Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Κορωνοϊός Σερβία: Ένας 59χρονος ο πρώτος νεκρός!

Συναγερμός!

20 Μαρτίου 2020 22:04
Κορωνοϊός Σερβία: Ένας 59χρονος ο πρώτος νεκρός!
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Το πρώτο θύμα του κορωνοϊού σημειώθηκε πριν λίγο στη Σερβία και πρόκειται για έναν άντρα 59 ετών ο οποίος νόσησε πριν δύο εβδομάδες. Τη δυσάρεστη είδηση ανακοίνωσε η πρωθυπουργός της χώρας. Ωστόσο, συνολικά οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τις 11.000.

Η κ. Μπρνάμπιτς ανακοίνωσε και νέα αυστηρότερα μέτρα για να αποτραπεί η διασπορά της νόσου. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι καταργείται προσωρινά η αστική συγκοινωνία σε όλες τις πόλεις της Σερβίας και από την ερχόμενη Κυριακή κλείνουν όλες οι καφετέριες, τα εστιατόρια και τα εμπορικά κέντρα.

Σήμερα το μεσημέρι απαγορεύτηκαν όλα τα δρομολόγια των υπεραστικών λεωφορείων. Επίσης από τις 8:00 το πρωί έκλεισαν όλες οι συνοριακές διαβάσεις. Οι Σέρβοι που επιστρέφουν στη χώρα και προέρχονται από χώρες όπου υπάρχει έξαρση του ιού Covid-19 θα τίθενται σε καραντίνα, σε καταυλισμό φιλοξενίας, εφόσον κριθεί από την συνοριακή υγειονομική υπηρεσία ότι αποτελούν κίνδυνο για την δημόσια υγεία. Ο καταυλισμός στήθηκε με σκηνές από τον στρατό κοντά στα σύνορα με την Κροατία. Από σήμερα το πρωί που άρχισε να ισχύει το μέτρο εξήντα Σέρβοι υπήκοοι που εισήλθαν στη χώρα οδηγήθηκαν σ αυτόν τον καταυλισμό όπου θα μείνουν για 14 ημέρες.

Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ απέστειλε επιστολή στον ομόλογό του της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς όπου τον διαβεβαιώνει ότι το Πεκίνο θα παράσχει κάθε βοήθεια στην Σερβία για να ξεπεράσει όσο τον δυνατόν λιγότερο επώδυνα την πανδημία. Στην επιστολή αναφέρεται ότι η Κίνα είναι έτοιμη να βοηθήσει με ιατρικό προσωπικό και νοσοκομειακό υλικό την Σερβία. Σήμερα αναχώρησε από το Βελιγράδι για το Πεκίνο αεροπλάνο που θα παραλάβει και θα μεταφέρει στη Σερβία γιατρούς όπως επίσης τεχνολογικό και προστατευτικό υλικό για τα νοσοκομεία.

Έκκληση στους νέους από τον ΠΟΥ: "Δεν είστε αόρατοι..."

Δημόσια έκκληση κάνει ο ΠΟΥ μέσω του επικεφαλής του και προειδοποιεί τους νέους πως δεν είναι αόρατοι απέναντι στον ιό η έκκληση τους προτρέπει τους νέους να σταματήσουν τις άσκοπες εξόδους τους. Ενώ η Ιταλία πραγματοποιεί πλέον ελέγχους ακόμη και σε αυτοκίνητα.

«Σήμερα έχω ένα μήνυμα για τους νέους: δεν είστε αόρατοι. Αυτός ο ιός μπορεί να σας οδηγήσει στο νοσοκομείο για εβδομάδες κι ακόμα και να σας σκοτώσει. Ακόμα κι αν δεν αρρωστήσετε, οι επιλογές που κάνετε στις μετακινήσεις σας μπορεί να αποτελέσουν ζήτημα ζωής και θανάτου για κάποιον άλλο» είπε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, σε μια διαδικτυακή συνέντευξη τύπου από τη Γενεύη.

Εξάλλου, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του ΠΟΥ, το παράδειγμα της Ουχάν, της εστίας της επιδημίας του κορωνοϊού στην Κίνα όπου δεν έχει καταγραφεί από χθες κανένα εγχώριο κρούσμα, είναι μια «ελπίδα» για τον κόσμο.

«Χθες, η Ουχάν δεν κατέγραψε κανένα νέο κρούσμα για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα της επιδημίας» είπε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

«Η Ουχάν δίνει μια ελπίδα στον υπόλοιπο κόσμο, δείχνοντας πως ακόμη και η σοβαρότερη κατάσταση μπορεί να είναι αναστρέψιμη».

Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, η Κίνα δεν ανακοίνωσε σήμερα κανένα νέο κρούσμα, που να προέρχεται από την ίδια τη χώρα, αν και ο αριθμός των "εισαγόμενων" κρουσμάτων έφθασε σε επίπεδα ρεκόρ, στα 39.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share