανθρωποφάγους

Νέος συναγερμός στο Αιγαίο καθώς σε νέες υπερπτήσεις προχώρησαν πριν από λίγο τουρκικά μαχητικά. Ενώ χθες είχαμε νέα άγρια επεισόδια στον Έβρο, με μετανάστες να πετούν χημικά.

Συγκεκριμένα, δύο ζεύγη τουρκικών αεροσκαφών F-16 πέταξαν σήμερα το πρωί πάνω από τους Ανθρωποφάγους και το Μακρονήσι του νησιωτικού συμπλέγματος των Φούρνων και τις Οινούσσες.

Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, δύο τουρκικά F-16, που εισήλθαν στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσουν σχέδιο πτήσης, πέταξαν πάνω από τους Ανθρωποφάγους και το Μακρονήσι στα 27.000 πόδια, στις 10:31 το πρωί.

Ένα λεπτό αργότερα, δεύτερο ζεύγος τουρκικών F-16 που είχε εισέλθει στο FIR Αθηνών, χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης, επίσης πέταξε πάνω από τα δύο νησιά στα 9.000 πόδια. Στις 10:54 το πρώτο ζεύγος των τουρκικών F-16 πέταξε πάνω από τις Οινούσσες στα 5.000 πόδια.

Τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια τακτική.

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που μετανάστες επιχειρούν με... φλεγόμενα δέντρα να ρίξουν τον φράχτη στον Έβρο

Νέα επεισόδια σημειώθηκαν αργά το απόγευμα της Πέμπτης στον Έβρο, όταν ομάδα μεταναστών έβαλε φωτιά σε δέντρο πλησίον του φράκτη στις Καστανιές, προκειμένου αυτό να πέσει και να καταστρέψει τμήμα του, δημιουργώντας δίοδο προς το ελληνικό έδαφος.

Η προσπάθειά τους ωστόσο, απετράπη από την άμεση αντίδραση ελληνικών αστυνομικών δυνάμεων, που ταυτόχρονα δημιούργησαν διπλή περίμετρο στο σημείο προκειμένου να τους αποτρέψουν σε περίπτωση που πετύχαιναν τον στόχο τους. Στις επιχειρήσεις έλαβαν μέρος και άνδρες της FRONTEX από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες.

Παράλληλα εκτοξεύτηκαν προς την ελληνική πλευρά δεκάδες καπνογόνα προκειμένου να δημιουργηθεί αποπνικτική ατμόσφαιρα προς διευκόλυνση των επιδιώξεων των παράνομων μεταναστών.

Βίντεο-ντοκουμέντο: Μετανάστες προσπαθούν να ρίξουν τον φράχτη στον Έβρο

Να εισβάλουν σε ελληνικό έδαφος επιχείρησαν το απόγευμα της Τετάρτης 100 περίπου παράνομοι μετανάστες στις Καστανιές Έβρου.

Με τη συνδρομή των τουρκικών αρχών που εκτόξευαν και πάλι δακρυγόνα οι μετανάστες επιχείρησαν να περάσουν τον φράχτη. Ένα ακόμα βίντεο-ντοκουμέντο που αποτυπώνει την εκρηκτική κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο έδωσε στη δημοσιότητα Τούρκος αντικαθεστωτικός δημοσιογράφος.

Πλήθος μεταναστών επιχειρούν με κάθε μέσο χρησιμοποιώντας ακόμη και αυτοσχέδια σκάλα να ρίξουν τον φράχτη της αστυνομίας για να περάσουν στο ελληνικό έδαφος.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share