Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

«Λουκέτο» παντού σε όλη την χώρα λόγω κορωνοϊού - Δείτε τι απομένει ανοικτό

Όλα τα μέρη που κλείνουν!

13 Μαρτίου 2020 18:20
«Λουκέτο» παντού σε όλη την χώρα λόγω κορωνοϊού - Δείτε τι απομένει ανοικτό
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Σε αυστηροποίηση των μέτρων κατά της διάδοσης του κορωνοϊού στην Ελλάδα προχώρησε η κυβέρνηση.

Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε το απόγευμα της Παρασκευής (13/03) νέα δέσμη μέτρων, στην προσπάθεια αποτροπής μετάδοσης του ιού. Δείτε και τα έκτακτα οικονομικά μέτρα που ανακοινώθηκαν.

Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε η 24ωρη λειτουργία των σούπερ μάρκετ και των φαρμακείων σε όλη τη χώρα. Παράλληλα, κλείνουν άμεσα όλες οι καφετέριες, τα εστιατόρια και τα μπαρ. Πρόκειται δηλαδή για ένα γενικό λουκέτο σε όλη τη χώρα, ανάλογο με αυτό που έχει αποφασιστεί στην Ιταλία.

Η απόφαση για 24ωρη λειτουργία των σούπερ μάρκετ και των φαρμακείων έχει να κάνει με την αποφυγή δημιουργίας χάους, αλλά και της συνεχούς τροφοδοσίας σε είδη πρώτης ανάγκης. Στην ίδια κατηγορία, είναι πιθανόν να ενταχθούν και τα περίπτερα.

Έφτασαν τα 190 τα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα - Πέντε είναι διασωληνωμένοι!

Η εξάπλωση και διασπορά του κορωνοϊού συνεχίζεται στην Ευρώπη και στη χώρα μας, τόνισε ο Σωτήρης Τσιόδρας εκπροσώπος του υπουργείου Υγείας για τον ιό. Δείτε και τα 5 κρούσματα που ανακοινώθηκαν από την Τουρκία.

Ανακοίνωσε 190 κρούσματα σε ολόκληρη τη χώρα, δηλαδή 72 νέα κρούσματα σε μία ημέρα. Τα 36 κρούσματα είναι υπό διερεύνηση. Έντεκα είναι τα λεγόμενα «ορφανά», τα 9 στην Αττική. Πέντε άτομα νοσούν σοβαρά και αυτή την ώρα είναι διασωληνωμένοι.

«Θα κάνουμε ότι χρειαστεί, θα εφαρμόσουμε όποιοι μέτρο χρειαστεί προκειμένου να προστατεύσουμε τους συνανθρώπους μας», τόνισε από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας.

Σοκ: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εξαιτίας του κορωνοϊού η Ισπανία! (video)

Συναγερμός λόγω κορωνοϊού και στην Ισπανία με τον πρωθυπουργό, Πέδρο Σάντσεθ, να κηρύσσει τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Η απόφαση θα εγκριθεί επισήμως και από το υπουργικό συμβούλιο αύριο. Ίδια… μοίρα και για την Βουλγαρία. Δείτε και τι συμβαίνει με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Η χώρα έχει καταγράψει 120 νεκρούς και περισσότερα από 4.200 κρούσματα της επιδημίας του νέου κορονοϊού, όπως ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες δημόσιας υγείας και η κυβέρνηση.

Έτσι, ο Σάντσεθ σε διάγγελμά του ανακοίνωσε την απόφασή του να κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τις επόμενες 15 ημέρες.

Στο έκτακτο υπουργικό συμβούλιο, που θα συγκληθεί αύριο,θα εγκριθεί το σχετικό διάταγμα με το οποίο η Ισπανία “θα τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για ένα διάστημα 15 ημερών”, είπε ο Σάντσεθ σε ένα σύντομο τηλεοπτικό διάγγελμα που απηύθυνε, την ώρα που η πανδημία έχει στοιχίσει τη ζωή σε 120 ανθρώπους στη χώρα και καταμετρά περισσότερα από 4.200 κρούσματα.

“Δυστυχώς, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο την ερχόμενη εβδομάδα τα κρούσματα να ξεπεράσουν τα 10.000”, επισήμανε ο επικεφαλής της ισπανικής κυβέρνησης.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα επιτρέψει την κινητοποίηση “όλων των οικονομικών, υγειονομικών, δημόσιων και ιδιωτικών, και στρατιωτικών μέσων για την προστασία όλων των πολιτών”, εξήγησε ο Σάντσεθ.

Όμως, η “νίκη εξαρτάται από τον καθένα εξ ημών… ο ηρωισμός συνίσταται στο να πλένουμε τα χέρια και να παραμένουμε στα σπίτια μας”, τόνισε ο Ισπανός πρωθυπουργός.

Ίδια μέτρα και στη Βουλγαρία

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε τη Βουλγαρία η κυβέρνηση της χώρας για να αναχαιτίσει την εξάπλωση του νέου κορονοϊού, ενώ αποφάσισε, εκδίδοντας το σχετικό διάταγμα, το άμεσο κλείσιμο έως τις 29 Μαρτίου όλων των μη αναγκαίων καταστημάτων, την ώρα που ο αριθμός των κρουσμάτων τριπλασιάστηκε σε διάστημα 24 ωρών.

Η Βουλγαρία καταμετρά σήμερα 23 κρούσματα έναντι 7 χθες και η κυβέρνηση κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, διατάσσοντας την αναστολή όλων των εμπορικών συναλλαγών σε εμπορικά καταστήματα, εστιατόρια, μπαρ, καφέ, νυχτερινά κέντρα και αίθουσες παιχνιδιών.

Βάσει της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, που θα έχει ισχύ έως τη 13η Απριλίου, θα επιβληθούν ταξιδιωτικές απαγορεύσεις από και προς τις χώρες όπου καταγράφονται πολλά κρούσματα του νέου κορονοϊού, θα κλείσουν τα σχολεία και τα πανεπιστήμια και θα δίνεται η δυνατότητα στην αστυνομία να παρεμβαίνει όταν δεν τηρείται η καραντίνα.

Ο πρωθυπουργός της χώρας Μπόικο Μπορίσοφ απηύθυνε έκκληση στους Βούλγαρους να τηρήσουν κατά γράμμα τους κανονισμούς και απείλησε με φυλάκιση ενός έτους όσους παραβιάζουν την καραντίνα.

“Θέλουμε η επιβολή της κατάστασης έκτακτης ανάγκης να διαρκέσει έναν μήνα” είπε ο Μπορίσοφ ενώπιον του κοινοβουλίου. “Τη χρειαζόμαστε για όσους παραβιάζουν την καραντίνα” επισήμανε.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share