Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Δεν είναι μόνο η Ιταλία: Ο κορωνοϊός σπέρνει τον θάνατο και σε Γαλλία, Ισπανία, Βρετανία - Σε τραγική κατάσταση και η Γερμανία

Η κούρσα θανάτου του κορωνοϊού

23 Μαρτίου 2020 08:33
Δεν είναι μόνο η Ιταλία: Ο κορωνοϊός σπέρνει τον θάνατο και σε Γαλλία, Ισπανία, Βρετανία - Σε τραγική κατάσταση και η Γερμανία
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η κούρσα θανάτου του κορωνοϊού δεν έχει τέλος με τα κρούσματα αλλά και τους νεκρούς ανά την Ευρώπη να είναι εκατοντάδες.

Οι ηγέτες των χωρών απευθύνουν εκκλήσεις, σε δραματικούς τόνους, για συμμόρφωση στα μέτρα, με την Ιταλία να βιώνει μια ανείπωτη τραγωδία, ενώ τα νοσοκομεία της είναι υπερπλήρη και άνθρωποι πεθαίνουν αβοήθητοι.

Στα χνάρια της Ιταλίας βρίσκεται η Ισπανία με 1720 νεκρούς αλλά και η Γαλλία.

Στη Βρετανία μεταξύ των νεκρών που αφήνει πίσω του ο κορωνοϊός, βρίσκεται και ένας νέος 18 χρονών -το νεότερο μέχρι στιγμής θύμα του ιού.

Μετά την αλματώδη αύξηση θανάτων και κρουσμάτων, οι επιδημιολόγοι υποστηρίζουν ότι οι δύο-τρεις επόμενες εβδομάδες θα είναι εξαιρετικά κρίσιμες και ενδεικτικές για τη δυναμική της πανδημίας.

Γενικό λουκέτο στην Ιταλία – Άνθρωποι πεθαίνουν αβοήθητοι

Ο κορωνοϊός έχει γονατίσει την Ιταλία. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 59.138. Οι νεκροί έφτασαν τους 5.476. Σε μονάδες εντατικής θεραπείας νοσηλεύονται 3.009 ασθενείς και συνολικά 19.846 έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο.

Στο τελευταίο τηλεοπτικό διάγγελμά του, ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε ανακοίνωσε την λήψη νέων μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας.

Έβαλε λουκέτο στις επιχειρήσεις, αφήνοντας ανοιχτά μόνο τα φαρμακεία, τα σούπερ μάρκετ, τις τράπεζες και τα ταχυδρομεία.

«Είναι μια απόφαση, η οποία μας επιτρέπει να αντιμετωπίσουμε την οξύτερη φάση της επιδημίας. Προέκυψε και κατάσταση οικονομικής, έκτακτης ανάγκης, αλλά η κυβέρνησή μας θα παρέμβει καθοριστικά για να μπορέσει, η Ιταλία, να σηκωθεί και πάλι όρθια», δήλωσε.

Άνθρωποι πεθαίνουν αβοήθητοι

Οι μονάδες εντατικής θεραπείας στη γειτονική μας χώρα, είναι ασφυκτικά γεμάτες.

Πολλοί άνθρωποι που προσβλήθηκαν από τον Sars-Cov2 δεν πρόλαβαν καν να περάσουν το κατώφλι κάποιου νοσοκομείου και κατέληξαν στα σπίτια τους, όπως αναφέρει γιατρός στο τμήμα λοιμωδών νοσημάτων στο νοσοκομείο Papa Giovanni XXIII στο Μπέργκαμο.

Σε δηλώσεις του στην ιταλική εφημερίδα «Fatto Quotidiano», ο γιατρός Μάρκο Ρίτσι, που εργάζεται από το 1987 στο συγκεκριμένο νοσοκομείο, είπε χαρακτηριστικά: «πολλοί είναι κάπως εγκαταλειμμένοι».

«Μας καλούν και υπάρχει κόσμος που λέει ότι περίμενε ώρες και όταν μας ξανακαλούν μας λένε ότι στο μεταξύ κάποιος πέθανε», λέει ο γιατρός εξηγώντας ότι πρόκειται για «τα άλλα θύματα του ιού στο Μπέργκαμο. Είναι οι αόρατοι που δεν μπαίνουν στα δελτία».

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει «αυτό που βλέπουμε στα επίσημα δεδομένα είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου».

Δραματική η κατάσταση και στην Ισπανία

Δραματική είναι η κατάσταση και στην Ισπανία, όπου ο αριθμός των νεκρών φτάνει συνολικά τους 1.720. Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης για επιπλέον 15 ημέρες.

Η χώρα βρίσκεται σε καθεστώς πλήρους καραντίνας, με την κυβέρνηση να επιδεικνύει ιδιαίτερη αυστηρότητα σε όσους την παραβιάζουν.

Θρήνος και στη Γαλλία

Η Γαλλία θρηνεί τον πρώτο γιατρό που έχασε τη ζωή του και πλέον συγκαταλέγεται στους 674 νεκρούς. Πρόκειται για έναν 68χρονο, ο οποίος αν και συνταξιούχος επέστρεψε εθελοντικά εν μέσω της κρίσης. Το βράδυ της Κυριακής, ο Πύργος του Άιφελ φωτίστηκε προς τιμήν του και προς τιμή όλων των γιατρών και νοσηλευτών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή.

Μέχρι στιγμής, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 16.018. Οι κάτοικοι συνεχίζουν να είναι σε καραντίνα και οι επιχειρήσεις κλειστές. Η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως εργάζεται για να αυξηθούν οι ποσότητες των διαθέσιμων τεστ, ενώ ψάχνει τρόπους αντιμετώπισης του ιού.

Υπερφόρτωση του συστήματος υγείας φοβάται ο Τζόνσον

Στη Βρετανία ο πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, προειδοποίησε πως σε δύο εβδομάδες το βρετανικό Eθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) ενδέχεται να «υπερφορτωθεί» από την πανδημία του κορωνοϊού, όπως το ιταλικό σύστημα υγείας.

Υιοθετώντας αρκετά δραματικό τόνο, έκανε έκκληση στο 1,5 εκατομμύριο ηλικιωμένων πολιτών να περιοριστούν επί τρεις μήνες στο σπίτι τους και στους νεότερους να σεβαστούν τα μέτρα και να τηρούν απόσταση δύο μέτρων.

Απείλησε, μάλιστα, ότι θα κλείσει τα πάρκα αν δεν συμμορφωθούν, τονίζοντας ότι «είμαστε λίγες εβδομάδες πίσω από την Ιταλία».

Σύμφωνα με ανακοίνωση της αναπληρώτριας αρχίατρου της χώρας Τζένι Χάρις, περίπου το 12% των κλινών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας καταλαμβάνεται από ασθενείς του Covid-19.Ένα ποσοστό που αναμένεται να αυξηθεί δραματικά τις επόμενες ημέρες.

Μέχρι στιγμής, έχουν χάσει τη ζωή τους 281 άτομα, ενώ ένας 18χρονος είναι το νεότερο μέχρι σήμερα θύμα του κοροναϊού, διαψεύδοντας την εντύπωση πως οι νέοι είναι άτρωτοι.

Αύξηση κρουσμάτων και στη Γερμανία

Περισσότερα από 23.974 είναι τα κρούσματα του νέου κοροναϊού στη Γερμανία, ενώ οι νεκροί ανέρχονται σε 92. Την ίδια στιγμή εκφράζονται φόβοι για την αντοχή του συστήματος υγείας της χώρας.

Η Διευθύντρια του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου του Βόλφσμπουργκ Μπερναντέτ Ερντμαν, μιλώντας σε ενημερωτική εκπομπή του ARD, εξέφρασε τον φόβο ότι η απόφαση που ανακοίνωσε το βράδυ της Κυριακής η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ για περαιτέρω περιορισμούς «ήρθε πολύ αργά» και προειδοποίησε ότι «βρισκόμαστε λίγες εβδομάδες πριν την κατάρρευση» του συστήματος υγείας.

«Εάν οι αριθμοί αυξηθούν τόσο όσο προβλέπουν οι επιδημιολόγοι, τότε δεν θα μπορούμε να σηκώσουμε το βάρος», ξεκαθάρισε η κυρία Ερντμαν, κάνοντας λόγο για ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό προστασίας.

Η καγκελάριος Άγγκελα Μέρκελ πραγματοποίησε τηλεδιάσκεψη με τους τοπικούς πρωθυπουργούς, σε μία προσπάθεια να προλάβουν τις εξελίξεις. Κατά τη διάρκεια αυτής αποφασίστηκαν νέα δραστικά μέτρα. Εφεξής απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις περισσότερων από δύο ατόμων για τουλάχιστον δύο εβδομάδες.

Εξαιρέσεις θα αποτελούν μόνο οι οικογένειες και τα άτομα που ζουν μαζί στα ίδια νοικοκυριά, ανέφερε η ίδια η καγκελάριος, η οποία επίσης βρίσκεται σε κατ’ οίκον απομόνωση, καθώς ένας γιατρός με τον οποίο ήλθε σε επαφή την περασμένη Παρασκευή βρέθηκε θετικός στον κοροναϊό.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share