Τρίτη, 16 Απριλίου 2024

Απίστευτο: Το Ιράν αποφυλάκισε 85.000 κρατούμενους για να σταματήσει τον κορωνοϊό μετά από απαίτηση του ΟΗΕ! (video)

Ποιος ο λόγος;

17 Μαρτίου 2020 13:14
Απίστευτο: Το Ιράν αποφυλάκισε 85.000 κρατούμενους για να σταματήσει τον κορωνοϊό μετά από απαίτηση του ΟΗΕ! (video)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ο κορωνοϊός πλήττει βάναυσα μέχρι τώρα το Ιράν, με την Κυβέρνηση της χώρας να προχωρά σε μια πρωτοφανή απόφαση, αφού ανακοίνωσε σε 85.000 κρατούμενους πως θα αποφυλακιστούν προσωρινά, ώστε να σταματήσει η εξάπλωση του φονικού ιού.

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Γκολαμχουσεΐν Εσμαϊλί, ανέφερε πως το μέτρο αυτό έχει σχέση με την προσπάθεια αποσυμφόρησης μερικών φυλακών, οι οποίες έχουν παραπάνω κρατούμενους από όσους χωρούν κανονικά, ενώ πρόσθεσε πως στις ίδιες τις φυλακές έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα, για να μην υπάρξει έξαρση του ιού. Δείτε την τραγική κατάσταση, που βιώνει η χώρα.

Το σημαντικό, δε, που πρέπει να αναφερθεί, είναι πως η πλειοψηφία των κρατουμένων είναι πολιτικοί κρατούμενοι, με τον ΟΗΕ να απευθύνει το αίτημα στο Ιράν, για να έρθει αυτή η αποσυμφόρηση. Την ίδια ώρα, στην χώρα υπάρχουν αυτή τη στιγμή 14.991 κρούσματα, ενώ 853 είναι οι νεκροί, σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση που υπήρξε από την Κυβέρνηση.

Το παράξενο, επίσης, στην υπόθεση είναι πως ο κύριος Εσμαϊλί δε διευκρίνισε το πότε θα γυρίσουν οι κρατούμενοι στις φυλακές, θέτοντας ακόμη ένα πρόβλημα, ασφαλώς, στην καθημερινότητα των πολιτών του Ιράν, αν και φυσικά οι αποφυλακισθέντες παρακολουθούνται κανονικά και δεν είναι σε καμία περίπτωση ελεύθεροι.

Αρκετοί πολιτικοί κρατούμενοι και βαρυποινίτες, βέβαια, όπως τονίζει ο ΟΗΕ, έμειναν κανονικά στην φυλακή, με τον Τζαβάιντ Ρέμαν, ειδικό απεσταλμένο για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Ιράν, να αναφέρει πως «αρκετοί είναι σε αληθινό κίνδυο στην χώρα, αν δεν έχουν κολλήσει κορωνοϊό, καθώς οι συνθήκες τρομάζουν. Αυτή ήταν η ανησυχία μου και για αυτό πρότεινα να τους αποφυλακίσουν».

Την κατάσταση είχαν προσπαθήσει να εκμεταλλευτούν και οι ΗΠΑ, ζητώντας ελεύθερους τους δικούς τους κρατούμενους, με τον Μάικ Πομπέο να τονίζει, πως το Ιράν θα ήταν υπεύθυνο για οποιοδήποτε θάνατο Αμερικανού. Προς απάντησή του, το Υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν ανέφερε πως και η χώρα τους είχε παρόμοια ανησυχία, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ πρέπει να δείξουν προσοχή σε όσους Ιρανούς βρίσκονται υπό κράτηση στην χώρα τους.

Η Ουάσινγκτον εδώ και καιρό, βέβαια, ζητά την απελευθέρωση 4 Αμερικανών πολιτών, μεταξύ των οποίων ένα βετεράνο του Ναυτικού κι έναν απόστρατο του FBI, με την Τεχεράνη να μην τους αφήνει, κατηγορώντας τους για κατασκοπεία. Οι σχέσεις των δύο χωρών είχαν ενταθεί, όταν ένα drone αμερικανικό σκότωσε κορφυαίο στρατηγό του Ιράν, αλλά τα πιο σοβαρά αποφεύχθηκαν.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share